Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
 Υπάρχει μια κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που καλύπτει, υποτίθεται, τις τριτοβάθμιες ανάγκες, ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ, δηλαδή 1.200.000 πληθυσμού.
   Σ’ αυτή την Κλινική υπηρετούν σήμερα 4 γιατροί ΕΣΥ και ένας καθηγητής - διευθυντής, την ώρα που ένας λέκτορας απουσιάζει αυθαίρετα, μια επίκουρη καθηγήτρια βρίσκεται σε μετεκπαίδευση, ένας επίκουρος καθηγητής απεντάχθηκε από τις υποχρεώσεις του για κλινικό έργο, δύο γιατροί ΕΣΥ βρίσκονται με αποσπάσεις σε άλλα Νοσοκομεία και οι παραιτήσεις γιατρών αποτελούν ενδημικό διαχρονικό φαινόμενο.
   Σ΄ αυτή την Κλινική έκλεισαν πρόσφατα τα εξωτερικά ιατρεία, λόγω ελλείψεως γιατρών, κι ο διευθυντής της κατάρτησε πρόγραμμα εφημέρευσης για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο, οι μισές ημέρες καλύπτονται από γιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας (εφημερία ετοιμότητας, σημαίνει ότι ο γιατρός δεν έχει καμία υποχρέωση να βρίσκεται στην κλινική, παρά μόνο να βρίσκεται εντός του νομού, και να προσέρχεται όταν καλείται, δηλαδή για την περίπτωση του Νομού μας σε 1 ώρα και 30΄).
   Σ΄ αυτή την κλινική επικρατούν συνθήκες γαλέρας, για όλους τους εργαζομένους όχι μόνο εξ’ αιτίας του όγκου δουλειάς και της βαρύτητας των περιστατικών αλλά και του εξευτελιστικού τρόπου, εις βάρος των γιατρών του ΕΣΥ, με τον οποίο ασκείται η διοίκηση. Η αυθαιρεσία, η ανισονομία, η τρομοκράτηση, η αμφισβήτηση της ιεραρχίας και της επιστημονικής κατάρτισης των γιατρών και η καταρράκωση της προσωπικότητάς τους, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, συνθέτοντας ένα περιβάλλον επισφαλές για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους.
   Για την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτή την Κλινική, έχει ενημερωθεί εγκαίρως το Δ.Σ. και ο Διοικητής του Νοσοκομείου και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από τους γιατρούς της, που δεν προκάλεσαν όμως προς το παρόν, ουσιαστική παρέμβαση.
   Αυτή η Κλινική, είναι η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Π.Γ. Νοσοκομείου Λάρισας.
   Γι’ αυτή την Κλινική, καλώ τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να παρέμβει άμεσα.
ΛΑΡΙΣΑ 30/1/15
Λάμπρος Τ. Καραγεώργος
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.