Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Σοβαρός τραυματισμός γιατρού σε διακομιδή - Τεράστιες οι ευθύνες των αρμοδίων



Σοβαρός τραυματισμός γιατρού σε διακομιδή
Τεράστιες οι ευθύνες των αρμοδίων

ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά,  20/12/19

Προχθές 27/12/19 κατά την διάρκεια διακομιδής βαρέως πάσχοντα ασθενή από το νοσοκομείο μας προς ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ είχαμε σοβαρό τραυματισμό γιατρού του νοσοκομείου μας εκ των δύο που συνόδευαν. Η συνάδελφος υπέστη πολλαπλά κάταγματα κνήμης, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη στην Ορθοπαιδική κλινική.
Έτσι κλιμακώνεται η απαράδεκτη κατάσταση με την διαχρονική και επί όλων των κυβερνήσεων παντελή έλλειψη κάθε μέριμνας, κάθε συνθήκης ασφάλειας, κάθε δεοντολογίας εκ μέρους των αρμοδίων (υπουργείου Υγείας, διοίκησης ΕΚΑΒ, διοίκησης νοσοκομείου) που επιμένουν να "κουκουλώνουν" τις τραγικές ελλείψεις στελέχωσης του ΕΚΑΒ, που επιμένουν να εξαναγκάζουν γιατρούς του νοσοκομείου να καλύπτουν όπως - όπως αυτές τις ελλείψεις.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι εκάστοτε διοικήσεις του ΕΚΑΒ επινοούν πάντα "βρώμικα κόλπα" ώστε να αποποιούνται κάθε ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί κατά την διάρκεια τέτοιων διακομιδών πρώτα και κύρια στον ασθενή, αλλά και στους γιατρούς του νοσοκομείου που εξαναγκάζονται να συνοδεύουν. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις πριν τρία χρόνια ο τότε εκπρόσωπος του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΚΑΒ, μέλος του Ενωτικού Κινηματος για την Ανατροπή, είχε απαιτήσει για τους γιατρούς των νοσοκομείων που εξαναγκάζονται να συνοδεύουν επέκταση του ειδικού ασφαλιστικού προγράμματος που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ όχι μόνο το είχε αρνηθεί αλλά (και γι' αυτόν τον λόγο) είχε "κανονίσει" παρασκηνιακά με τις ηγεσίες των παρατάξεων των κυβερνητικών μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) την αντικατάσταση του "ενοχλητικού" εκπροσώπου από την διοίκηση του ΕΚΑΒ.
Υπενθυμίζεται επίσης πως οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου (και πολλών άλλων νοσοκομείων άλλωστε) επίσης επινοούν πάντα "βρώμικα κόλπα" για την αποποίηση των σχετικών δικών τους ευθυνών με την μεταβίβαση των ευθυνών αυτών στην ίδια την ιατρική υπηρεσία (επιστημονικούς υπεύθυνους κλινικών, πρόεδρο επιστημονικού συμβουλίου, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας) ώστε να ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από τον εκβιασμό ("και τι θα γίνει με τους ασθενείς ; ") και ώστε με μια σειρά "εντολών" να εξαναγκάζονται οι πιο "αδύναμοι κρίκοι" (ειδικευόμενοι, επικουρικοί, εφημερεύοντες ΤΕΠ και αναισθησιολογικού) να συνοδεύουν όπως - όπως, δεοντολογικά ακάλυπτοι, απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη η οποία τον 21ο αιώνα σε μια ανεπτυγμένη χώρα πρέπει να γίνεται μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ και με τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για τον ασθενή πρώτα και κύρια. Κι επειδή από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει κατά καιρούς, θα σταματήσει μόνο αν την σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι, οι γιατροί του νοσοκομείου. Αρκετά με την παραπλάνηση και με την ανευθυνότητα να θεωρούν κάποιοι τους γιατρούς αναλώσιμα σκουπίδια.
Ας βρουν την άκρη η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας. Αφού η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να προσλάβει γιατρούς στο ΕΚΑΒ, να πάρει και την ευθύνη για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων που δεν θα γίνονται.
Περαστικά στην συνάδελφο.