Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Κάτω τα χέρια από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων !- Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 17/8/23

 


Κάτω τα χέρια από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων !

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 17/8/23

To Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή απαιτεί την άμεση ακύρωση της απόφασης της υπουργού «Πολιτισμού» Λίνας Μενδώνη την 11/8/2023, με βάση την οποία ανακαλείται από το ΥΠΠΟ η άδεια παραχώρησης του κτιρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού. Η κυρία Μενδώνη αποπειράται να εκδιώξει τον ΣΕΑ από την ιστορική του έδρα, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού ένα κατά παραγγελία άρθρο του γνωστού υπαλλήλου Γ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπου ο γνωστός για τις απόψεις του δημοσιογράφος διερωτάται για τη νομιμότητα της παραχώρησης του χώρου σε εκδήλωση για το έγκλημα της Πύλου.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από ναζιστικό τάγμα εφόδου με την ανοχή της ελληνικής αστυνομίας, η κυβέρνηση στοχοποιεί τον ΣΕΑ απευθυνόμενη στις πιο ακροδεξιές φωνές της κοινωνίας μας και καταφέρεται ευθέως ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και λόγου, στην ελευθερία του συνδικαλισμού.

Η ίδια η κυρία Μενδώνη χρησιμοποιεί την εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου ως επιχείρημα για την έξωση του ΣΕΑ. Στην ουσία, η υπουργός πολιτισμού επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι συμβατές με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ποιες όχι. Έτσι, η κυρία Μενδώνη φθάνει στο σημείο να λέει, στην απόφαση της, ότι οι δράσεις ενός σωματείου επιστημόνων οφείλουν να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης για να πραγματοποιηθούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ίδια η υπουργός πολιτισμού έχουν δώσει ήδη πολλά δείγματα γραφής σχετικά με την προσπάθεια τους να περιορίσουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και να περιθωριοποιήσουν κάθε ελεύθερη, δημοκρατική φωνή.

Όμως, οι δρόμοι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αυτοί που ποτίστηκαν με το αίμα χιλιάδων πριν από εμάς, δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν, όσο κι αν το προσπαθούν οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί κάθε υγειονομικό, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο συνάδελφο, κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα, να ορθώσουμε όλοι και όλες μαζί τείχος αντίστασης και υπεράσπισης του ΣΕΑ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα παραμείνει στο ιστορικό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται από το 1982, με απόφαση της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Καλούμε την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης στον ΣΕΑ και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης. Πολύ περισσότερο, καλούμε την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να οργανώσουμε άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, συζητήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς ΕΝΤΟΣ του ιστορικού κτιρίου της Ερμού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα αφήσουμε άλλο ένα ιστορικό κτίριο να γίνει χώρος εμπορικής χρήσης. Δεν θα επιτρέψουμε τον στραγγαλισμό της ελεύθερης έκφρασης. Δεν θα παραχωρήσουμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η στοχοποίηση του ΣΕΑ δεν θα περάσει !