Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Το Περιστέρι χωρίς δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη …



Το Περιστέρι χωρίς δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη …

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου,   23-12-2018

Καμαρώστε τα κατορθώματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα των υπουργών υγείας κ.κ. Ξανθού και Πολάκη που από το 2016 εμμονικά εφαρμόζουν το ίδιο τροϊκανό «σχέδιο» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εφάρμοζαν και οι προκάτοχοί τους Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες, Λοβέρδοι κλπ :
Σε ολόκληρο το Περιστέρι με ΜΟΝΟ  24  (είκοσι τέσσερεις ) γιατρούς ξεκινά ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του οικογενειακού γιατρού ! Από αυτούς, στις περίφημες ΤΟΜΥ του κ. Ξανθού έχουν ενταχθεί σε όλο το Περιστέρι μόνο 3 (τρεις) γιατροί. Σε σύγκριση με τον αριθμό των παλιών αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, μόνο 9 (εννέα) δέχτηκαν να ενταχθούν στην «νέα» εξευτελιστική σύμβαση που ισχύει από τον Ιούλιο 2018. Οι υπόλοιποι 12 (δώδεκα) οικογενειακοί γιατροί είναι γιατροί των δημόσιων Κέντρων Υγείας (δηλαδή του Κέντρου Υγείας Περιστερίου απέναντι από την Β΄ ΔΟΥ και των δύο πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ που κι’ αυτά μετονομάστηκαν σε ΚΥ) και … «επιστρατεύτηκαν» να γίνουν οικογενειακοί γιατροί αναγκαστικά και με το ζόρι. Με συντηρητικούς υπολογισμούς για τον πραγματικό πληθυσμό αναφοράς (λόγω του μεγάλου όγκου ετεροδημοτών που ψηφίζουν αλλά και απογράφονται αλλού παρά το ότι είναι μόνιμοι πραγματικοί κάτοικοι Περιστερίου) σε κάθε έναν από τους 24 οικογενειακούς γιατρούς αντιστοιχούν τουλάχιστον … 12000 (δώδεκα χιλιάδες) κάτοικοι ! Δηλαδή για μία μόνο επίσκεψη κάθε κατοίκου στον οικογενειακό του γιατρό, αυτοί οι 24 γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται ΜΟΝΟ με αυτό το έργο 18 ώρες το 24ωρο τους επόμενους … 5 -6 μήνες ώστε να κατορθώσουν να δουν έστω και από μια φορά τον πληθυσμό της λίστας τους ! και έχεις τον υπουργό κ. Ξανθό να δηλώνει με θράσος πως ΜΟΝΟ με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό του γιατρό θα μπορεί κάποιος στο εξής να επισκέπτεται γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, χειρουργούς κλπ κλπ) καθώς και τα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων !
Η κυβέρνηση από πρόπερσι ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Έκανε ελάχιστους μόνιμους διορισμούς γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Θεσμοθέτησε τις ΤΟΜΥ έτσι ώστε η σύμβαση των γιατρών να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη και η μισθοδοσία τους να γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, άρα να είναι επισφαλής τόσο η εργασιακή σχέση όσο και η μισθοδοσία δημιουργώντας αντικίνητρα για τους γιατρούς. Κατάργησε την παλιότερη σύμβαση των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ και την αντικατέστησε με νέα τόσο αισχρή και μη συμφέρουσα ώστε η μεγάλη πλειοψηφία να φύγει. Και μια σειρά από άλλα «βρώμικα κόλπα». Και αυτό γιατί η τρόϊκα απαιτεί εδώ και χρόνια ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να είναι … “gate keeper” (επί λέξει) δλδ «πορτιέρης – μπράβος – Κέρβερος» ώστε ακριβώς να παρεμποδίζεται η πρόσβαση του πληθυσμού σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και σε νοσοκομεία με στόχο την μείωση του κόστους. Όποιος αμφιβάλλει ας ρίξει μια ματιά στο πρωτότυπο (αγγλόφωνο) κείμενο της «συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών» 2017 που είχε διαρρεύσει μέσω της Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, όπου τα παραπάνω περιγράφονται με λακωνικότητα και … Γερμανική χειρουργική ακρίβεια. Η κυβέρνηση λοιπόν φαίνεται πως βρήκε την πιο ριζική (για να μην πούμε γερμανιστί … «τελική») λύση : να κάνει πρακτικά αδύνατη την πρόσβαση και στο … πρώτο στάδιο, δλδ η «πύλη» να είναι μόνιμα κλειδωμένη αφού ο “gate keeper” «πορτιέρης – μπράβος – Κέρβερος» απλά θα είναι απροσπέλαστος λόγω αναμονής …
Η κυβέρνηση ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2016 τα πάγια διαχρονικά αιτήματα του υγειονομικού κινήματος τα οποία πριν το 2015 τα προσυπέγραφε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ : αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν σύγχρονη και ισότιμη για όλον τον πληθυσμό Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με επαρκές δίκτυο σε αστικά κέντρα και σε ύπαιθρο Κέντρων Υγείας πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με γιατρούς ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οργανικά – επιστημονικά – λειτουργικά – ουσιαστικά (όχι απαραίτητα … διοικητικά) διασυνδεόμενων με τα δημόσια νοσοκομεία, και αξιοπρεπείς συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους γιατρούς για όποιον γιατρό θέλει ώστε να καλύπτονται κενά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως αυτό το δίκτυο. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση δημιούργησε ένα απίστευτο αλαλούμ με εργασιακές σχέσεις γιατρών πολλαπλών ταχυτήτων, διοικητικό – οργανωτικό χάος με ΚΥ – ΠΕΔΥ – ΤΟΜΥ – αγροτικά ιατρεία φύρδην μίγδην, υποχρηματοδότηση, εξευτελιστικές συμβάσεις, όξυνση αντιπαραθέσεων μεταξύ Παθολόγων και Γενικών Γιατρών, αντικίνητρα, εμπλοκή μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ κλπ κλπ ώστε τελικά να μείνει η ΠΦΥ χωρίς γιατρούς, χωρίς σύγχρονα κτίρια, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς εργαστήρια, χωρίς υποδομές. ΜΙΑ ΧΑΡΑ έκανε τα πάντα η σημερινή κυβέρνηση ακριβώς στα βήματα του κ. Άδωνη Γεωργιάδη  ώστε να υλοποιείται η εντολή των «δανειστών» για … ασφυκτικό “gate keeping” και … «μείωση του κόστους» γιατί λεφτά ως γνωστόν υπάρχουν μόνο για τους τραπεζίτες και δεν περισσεύουν για ανθρώπινες ζωές.
Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το χάλι στο οποίο οδηγήθηκε η κατάσταση. Είχε έγκαιρα, επίσημα, τεκμηριωμένα, έγγραφα αλλά και διά ζώσης προειδοποιηθεί από το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα, από την ΟΕΝΓΕ και άλλους φορείς, ήδη από τις αρχές του 2016 πριν καν ψηφιστεί το τότε απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.
Όλα τα υπόλοιπα είναι προσχήματα, φτηνές δικαιολογίες και προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ