Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τα 850 χιλιάδες ευρώ να καταλογιστούν στον κύριο ΧουλιαράκηΤα 850 χιλιάδες ευρώ να καταλογιστούν στον κύριο Χουλιαράκη

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,     4/12/2019

Στις 18/1/2018 είχε εκδοθεί η περίφημη «εγκύκλιος Χουλιαράκη» ως εφαρμογή μνημονιακού νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου περί αυτόματου καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων σε δημόσιους λειτουργούς. ‘Εγκαιρα τότε είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους τα εξής όσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς :
·         Η εγκύκλιος ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ προβλέπει καταλογισμό στον/στην γιατρό της αστικής αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΑΔΕ χωρίς καν κάποια διοικητική απόφαση αν προηγουμένως ο/η γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για «αμέλεια».
·         Ο καταλογισμός στους γιατρούς τεράστιων ποσών αστικών αποζημιώσεων για ιατρικές επιπλοκές σημαίνει αυτόματα κατάργηση της δημόσιας περίθαλψης καθώς αυτονόητα μια αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έστω για μια μόνο περίπτωση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις … συνολικές αποδοχές ενός ειδικευμένου γιατρού κλάδου ΕΣΥ στα κατά μέσον όρο 25 χρόνια (το πολύ) που υπηρετεί από τότε που προσλαμβάνεται ως Επιμελητής Β’ μέχρι να συνταξιοδοτηθεί.
·         Ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών να κάνουν ιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για ιατρικές επιπλοκές (το ύψος των ασφαλίστρων σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εκτοξευθεί ΑΜΕΣΩΣ τουλάχιστον στα 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αλλά ακόμα και αν δεν εκτοξευθεί και μείνει εκεί που είναι σήμερα, δλδ γύρω στα 2000 ευρώ ετησίως για αποζημιώσεις ως 1 εκ) οδηγεί άμεσα τους νοσοκομειακούς γιατρούς είτε στην ομαδική παραίτηση ή στην «λευκή απεργία διαρκείας» (δηλαδή στην άρνηση εκτέλεσης ιατρικών πράξεων με διάφορα προσχήματα), δηλαδή έτσι ή αλλιώς στην άμεση κατάργηση παροχής δωρεάν περίθαλψης στον πληθυσμό.
·         Κάτι ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟ υπήρχε ΜΕΣΑ στο γραφείο του κυρίου Χουλιαράκη για τον απλούστατο λόγο πως ήδη από τον Νοέμβριο 2017 (δύο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου) οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αρχίσει να «βομβαρδίζονται» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με διαφημιστικές προσφορές για ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης.
Μόλις αναδείχτηκε από εμάς το ζήτημα και για ενάμιση χρόνο περίπου η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργού Υγείας είχε επιδοθεί αδίστακτα και ανερυθρίαστα σε έναν καταιγισμό ΨΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΩΝ (όπως τώρα αποδεικνύεται στην πράξη) προκειμένου να παραπλανήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σχετικά με το θέμα. Το κορυφαίο ΨΕΜΑ που ακούγαμε από τους τότε υπουργούς Υγείας (και κυρίως από τον κ. Ξανθό) ήταν πως δήθεν το θέμα ΔΕΝ αφορούσε ιατρικές επιπλοκές αλλά διαφορετικά σοβαρά αδικήματα όπου τεκμηριώνεται «δόλος». Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ακόμα και όταν έγινε προφανές αμέσως μετά την έκδοση της εγκυκλίου Χουλιαράκη πως είχε ανοίξει η όρεξη σε διάφορά κυκλώματα δικηγορικών γραφείων με διαφημίσεις του στυλ «καταδικάστε τους γιατρούς για ιατρικές επιπλοκές να τους πάρετε τα σπίτια» και με ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (κυριολεκτικά) μηνύσεων και αγωγών για ιατρικές επιπλοκές.
Μάλιστα, τα παραπλανητικά αυτά ΨΕΜΑΤΑ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία συνεχίστηκαν ακόμα και όταν από έτους περίπου το Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε να ζητά από τις υπηρεσίες νοσοκομείων ονόματα και στοιχεία γιατρών για κάθε είδους αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές που είχαν καταβληθεί … τις τελευταίες δεκαετίες !
Έτσι λοιπόν φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υλοποιείται πανηγυρικά αυτό που λέμε «ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει και η ΝΔ σκοράρει». Ο πρώτος καταλογισμός κολοσσιαίας αποζημίωσης μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου για ιατρική επιπλοκή σε νοσοκομειακό γιατρό είναι γεγονός : αφορά τον καταλογισμό ποσού (κρατηθείτε … ) 850 χιλιάδων (ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ) ευρώ σε συνάδελφο γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για ιατρική επιπλοκή που συνέβη πριν … 17 χρόνια ( ! ) και για την οποία φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΟΛΟΣ δεν τεκμηριώθηκε δικαστικά, παρά μόνο υπήρξε η συνήθης δικαστική απόφαση περί «αμέλειας» όπως σε εκατοντάδες περιπτώσεις σοβαρών ιατρικών επιπλοκών έτσι όπως λειτουργεί το νομικό – δικαστικό σύστημα εν Ελλάδι … Χαιρετίσματα λοιπόν αγαπητέ κύριε Ξανθέ στους κυρίους Χουλιαράκη και Τσακαλώτο αν όντως σε είχαν τόσο πολύ παραμυθιάσει και τα ΨΕΜΑΤΑ που μας τσαμπούναγες επί ενάμιση χρόνο δεν ήταν συνειδητά. ΠΟΙΟΣ θα πληρώσει τώρα τα 850 χιλιάρικα κύριε Ξανθέ ; εσύ, ο Χουλιαράκης ή ο Τσακαλώτος ; ο συνάδελφος πάντως ΔΕΝ έχει να τα πληρώσει.
Συνάδελφοι έντιμοι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί,
Είναι σαφές πως το όλον αστικό πολιτικό σύστημα, ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα κάνουν δήθεν πως … «τσακώνονται», θέλουν να μας εξαναγκάσουν είτε να παραιτηθούμε ή να συναινέσουμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης θέλουν και με αυτήν την μεθόδευση να διώξουν στο εξωτερικό και τους τελευταίους νέους γιατρούς που έχουν ακόμα απομείνει στην χώρα.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ. ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις άμεσα ανά Ένωση και νοσοκομείο σε όλη την χώρα.

Απαιτούμε :
·         Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μη καταλογισμό της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον συγκεκριμένο συνάδελφο.
·         Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση του ΑΙΣΧΟΥΣ της εγκυκλίου Χουλιαράκη.
·         Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι πρώην υπουργοί Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης (σήμερα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και να παραδεχτούν πως ΕΣΦΑΛΑΝ και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
·         Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι σημερινοί υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης και να μην αρχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που νομοθέτησε, εμείς απλώς υλοποιούμε και … εισπράττουμε».

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω ΑΜΕΣΩΣ, τότε αυτονόητα, τεκμηριωμένα και πανηγυρικά οι ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόλυτα και εξίσου συνένοχες για την ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Απλά πράγματα.