Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"... ΕΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ..."


Α.Ρ.Σ.Ι.                                                                                                                                         21/6/14


"... ΕΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ..."

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του προεδρείου του ΙΣΑ στις 20/6/14 για το θέμα των μονιμοποιήσεων των γιατρών ΕΣΥ που προσλήφθηκαν μετά τις 10/3/09. Στην πρώτη γραμμή της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι, ''... δόθηκε λύση στο σοβαρό ζήτημα...'' , στην τρίτη γραμμή αναφέρεται ότι , η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας υποσχέθηκε ότι ''θα '' προωθήσει τροπολογία. Ενδιάμεσα βέβαια χρησιμοποιείται η επιχειρηματολογία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπ.  Υγείας περί νομικού κενού,  για να δώσει άλλοθι σε αυτούς που σταμάτησαν τις διαδικασίες των κρίσεων για μονιμοποιήσεις το Μάρτιο.
Δεν αιφνιδιαζόμαστε, έτσι κάνουν οι πιστοί κομματικοί. Όμως, πληροφορούμε τον κ. Πατούλη ότι, το Υπ. Υγείας κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με τους επί θητεία γιατρούς ΕΣΥ. Αν ο ίδιος γνωρίζει ότι στις 20/6/14 κατατέθηκε σχετική τροπολογία εκ μέρους του Υπουργείου στη Βουλή, ας ενημερώσει τα μέλη του συλλόγου κοινοποιώντας το σχετικό έγγραφο. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, να σταματήσει να παίζει με την αγωνία των νεότερων συναδέλφων πουλώντας ''θα '' και παλαιομοδίτικες  ατάκες τύπου "ετακτοποιήθηκε". Εξάλλου, αν ο πρόεδρος του ΙΣΑ είχε μπει στον κόπο να παρακολουθήσει και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των επί θητεία γιατρών ΕΣΥ εδώ και τρεις περίπου μήνες, θα γνώριζε ότι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες υποσχέθηκαν λύση για το θέμα...... Βέβαια, τρεις μήνες που πέρασαν και ένα νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας δεν αποτέλεσαν για αυτούς ευκαιρία να κάνουν την υπόσχεσή τους πράξη.....
Οι εκπρόσωποι της Α.Ρ.Σ.Ι. τόσο στη συνάντηση του ΠΙΣ, όσο και στη συνάντηση του ΙΣΑ με τον κ. Βορίδη (19/6) , έθεσαν το θέμα των Επιμελητών ΕΣΥ καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο, έτσι όπως το διαμόρφωσαν οι επιτροπές αγώνα στις ανακοινώσεις τους το Μάρτιο. Ζήτησαν επιμόνως την πλήρη εφαρμογή του 3754/2009 και για τους γιατρούς ΕΣΥ που προσλήφθηκαν μετά τις 10/3/09.
Ο ρόλος των εκλεγμένων στον ΙΣΑ και σε κάθε σωματείο δεν είναι να προπαγανδίζουν τις υποσχέσεις του Υπουργού. Είναι και πρέπει να είναι δίπλα στους μαχόμενους γιατρούς, να διεκδικούν μαζί τους το δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά και τους όρους σε αυτή που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Σήμερα οι νέοι γιατροί δοκιμάζονται, οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά τους είναι ή η πρόσκαιρη ελαστική εργασία στο ΕΣΥ (επικουρικά, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια) ή η εργασία με συνθήκες γαλέρας στον ιδιωτικό τομέα ή η μετανάστευση. Το προεδρείο του ΙΣΑ, αντί να γίνεται η φωνή του υπουργού, θα πρέπει να είναι η φωνή όλων αυτών των γιατρών που ζητούν άμεσα λύσεις και όχι κούφιες υποσχέσεις.
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών