Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 6-4-17



Ενημέρωση για τη συνάντηση  εκπροσώπων ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, 6/4/2017

Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης – ειδίκευσης. Συμμετείχαν αρκετοί γιατροί, κυρίως ειδικευόμενοι.
 Από πλευράς ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ τέθηκε και δια ζώσης η εντονότατη διαφωνία που έχει ήδη διατυπωθεί για τις επικείμενες αλλαγές, όπως έχουν περιγραφεί από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ. Ζητήθηκε επιτακτικά να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών σε οποιαδήποτε  σχετική διαδικασία.
Στην απάντησή του, ο κ. Ξανθός ήταν καθησυχαστικός. Είπε πως το ΚΕΣΥ είναι εισηγητικό και όχι νομοθετικό όργανο, από το οποίο το Υπουργείο έχει ζητήσει μια σοβαρή πρόταση για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ότι επιθυμία του Υπουργείου είναι να είναι ενιαία και ομοιογενής η ιατρική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, και να σταματήσει η διαρροή νέων γιατρών προς το εξωτερικό. Ότι δεν έχει εγκριθεί καμία σχετική πρόταση από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, άρα δεν υπάρχει τελικό κείμενο και ούτε νομοσχέδιο για να τεθεί σε διαβούλευση. Νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξει το φθινόπωρο, οπότε, προφανώς, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τίποτα πριν το 2018. Από τα εξαγγελθέντα από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ υπερασπίστηκε κυρίως τον πανελλαδικό χαρακτήρα των τελικών εξετάσεων. Δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας σε κανένα άλλο σημείο.
Περισσότερο αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε θερμά την βαθμολόγηση κατά την λήψη τίτλου ειδικότητας ως κριτήριο για την μελλοντική ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το βιβλιάριο ειδικευομένου.
Η συνολική συζήτηση επιτρέπει κάποια πρόχειρα συμπεράσματα. 1. Είναι σαφές πως, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε μετά τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ και των συν αυτώ, καθώς επίσης οι πρώτες αντιδράσεις των νέων γιατρών σε όλη τη χώρα έχουν οδηγήσει σε προσωρινή επιβράδυνση της διαδικασίας επιβολής της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στο χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης. 2. Είναι προφανές ότι, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά βαδίζει στην εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου συνολικής αναδιάρθρωσης και της εκπαίδευσης, αλλά και του όλου συστήματος υγείας. Από την τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού προκύπτει ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση στις επιλογές του.

Θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνελεύσεις ειδικευόμενων και νέων γιατρών. Η αναβολή εφαρμογής του συστήματος είναι μια πρώτη νίκη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι, είναι σε θέση να διεκδικήσουν το σύστημα υγείας και το επίπεδο υγείας που τους αξίζει !