Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η ΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΥ


ΑΠ 11.2017                                                                                                                            20 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ αυτόκλητος σε συνέλευση της ΕΙΝΑ ή πως κάποιοι θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες των ανθρώπων…

1. Την περασμένη εβδομάδα βρεθήκαμε προ ενός πρωτοφανούς για τα συνδικαλιστικά χρονικά γεγονός. Κατά τη διάρκεια μαζικής συνέλευσης της Ένωσής μας με θέμα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στους τομείς της οργάνωσης των νοσοκομείων και της ιατρικής εκπαίδευσης και λίγο πριν τη λήξη της, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) κος Κ. Μάρκου προσήλθε απρόσκλητος στο χώρο του Αμφιθεάτρου στο ΠΓΝΠ και ζήτησε το λόγο επί των θεμάτων που συζητούνταν.
Παρά το ότι δε συνηθίζεται να συνυπάρχει εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής διαδικασίας εξ’ υπαρχής του συνδικαλιστικού κινήματος (ο Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. αποτελεί επιτελικό στέλεχος της εκάστοτε ηγεσίας του Υπ. Υγείας), του επετράπη να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις συναδέλφων, μιας και πρόκειται για το συντάκτη των διατάξεων για την ιατρική μετεκπαίδευση και της οργανωτικής υπόστασης των παν/κών νοσοκομείων.
Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσει και να προχωρήσει στη δική του ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, στην αρχή ξοδεύτηκε σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς προς την ΕΙΝΑ (ψεύτες, ταπεινά κίνητρα, τυφλό αντιπολιτευτικό μένος κ.α. συναφή), αποκάλεσε τραμπούκο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ και απευθύνονταν με απαξιωτικό τρόπο προς τον Πρόεδρο της ΕΙΝΑ και άλλους συναδέλφους. Παρ’ όλα αυτά, δεν διεκόπη κατά την ομιλία του και ολοκλήρωσε το διάλογο με τους φοιτητές και τους ειδ/νους ιατρούς. Στο τέλος μας έκανε τη χάρη να μας απευθυνθεί στον πληθυντικό, μετά από παραινέσεις του Προεδρείου και έφυγε μετά το τέλος της συνέλευσης.
Πέραν όμως της απαράδεκτης για ιατρό, καθηγητή και θεσμικό παράγοντα της πολιτείας συμπεριφοράς του, αποκάλυψε και τις πραγματικές διαθέσεις του Υπ. Υγείας για τη μετεκπαίδευση των ειδ/νων γιατρών, τους οποίους αποκάλεσε «εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους» επισείοντας την οργή τους και για την παράδοση της διοίκησης των τομέων και των τμημάτων/κλινικών στο Παν/μιο, μετατρέποντας τους γιατρούς του ΕΣΥ σε υποδεέστερο κλάδο εργαζομένων σε πλήρη εξάρτηση ως προς την επιστημονική και διοικητική εξέλιξη και την έρευνα.
Με λίγα λόγια, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑ (http://www.eina.gr/?p=5551) όσον αφορά σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ότι οι ειδ/νοι θα μετακομίζουν κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους από πόλη σε πόλη για να συμπληρώνουν «τρύπες» του συστήματος.
Ενημερώνουμε την ηγεσία του Υπ. Υγείας ότι:
1.      Τα σχέδια επαναφοράς του αλήστου μνήμης σχεδίου προεδρικού διατάγματος Σούρλα το 1993 που ανετράπη τότε από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ιατρικής σε όλη τη χώρα θα βρει τους πάντες απέναντι. Δε νοείται εκλογίκευση του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης χωρίς χάρτη υγείας, προγραμματισμό αναγκών επ’ αυτού και –το κυριότερο- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αυτές μόνο μπορούν να ανακόψουν την ιατρική μετανάστευση. Και –προφανώς- δεν αποτελεί λύση η μετατροπή της ειδικότητας σε εργασιακή και εξεταστική γαλέρα και η υπαγωγή των ειδικευομένων σε καθεστώς μαθητείας, όπως υπονόησε ο ίδιος ο κος Μάρκου.
2.      Για το θέμα των παν/κών νοσοκομείων, γινόμαστε πιο καθαροί. Σε πρόσφατη επιστολή μας στην ηγεσία της 6ης Υ.Πε. (http://www.eina.gr/?p=5501), δηλώσαμε ότι δεν κάνουμε πίσω από όσα κατακτήσαμε τόσα χρόνια στο ΕΣΥ και απαιτούμε να γίνουν πράξη από αυτούς που κάποτε τα υποστήριξαν και να αναγνωριστεί ο ρόλος των στυλοβατών του συστήματος, των γιατρών του ΕΣΥ, δίδοντας ανεξαρτησία στο κλινικό και επιστημονικό τους έργο στα παν/κά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αν τώρα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να συμβιβαστεί με αυτά που κάποτε καταδίκαζε, ας το πει ανοιχτά και να μην αφήνει τον όποιο κο Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. να «καθαρίζει» γι’ αυτήν.
3.      Όσον αφορά τη λεκτική επίθεση που υπεστήκαμε από τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ευγενείς και ήρεμοι. Άλλωστε, ο ίδιος εκτέθηκε με τη συμπεριφορά του και το θεσμό που εκπροσωπεί καταρράκωσε. Άλλοι έπρεπε να του τραβήξουν τα …σχοινιά.
Κινητοποιούμαστε:
1.      Ζητούμε από την ΟΕΝΓΕ να προγραμματίσει πανελλαδικά Ημέρα που θα αποφασίσουν οι ειδικευόμενοι τη στάση τους
2.      Θα είμαστε αύριο στις 12.30 (Στάση Εργασίας 12.00-15.00) έξω από την 6η ΥΠΕ…


Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.