Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Οι αναγκαστικές εντολές για υπερεφημέρευση δολοφονούν ασθενείς και γιατρούς

 


Οι αναγκαστικές εντολές για υπερεφημέρευση δολοφονούν ασθενείς και γιατρούς

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 23/1/2024

Η συνάδελφος Αναισθησιολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» δεν «κέρδισε εμπειρία» όπως έλεγε η κυρία Κεραμέως. Κέρδισε ένα ωραιότατο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εν ώρα εφημερίας. Γιατί ; απλούστατα γιατί η συνάδελφος εξαναγκαζόταν να εκτελεί 10 – 12 εφημερίες ανά μήνα επί 13 ολόκληρους μήνες. Η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας ως ανεξάρτητου προδιαθεσικού παράγοντα κινδύνου με την εκδήλωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη στην ιατρική βιβλιογραφία ( pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26298822/ ).

Η υποκείμενη αιτία λοιπόν είναι η κυβερνητική πολιτική μη προσλήψεων που συνοδεύεται από έκνομες εντολές διοικητών για αναγκαστική εξοντωτική υπερεφημέρευση. Αυτή είναι η αιτία που δολοφονεί ασθενείς και γιατρούς.

Προειδοποιούμε πως ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα προτείνουμε άμεσα στην ΟΕΝΓΕ και στις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ΕΤΣΙ να αντιμετωπίζεται το θέμα. Με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο. Όχι απλά ως παραβίαση της εγχώριας και διεθνούς νομοθεσίας περί ανωτάτου ορίου ωρών εργασίας των γιατρών αλλά ως έκθεση ασθενών και γιατρών σε κίνδυνο με εκούσια πρόθεση ανθρωποκτονίας ή/και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Υπόλογος είναι ο κάθε διοικητής που εκδίδει έκνομες εντολές αναγκαστικής υπερεφημέρευσης και ο κάθε υπουργός Υγείας που τον καλύπτει.

Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους νοσοκομείων, ΚΥ και ΕΚΑΒ να δηλώνουν την άρνησή τους σε τέτοιες εντολές και να επικοινωνούν αμέσως με την αντίστοιχη Ένωση νοσοκομειακών γιατρών και την ΟΕΝΓΕ.