Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣΟ.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece 
                                                          ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ  26/4/17
Η ΟΕΝΓΕ ενημερώθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας (ΕΙΝΚΥΦ) πως η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου η οποία έχει στην ευθύνη της το νοσοκομείο Λαμίας, πρόσφατα απαίτησε υπεύθυνες δηλώσεις(!) από τους ιατρούς του νοσοκομείου πως η υπερεφημέρευση γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη των ίδιων των ιατρών(!!).  Η κ. πάρεδρος επικαλείται παλιά σχετική οδηγία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2008) την εφαρμογή της οποίας είχε παλιότερα αποκρούσει το νοσοκομειακό κίνημα, ενώ με εκβιαστικό τρόπο θέτει τις υπεύθυνες αυτές δηλώσεις ως όρο (!!!) προκειμένου να εγκρίνει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του 1ου τριμήνου 2017.
Η αιφνίδια επαναφορά του θέματος αυτού αποτελεί σοβαρή εξέλιξη, αφού ξανατίθεται έτσι από κρατικό όργανο η απαράδεκτη λογική πως δήθεν «υπεύθυνοι» για την εξοντωτική τους  υπερεφημέρευση είναι  οι ίδιοι οι γιατροί και όχι η πολιτεία που με τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει έχει αφήσει τα νοσοκομεία δραματικά υποστελεχωμένα σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, είναι ακόμα πιο εξοργιστικό το γεγονός πως το κράτος από την μία εξαναγκάζει τους γιατρούς να υπερεφημερεύουν (π.χ. με «εντέλλεσθε» από τον διοικητή προς τους γιατρούς της Χειρουργικής κλινικής στο ίδιο το νοσοκομείο Λαμίας) και από την άλλη ανασύρει το θέμα αυτών των υπεύθυνων δηλώσεων όταν πρέπει να αποπληρώσει τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες.
Η ΟΕΝΓΕ έχει κάνει ήδη παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς τον απαράδεκτο όρο των «υπεύθυνων δηλώσεων».

Απαιτούμε την στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες,  ώστε κανένας γιατρός να μην εξαναγκάζεται σε υπερεφημέρευση.