Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Αφεντικά και δούλοι, το ίδιο γενήκαμε ούλοι

 41/2024


Δεν πρόλαβε καλά καλά να μπει το 2024 και βρεθήκαμε μπροστά σε μία ακόμα «έκπληξη». Με το λογότυπο του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, διακινείται υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο «καλεί» τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, να υπογράψουν, υπέρ της παραμονής της διοικήτριας του Ερυθρού Σταυρού, για την οποία έχει διαταχθεί ΕΔΕ, εξαιτίας γλεντιού που διοργάνωσε μέσα στο νοσοκομείο την περίοδο των Χριστουγέννων. Αναρωτιόμαστε φυσικά πώς είναι δυνατόν να διακινείται τέτοιο έγγραφο υπηρεσιακά, γεγονός που πρακτικά πιέζει τους εργαζόμενους να δηλώσουν «τη συμπαράσταση τους»  προς την εν λόγω διοικήτρια. 


Και επειδή δεν έχουμε κοντή μνήμη, δεν ξεχνάμε το έργο της, ειδικά την τελευταία τριετία. Η διοικητρια του Ερυθρού ήταν αυτή που διαμήνυε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, με ύφος χιλίων καρδιναλίων,  να παραιτηθούν, όταν διαμαρτυρόντουσαν για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και νοσηλείας των ασθενών την άνοιξη του 2021, στην καρδιά της πανδημίας. Τότε που είχε μετατρέψει ένα νοσοκομείο με πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων-κέντρο τραύματος, σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας covid-19 περιστατικών, χωρίς φυσικά να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.


Δε θα μπορούσαν όμως να είναι και διαφορετικά τα πράγματα αφού η διοικήτρια του Ερυθρού Σταυρού, όπως και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, ήταν και είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα νοσοκομεια. Είναι αυτοί που υλοποιούν όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται από όλες τις κυβερνήσεις ανά περιόδους, στον τομέα της υγείας.Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πάντα σπεύδει να τους επιβραβεύσει. Ας θυμηθούμε την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τεράστιες αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών παραμένουν καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα. 


Καλούμε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» να μην επικροτήσουν το δήμιό τους. Να αντιταχθούν σε όσους βάζουν πλάτη σε  ενέργειες διακίνησης  τέτοιων κατάπτυστων εγγράφων. Αφεντικά και εργαζόμενοι δεν μπορεί ποτέ να είναι στην ίδια πλευρά. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι υγειονομικοί ξέρουμε καλά ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι η διοικήτρια του Ερυθρού κι το συνάφι της.  Διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ανυποχώρητα για υπηρεσίες υγείας καθολικά δημόσιες για όλους και όλες, υψηλής ποιότητας, χωρίς αποκλεισμούς, απέναντι στα σχέδια κυβερνήσεων και διοικητών να παραδώσουν τα νοσοκομεία μας στα δόντια των εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων.





Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή