Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΡΥΒΕΙ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΑ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΟΥΝ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΡΥΒΕΙ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΑ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΟΥΝ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    17/3/2017

Σε πρόσφατες επίσημες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ και με την ΕΙΝΑΠ (2/3 και 6/3 αντίστοιχα) ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε αν υπάρχει ως τώρα κάποιο «πόρισμα» από τον «διάλογο» που (υποτίθεται πως) κάνει η νέα ηγεσία του ΚΕΣΥ για τις επερχόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών. Ο κ. υπουργός απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο έγγραφο και πως μόλις υπάρξει, θα τεθεί στην διάθεση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.
Έλα όμως που κάποιοι κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης ( εν προκειμένω οι «ανώνυμοι» κειμενογράφοι του ygeianet και του «Μετώπου» αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως υπάρχει τέτοιο έγγραφο και το αποκαλύπτουν «κραδαίνοντάς» το μέσα στην πρεμούρα τους να προπαγανδίσουν την κυβερνητική πολιτική … Έχουμε και λέμε λοιπόν - οι «ομάδες εργασίας» των ειδικοτήτων (οι περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν καν ακόμα – οι ίδιοι οι «ανώνυμοι» του ygeianet «Μετώπου» λένε πως τώρα «αρχίζουν να δημοσιεύονται» και δίνουν links στις 16/3 όταν αναρτήθηκε το εν λόγω κείμενο μόνο για 8 ειδικότητες, ενώ σήμερα 17/3 και για άλλες 8) θα έχουν ως «καθήκοντα» μεταξύ άλλων :
-          «Αξιολόγηση» εκπαιδευτικών κέντρων και καθιέρωση rotation των ειδικευόμενων σε όσα τμήματα «αξιολογηθούν». Εδώ επιπρόσθετα σημειώνεται πως ο ίδιος ο «πολύς» Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Καθηγητής κ. Μάρκου την Τετάρτη 15/3 πήγε στην γενική συνέλευση της ΕΙΝΑ με ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ (!) για να «αποκαλύψει τα ψεύδη» (!!), όπου ήταν πραγματικά … αποκαλυπτικός :  αφού ανέπτυξε αυτά ακριβώς που γράφουν και οι «ανώνυμοι» κειμενογράφοι του ygeianet – “Μετώπου», επίσης απλά επιβεβαίωσε : α. πως θεωρεί τους ειδικευόμενους «εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους» (!!) και β. πως οι ειδικευόμενοι θα μετακινούνται κατά το δοκούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της ΥΠΕ για να καλύπτουν κενά ειδικευμένων (!!!).
-          Να καθιερώσουν «έναρξη ειδικότητας 3 φορές τον χρόνο». Με άλλα λόγια, η σημερινή ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ καθυστέρηση στον διορισμό ειδικευόμενου/ης εκεί που υπάρχει υποψήφιος/α στην λίστα και η οποία γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους, θα «θεσμοποιηθεί» και θα δικαιολογείται πως τάχα γίνεται για … «εκπαιδευτικούς» λόγους.
-          Να καθορίσουν τον «ελάχιστο αριθμό ειδικευμένων προς ειδικευόμενους ανά ειδικότητα». Δηλαδή να επαναφέρουν και να θεσμοθετήσουν την από χρόνια εμμονή διάφορων κυκλωμάτων για ΜΕΙΩΣΗ των θέσεων ειδικότητας σε πολλές ειδικότητες, σε μια περίοδο που ήδη χιλιάδες πτυχιούχοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν εκεί ειδικότητα, η οποία ειδικότητα φυσικά αναγνωρίζεται στην Ελλάδα.
-          Να θεσμοθετήσουν την «ετήσια αξιολόγηση» των ειδικευόμενων, δηλαδή αντί να πάρουν μέτρα για την ουσιαστικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας να την μετατρέψουν σε έναν ατέρμονα εξεταστικό Μαραθώνιο.
-          Να μετατρέψουν τις τελικές εξετάσεις ειδικότητας σε … «πανελλήνιες» (?) οι οποίες θα διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (??) και μόνο 3 φορές τον χρόνο (???).
-          Να βιαστούν, γιατί προβλέπεται το «νέο σύστημα» (με διορισμό για έναρξη ειδικότητας μόνο 3 φορές τον χρόνο, πανελλήνιες εξετάσεις μόνο 3 φορές τον χρόνο κλπ) να αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο του 2017.
Εδώ αξίζει τον κόπο να επισημανθούν και τα ακόλουθα :
1.       Στις 2/3 στην συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε από τον κ. ΓΓ του υπουργείου πως οι «36 συντονιστές» των «ομάδων εργασίας» (δηλαδή από τις 36 ειδικότητες) έχουν ήδη «συνέλθει σε ολομέλεια των συντονιστών» και «έχουν συζητήσει». Τότε (στις 2/3), στο εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έχουν ήδη «συνεδριάσει» οι «συντονιστές» «ομάδων εργασίας» οι οποίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο κ. Γενικός δεν είχαν καταφέρει να απαντήσουν. Ίσως οι «ανώνυμοι» κειμενογράφοι του ygeianet και της ηγεσίας του «Μετώπου» να έχουν κάποια απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού δείχνουν πιο κυβερνητικοί και πιο ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα σε σχέση με την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αν δεν ξέρουν ούτε αυτοί, ας ρωτήσουν τον «πολύ» Καθηγητή κ. Μάρκου (στον οποίον απροκάλυπτα πλέον κάνουν τους σφουγγοκωλάριους) ο οποίος στην συνέλευση της ΕΙΝΑ 15/3 επί ώρα ανέλυε τα «πορίσματα» των «36 σοφών» συντονιστών που ο ίδιος όρισε ως οριστικά, τελεσίδικα και προς άμεση εφαρμογή. 
2.       Οι θέσεις της ΟΕΝΓΕ (αλλά και των δύο μεγαλύτερων Ενώσεων, της  ΕΙΝΑΠ και της ΕΝΙΘ) συνολικά για το θέμα είναι γνωστές και κατατεθειμένες : απέρριψαν το αρχικό περσινό κείμενο του ΚΕΣΥ των «13 σημείων» και υπέβαλλαν τις δικές τους θέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όμως, είναι απλά 100% ψέμα πως το ΚΕΣΥ ζήτησε από την ΟΕΝΓΕ να υποδείξει μέλη για τις «ομάδες εργασίας» των ειδικοτήτων. Κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει ποτέ σταλθεί από το ΚΕΣΥ στην ΟΕΝΓΕ. Άλλωστε, ο κ. Μάρκου και οι παρατρεχάμενοί του :  1). Διέδιδαν συστηματικά πως «δεν θέλουν συνδικαλιστές στα πόδια τους» . 2) Ακολούθησαν παρόμοια και απαράδεκτη παρελκυστική τακτική και απέναντι σε πολλές επιστημονικές εταιρείες ειδικοτήτων  : ενώ το ΚΕΣΥ τους είχε ζητήσει να προτείνουν μέλη για την αντίστοιχη «ομάδα εργασίας», σκόπιμα καθυστερεί επί τρίμηνο και πλέον η ανακοίνωση των μελών των «ομάδων εργασίας» αυτών, προφανώς για να κάνουν πρώτα τα … «κουμάντα» τους οι ορισμένοι από τον ίδιο τον κ. Μάρκου «συντονιστές» των «ομάδων εργασίας» εκλεκτοί του  πριν αυτές οι «ομάδες εργασίας» καν υπάρξουν. Προφανής η σκοπιμότητα τα μέλη των ομάδων αυτών να βρεθούν (όταν και εφ’ όσον συνεδριάσουν) προ ειλημμένων αποφάσεων τις οποίες απλά θα κληθούν να επικυρώσουν ως «μαϊντανοί» ενός ψευδεπίγραφου «διαλόγου».
3.       Στην «σύνθεση» της «ομάδας εργασίας» για την ειδικότητα της Παθολογίας, μια από τις μόλις 16 που έχουν αναρτηθεί ως σήμερα, φιγουράρει το όνομα της προέδρου της ΕΙΝΑΠ  και μέλους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ κυρίας Παγώνη (ΝΔ), η οποία ως τώρα … διαρρήγνυε τα ιμάτιά της πως δήθεν «διαφωνεί κάθετα» με την όλη διαδικασία – η γνωστή υποκριτική διγλωσσία του κυβερνητικού συνδικαλιστικού συμπλέγματος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που έχει εκδηλωθεί και σε πολλά άλλα θέματα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν πλήρως η εκτίμηση πως επιχειρείται μια συνολική συντηρητική αναδιάρθρωση στην ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου, η οποία είναι οργανικό μέρος γενικότερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικοποίησής του. Οι επιχειρούμενες «μεταρρυθμίσεις» στην ιατρική εκπαίδευση θίγουν καίρια τόσο τους νέους γιατρούς όσο και την συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων, μαχόμενων ειδικευμένων του ΕΣΥ.

Ο λόγος στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων, των Ενώσεων, των συλλόγων – αγωνιστικών πρωτοβουλιών ειδικευόμενων και των φοιτητών των Ιατρικών σχολών.

Ραντεβού στους δρόμους του αγώνα.