Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΣΤΟ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΣΤΟ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Από Α.Ρ.Σ.Ι.  -  Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών                   3/6/14

Χθες στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συζητήθηκε το θέμα της επίσχεσης των ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Οι εκπρόσωποι του «Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή» προτείναμε το ακόλουθο ψήφισμα :
  1. Το δικαίωμα των ειδικευόμενων στην επίσχεση εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτο και υπεράνω όλων. Όποιος το αμφισβητεί με οποιοδήποτε πρόσχημα, επιδεικνύει ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και έτσι πρέπει να καταγγέλλεται. Πολύ δε περισσότερο, όποιος ΑΠΕΙΛΕΙ τους ειδικευόμενους προκειμένου να μην ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ.
  2. Για άλλη μια φορά η πολιτεία συμπεριφέρεται σαν ΚΟΙΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τους εξαναγκάζει σε εξοντωτική εφημεριακή υπερεργασία προκειμένου να λέει πως έχει γιατρούς στα νοσοκομεία. Και μετά ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ την πενιχρή εφημεριακή αποζημίωση με διάφορα προσχήματα. Ταυτόχρονα, το σκανδαλώδες «πάρτι» των διάφορων ημετέρων με τα κρατικά και κοινοτικά χρήματα συνεχίζεται απρόσκοπτο. Μάλιστα, μερικές φορές οι ημέτεροι αυτοί είναι τα ΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που απειλούν τους απλήρωτους ειδικευόμενους. Στο ερώτημα «από που να βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε τους γιατρούς», η απάντηση προς τους αρμόδιους του «Αγλαΐα» και του υπουργείου πρέπει να είναι «να τα βρείτε από το πρότζεκτ παιδικής παχυσαρκίας με τις μίζες του Τομπούλογλου».
  3. Επίσης φαίνεται ένα υποχθόνιο σχέδιο υποβάθμισης και τελικά κατάργησης νοσκομείων, σαν «τρίτο κύμα» καταργήσεων μετά τα νοσοκομεία του ΙΚΑ το 2011 και μετά τα «μικρά νοσοκομεία» το 2013. Το «Αγλαΐα» σαν συνδιοικούμενο με το «Αγία Σοφία» διαρκώς υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, ώστε να υλοποιηθεί η εντολή της τρόϊκας για δραστική μείωση των νοσοκομείων και του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών.
  4. Η ΕΙΝΑΠ πρέπει α) να καλέσει τους ειδικούς γιατρούς ΕΣΥ του νοσοκομείου να δηλώσουν και αυτοί επίσχεση, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία νομική κάλυψη – άλλωστε το ταμειακό απόθεμα της ΕΙΝΑΠ που είναι άνω του 1 εκ. ευρώ για τέτοιους σκοπούς πρέπει να διατίθεται β) να απαιτήσει την αναστολή της εφημερίας του νοσοκομείου για όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις γ) να απαιτήσει να αναλάβουν την κάλυψη των ήδη νοσηλευομένων ασθενών οι συντονιστές διευθυντές και οι πανεπιστημιακοί, για να φροντίσουν για την διακομιδή των ασθενών προς άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και τμήματα. Μόνο έτσι η πίεση προς την κυβέρνηση θα γίνει ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ και θα αναγκαστεί να σταματήσει να παρανομεί και να πληρώσει τα δεδουλευμένα.
  5. Η ΕΙΝΑΠ θα πρέπει συνοδευτικά να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα συνδικαλιστικά και νομικά (δημοσιοποίηση, μηνύσεις, προσφυγές κλπ) για την υποστήριξη του αγώνα των συναδέλφων αλλά και για την διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων από όλα τα νοσοκομεία.

Στην συζήτηση του θέματος ήταν παρόντες, εκτός από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΗΚΝΙ (ΝΔ), Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΙΚ (Ανεξάρτητοι). Μόνο ο εκπρόσωπος της ΑΙΚ ψήφισε την πρότασή μας !

-         Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) δήλωσε πως διαφωνεί με την πρόταση για επίσχεση των ειδικευμένων και με την αναστολή της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.
-         Το Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε πως διαφωνεί με την πρόταση να αναλάβουν οι συντονιστές διευθυντές και οι πανεπιστημιακοί την ευθύνη για την κάλυψη και την διακομιδή των ασθενών εφ όσον προχωρήσουν και οι επιμελητές σε επίσχεση.

Το συμπέρασμα είναι πως για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας.

-         Οι γραφειοκρατικές και κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην υπεράσπιση ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ αγώνα.

-         Θα περιορίζονται μόνο σε ΛΟΓΙΑ και σε επετειακές ακίνδυνες απεργίες. Από ΛΟΓΙΑ και από ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ έχουμε χορτάσει, και η κυβέρνηση γελάει.

-         Μόνο από τα κάτω, από γενικές συνελεύσεις, μπορούν να αποφασίζονται και να διεξάγονται πραγματικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

-         Στους ειδικευόμενους γιατρούς και στους νέους γιατρούς γενικά υπάρχει εκρηκτικό αγωνιστικό δυναμικό. Αυτό δεν πυροδοτείται μόνο από τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στα δεδουλευμένα. Πυροδοτείται από την μαύρη επαγγελματική προοπτική που τους βάζει το δίλημμα «μετανάστευση ή ανεργία, διαλέξτε». Επίσης πυροδοτείται από την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στα νοσοκομεία . Βλέπουν από την μια την απαξιωτική στάση της πολιτείας απέναντί τους. Από την άλλη βλέπουν διάφορα ΛΑΜΟΓΙΑ του μεγαλοκαθηγητικού, μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και ταυτόχρονα όχι μόνο να ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΝ τα καθήκοντά τους όσον αφορά την εκπαίδευση, αλλά να φέρονται ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΑ στους ειδικευόμενους γιατρούς.

-         Δεν νοείται κάποιος να θέλει να λέγεται «αγωνιστής» και «αριστερός» αν με διάφορα προσχήματα δεν βάζει σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τα δικαιώματα και τις αγωνιστικές διαθέσεις των νέων γιατρών.

Η Α.Ρ.Σ.Ι. και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα συνεχίσουμε ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ να υπερασπιζόμαστε και να εκπροσωπούμε :

-         Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νέων γιατρών για τα δικαιώματά τους
-         Τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα κάτω, από γενικές συνελεύσεις με παραμερισμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας

-         Τις μορφές πάλης που πραγματικά ΦΟΒΙΖΟΥΝ το σύστημα, την απαράδεκτη χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και τους αρλεκίνους πολιτικάντηδες που την στηρίζουν