Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η 1η ΥΠΕ κλείνει νευροχειρουργικά τμήματα !
Η 1η ΥΠΕ εξαγγέλλει καταργήσεις νευροχειρουργικών κλινικών !
[ Κείμενο από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή που στάλθηκε σήμερα στους αρμόδιους μέσω της γραμματείας της ΕΙΝΑΠ, καθώς λόγω αρχαιρεσιών δεν μπορεί να εκδοθεί ανακοίνωση απ το ΔΣ ]
---------------------------------------------------------------------------------
Από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
Με άμεση αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει η νευροχειρουργική κλινική του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, σε πολλά νοσοκομεία και τμήματα, αρχίζουν να παίρνουν δραματικές διαστάσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτό γιατί υπάρχουν, όπως είναι λογικό, συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις συναδέλφων, ενώ νέες προσλήψεις Επιμελητών γίνονται ελάχιστες συνολικά και με «το σταγονόμετρο».
Οι περιστασιακές ορισμένου χρόνου προσλήψεις επικουρικών Επιμελητών φυσικά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, όπου υπάρχουν πλέον μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση, και όπου μάλιστα η Πολιτεία επίμονα καθυστερεί να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη όπου, εκτός από χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας που χρειάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠε, κ. Διαμαντοπούλου, για να συζητήσουν το πρόβλημα. Έκπληκτοι, λοιπόν, την άκουσαν ν’ απαντάει ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠε για να ασχολείται με το τραύμα (ΚΑΤ), ενός ακόμα για ν’ ασχολείται με τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες νευροχειρουργικές κλινικές της 1ης ΥΠε θα συγχωνευτούν σε…..( 2!). Με άλλα λόγια, τα νευροχειρουργικά τμήματα του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, του ΕΕΣ, του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ και του ΝΙΜΤΣ θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν σε 2 μόνο (!)
Είναι προφανές ότι η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη και στέλνουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν «στις αγκάλες» του ιδιωτικού τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει άμεσα:
1) Να ξεκαθαρίσει δημόσια αν τα παραπάνω είναι επίσημή της θέση ή προσωπική άποψη της κ. Διαμαντοπούλου.
2) Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις Επιμελητών Β΄ που χρειάζονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα, πολλές από τις οποίες αν και δρομολογημένες καθυστερούν προκλητικά με γελοία διαδικαστικά προσχήματα.
3) Να βρει άμεση δραστική λύση για την ενίσχυση και ομαλή λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, αλλά και των αντίστοιχων κλινικών του ΚΑΤ και του ΕΕΣ που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης με ειδικευμένους νευροχειρουργούς σε οργανικές θέσεις Επιμελητών.