Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οι μάσκες έπεσαν

Αθήνα, 8-6-08 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α. Ρ. Σ. Ι.

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ !

Θρίαμβος της αγωνιστικής αντίληψης στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ

Αυτή είναι η δύναμη των πραγματικών μαζικών αγώνων, των πραγματικών αγωνιστικών μετώπων (δηλαδή αυτών που οικοδομούνται στην πράξη, στις γενικές συνελεύσεις, στα συντονιστικά των συνελεύσεων, στις επισχέσεις, στις απεργίες, στις συγκρούσεις με τους μηχανισμούς του κράτους, του διευθυντικού κατεστημένου και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού): να υπερβαίνει συσχετισμούς και να επιβάλλει τις ανάγκες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Αθήνα, 7-6-08) υπερψήφισε με ψήφους 78 (έναντι 48 και 10 αποχών) το πλαίσιο που προτάθηκε από τις παρατάξεις ΑΡΣΙ – ΑΕΓ – Νυστέρι, παρά το γεγονός ότι ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) απέσυραν από την ψηφοφορία τα πλαίσιά τους και ψήφισαν το πλαίσιο της ... ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) !

Κομβικά σημεία της συζήτησης αναδείχτηκαν η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική του Υπ. Υγείας και η άρση της εμπιστοσύνης από την μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών στον πρόεδρο (Τσούκαλο – ΔΗΚΝΙ) και στον αντιπρόεδρο (Λαοπόδη – ΠΑΣΚ) να εκπροσωπούν τον κλάδο έναντι του υπουργείου (εξ ού και ο ορισμός νέας διαπραγματευτικής ομάδας). Ο Τσούκαλος και ο Λαοπόδης σε μία ύστατη προσπάθεια να «σώσουν την παρτίδα» ψήφισαν το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ εκτιμώντας (ο Τσούκαλος μάλιστα έκανε επίσημη δήλωση αιτιολόγησης ψήφου) ότι το πλαίσιο αυτό από την μία δεν είναι «απαγορευτικά» αντικυβερνητικό και από την άλλη δεν προτείνει αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας (με τη λογική του «σεβασμού στα εκλεγμένα όργανα», της μή αναγνώρισης συντονιστικών κλπ). Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ έσπευσαν έξαλλοι να καταγγείλουν σαν ... «προβοκάτορες» (!) τον Τσούκαλο και τον Λαοπόδη, η ουσία φαίνεται να είναι ότι οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν διστάζουν να ψηφίζουν πλαίσια ενάντια στην ευρωπαϊκή ένωση και στον παγκόσμιο καπιταλισμό, αρκεί να διατηρήσουν στα χέρια τους την εκπροσώπηση του κλάδου απέναντι στην κυβέρνηση.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οφείλεται 1) στην έμμεση (διά της μή προσέλευσης) αποδοκιμασία των ηγεσιών ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚ από δεκάδες συνέδρους τους 2) στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ανεξάρτητοι σύνεδροι (κυρίως από επαρχία) ψήφισαν την αγωνιστική πρόταση 3) μία μερίδα συνέδρων της ΠΑΣΚ (από Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα) ψήφισε ανοικτά αποχή ή δεν σήκωσαν καθόλου το χέρι τους (ως την ώρα που άρχισε η διαδικασία ψηφοφορίας είχαν νομιμοποιηθεί 170 σύνεδροι).

Άμεσα καθήκοντα 1) η ενημέρωση όλων των συναδέλφων 2) η οργάνωση της 48ωρης απεργίας 12-13/6/08 με κύρια αιτήματα την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που ακόμα αγωνίζονται για απλήρωτες εφημερίες του 2008 και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα περίθαλψης με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Και μία είδηση της τελευταίας στιγμής. Αύριο 9/6/08 συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών εργασίας της ΕΕ με ημερήσια διάταξη την κατάργηση της ισχύουσας οδηγίας για το ωράριο των γιατρών και θέσπιση νέας που θα το ανεβάζει στις ... 70 ώρες την εβδομάδα !

Υ.Γ. Δύο «ιστορικές» φωτογραφίες 1) οι σύνεδροι της ΔΗΠΑΚ (σε δεύτερο πλάνο) και οι σύνεδροι της ΔΗΚΝΙ από Θεσσαλονίκη (σε πρώτο πλάνο) ψηφίζουν την πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Αριστερά στην άκρη διακρίνεται ο Ζαχαρόγιαννης να παρακολουθεί με χαρακτηριστικό μειδίαμα. 2) ο Λαοπόδης ψηφίζει την πρόταση της ΔΗΠΑΚ και ταυτόχρονα αποθανατίζει την σκηνή. Ο Τσούκαλος αφού ψήφισε, καταμετρά. Ο Γεναρίδης (ΑΕΓ) φαίνεται να μην πιστεύει στα μάτια του ...