Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έκτακτη Ενημέρωση από Α.Ρ.Σ.Ι. - Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών


Έκτακτη Ενημέρωση από Α.Ρ.Σ.Ι. - Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών
19/3/2014, 8.30 μμ
Βγήκε σε ΦΕΚ σήμερα το μεσημέρι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την πληρωμή των εφημεριών (ygeianet.gr, πάνω δεξιά στην "επικαιρότητα" link που ανοίγει αυτούσιο το κείμενο του ΦΕΚ σε pdf).
Με την εξέλιξη αυτή, και διαβάζοντας το ίδιο το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, μένουμε με τις ακόλουθες απορίες :
1) Γιατί χρειάστηκαν 13 μέρες (από τις 6/3 που υπογράφτηκε) η ΚΥΑ για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ; Γιατί αφού είχε πάει εξ αρχής στο Εθνικό Τυπογραφείο για να εκδοθεί σε ΦΕΚ ως τέτοια, ως ΚΥΑ δηλαδή (όπως έγινε τελικά), βρέθηκε στις 12/3 στη Βουλή ως "τροπολογία" ;
2) Γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία για ένα ΦΕΚ που περιγράφει την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ διαδικασία που ήξεραν πως έπρεπε να ακολουθηθεί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι των νοσοκομειακών μισθοδοσιών ήδη από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, δηλαδή αποστολή των χρημάτων σε κάθε νοσοκομείο από το υπουργείο --> αποστολή των ενταλμάτων από κάθε νοσοκομείο στον/στην αντίστοιχο/η πάρεδρο και έγκριση --> επιστροφή του υπογεγραμμένου εντάλματος στο νοσοκομείο --> "ανέβασμα" από την μισθοδοσία κάθε νοσοκομείου της σχετικής μισθοδοτικής κατάστασης στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) ; Μάλλον επιβεβαιώνεται απ το ίδιο το περιεχόμενο του ΦΕΚ αυτό που έλεγαν οι έμπειροι υπάλληλοι των μισθοδοσιών εδώ και πάνω από έναν μήνα, πως δηλαδή αρκούσε εξ αρχής να δοθούν τα χρήματα για τις εφημερίες (Νοεμβρίου -) Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου στα νοσοκομεία, και τίποτε άλλο, ούτε ΚΥΑ, ούτε τροπολογία, ούτε ΦΕΚ. Ρύθμιση με την μορφή ΚΥΑ, ΦΕΚ κλπ χρειαζόταν μόνο για τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών ώστε να εκταμιευτούν πριν την επικίνδυνη "ημερομηνία παραγραφής" 30/4, και γι αυτά (τα παλιά οφειλόμενα) καλώς έγινε.
3) Τι θα γίνει τώρα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ; Το σύστημα της ΕΑΠ "ανοίγει" για τα νοσοκομεία στις 30/3 και "κλείνει" την ίδια μέρα. Άρα, για να πληρωθούν οι εφημερίες Νοεμβρίου (όπου οφείλονται) - Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου στις 14/4 (πιθανότατα αυτή είναι η κοντινότερη ημερομηνία στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ περίπτωση αν "ανέβουν" οι μισθοδοτικές καταστάσεις από τα νοσοκομεία στις 30/3). Μόλις πάνε τα λεφτά στα νοσοκομεία, η διαδικασία με το πήγαινε - έλα στον πάρεδρο θέλει τουλάχιστον εργάσιμες μέρες στην καλύτερη περίπτωση. Άρα, για να πληρωθούν οι γιατροί στις 14/4 για τις εφημερίες (Νοεμβρίου -) Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, πρέπει τα λεφτά να έχουν πάει (ηλεκτρονικά πάντα) σε ΚΑΘΕ νοσοκομείο το αργότερο ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3. 
Άρα, όσον αφορά τα πρόσφατα οφειλόμενα, το ερώτημα παραμένει το ίδιο όπως ήταν πριν ενάμιση μήνα : ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ;
Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να λύσει το θέμα, πρέπει τα χρήματα για το τρίμηνο 11/2014 (όπου δεν έχει πληρωθεί)- 12/2014 - 1/2015 (για να μην μιλήσουμε για τα οφειλόμενα του Φεβρουαρίου που τώρα πια έχουν κι αυτά εκκαθαριστεί ...) πρέπει να σταλθούν στα νοσοκομεία ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3, εντός μιάμιση εργάσιμης μέρας από τώρα δηλαδή. Επίσης, για να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των παλιών οφειλομένων, και με δεδομένες τις ημερομηνίες των αργιών του Πάσχα, τα αντίστοιχα χρήματα για τις παλιές οφειλές πρέπει να έρθουν στα νοσοκομεία ως την Παρασκευή 3/4.

Ιδού η Ρόδος ...