Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Όχι στη διάλυση της ψυχικής υγείας ! Να μην κατατεθεί η πρόταση νόμου Βαρτζόπουλου !


 

Όχι στη διάλυση της ψυχικής υγείας ! Να μην κατατεθεί η πρόταση νόμου Βαρτζόπουλου !

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 8/1/24

Τις τελευταίες εβδομάδες διακινείται ευρέως από κυβερνητικά και όχι μόνο μέσα η είδηση περί «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ευαγγελίζεται ο αρμόδιος για την ψυχική υγεία υφυπουργός Δ. Βαρτζόπουλος. Το σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται ως απάντηση στη στιγματοποίηση των ψυχικά ασθενών, περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής :

-δημιουργία μιας ιδιαίτερης διεύθυνσης ανά υγειονομική περιφέρεια, στην οποία θα υπάγονται όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, από ψυχιατρικές κλινικές μέχρι την (όποια) πρωτοβάθμια, ΜΚΟ, ιδιωτικές μονάδες κλπ (ως οι εργαζόμενοι και οι λήπτες των υπηρεσιών αυτών να είναι μια ειδική κατηγορία!)

-θέσπιση νέων διοικητικών θέσεων (κατά το πρότυπο του «επιτελικού κράτους) στις ΥΠΕ, με αρμοδιότητες για το σύνολο των διοικητικών πράξεων των μονάδων ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη για να καθορίζεται από τα πάνω ακόμα και το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά και η δυνατότητα απόσπασης ή μετακίνησης προσωπικού για «υπηρεσιακές ανάγκες» με απλές αποφάσεις των αρμοδίων !

-διαχωρισμό σε άλλη διοικητικά δομή των μονάδων απεξάρτησης από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία (δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στην πρόσβαση των θεραπευόμενων σε λοιπές υπηρεσίες υγείας). Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων ότι περισσότερο τονίζεται στο σ/ν η μεταφορά της περιουσίας του ΚΕΘΕΑ στο νέο φορέα, παρά η διασύνδεσή του με σχετικές υπηρεσίες!

-χρηματοδότηση των φορέων αυτών από ΕΣΠΑ και πλήρη αποσύνδεση από τις εκάστοτε νοσηλευτικές μονάδες. Προβλέπεται ακόμα και ξεχωριστή τεχνική υπηρεσία, ανεξάρτητη από την εκάστοτε των νοσοκομείων!

-κατάργηση των οργανισμών των ψυχιατρικών νοσοκομείων, προετοιμάζοντας την ολική διάλυσή τους.

-δημιουργία εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων, με αδυναμία σύνδεσης με τα σωματεία των νοσοκομείων.

Για μας είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει το χώρο της ψυχικής υγείας, εισάγοντας επιθετικά λογικές κόστους-οφέλους και μερικής ή πλήρους ιδιωτικοποίησης. Το σχέδιο νόμου είναι μια τομή, καθώς δεν περιλαμβάνει καμιά ουσιαστική πρόβλεψη για κοινοτική ή εξατομικευμένη παρέμβαση, για στήριξη των περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένων προσπαθειών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Προσπαθεί να προτάξει παντού τις σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ελαχιστοποίηση της παρουσίας του δημοσίου τομέα, στον οποίο θα εργάζονται όσοι αντέχουν να γίνονται οι ζωές τους λάστιχο από τις εκάστοτε διοικήσεις των ΥΠΕ. Αν περάσει, δημιουργεί μια νέα κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπου η ελαστική εργασία και η απόλυτη εξάρτηση από τους κομματικά ορισμένους διοικητές θα είναι ο κανόνας. Μια κατάσταση στην οποία η θεραπευτική σχέση, η δημοκρατική ψυχιατρική, η κοινοτική δουλειά, η ολιστική αντιμετώπιση θα βρίσκονται μόνο στους προλόγους των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Καλούμε σε συστράτευση τους υγειονομικούς, τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους, αλλά και το σύνολο του εργατικού κινήματος. Το σχέδιο νόμου Βαρτζόπουλου είναι προπομπός ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλες πλευρές του ΕΣΥ αλλά και διάλυσης της εργασιακής ζωής των υγειονομικών. Να μην κατατεθεί !

Καλούμε σε σύσκεψη αγωνιστών/τριών Δευτέρα 15/1 στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ στις 18.00.

Καλούμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες της υγείας σε απεργία στις 18/1 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Απεργιακή κλιμάκωση αν κατατεθεί!

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή