Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΕΙΝΑΠ για τις ΜΕΘ : Νέα επείγουσα δημόσια έκκληση, 3/2/16


ΕΙΝΑΠ για τις ΜΕΘ : Νέα επείγουσα δημόσια έκκληση, 3/2/16

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. Α. ΞΑΝΘΟ
Κοινοποίηση: Αναπλ. υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη
: ΔΣ ΕΚΕΠΥ
: ΔΣ ΕΚΑΒ
: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ
: Υγειονομικούς συντάκτες (ΜΜΕ)

Αθήνα, 3/2/16

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε για άλλη μια φορά με δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ το οποίο κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
Τη Δευτέρα 1/2/16 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την Τρίτη 2/2/16 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν με την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων ιατρών των ΜΕΘ και των ιατρών του ΕΚΑΒ οι 7 και παραμένουν στην αναμονή οι 66.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το θέμα των προγραμματισμένων σοβαρών επεμβάσεων (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.λπ.) που αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών.
Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί Υγείας και όλο το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντί για εξαγγελίες εμβαλωματικών «λύσεων», που στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει και που άλλωστε ούτε καν αυτές δεν υλοποιούνται, να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται για να λειτουργήσουν εντός των ημερών τουλάχιστον τα πάνω από 150 κλειστά εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ, με επείγουσες διαδικασίες προσλήψεων λόγω εξαιρετικής δημόσιας ανάγκης.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ