Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επικίνδυνα αδιέξοδα στην υγειονομική κρίση της πανδημίαςΕπικίνδυνα αδιέξοδα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας


Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 14/7/20


Από την αρχή της έξαρσης της επιδημίας COVID19 στην χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο επισημάναμε πως το «επιδημιολογικό μοντέλο» αποτροπής της μαζικής μετάδοσης θα έπρεπε να ήταν παρόμοιο με αυτό που ακολούθησαν οι χώρες της Ν/Α Ασίας και που είχε προτείνει ο WHO : πολλά τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού (φυσικά δωρεάν και υπό πλήρη κρατικό έλεγχο) και εντοπισμένα «καθετοποιημένα εντός κοινότητας» μέτρα περιορισμού με βάση τα αποτελέσματα των τεστ υπό συνθήκες αξιοπρέπειας και υγειονομικής ασφάλειας για τους θετικούς. Όμως στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ επιλέχθηκε ένα άλλο μοντέλο, αυτό του οριζόντιου τυφλού συλλήβδην ασφυκτικού lockdown. Είχαμε τονίσει έγκαιρα πως το οριζόντιο τυφλό lockdown ΔΕΝ είναι καραντίνα αλλά απλά ένα «κρυφτούλι» από τον ιό με αναγκαστική ημερομηνία λήξης. Και πως η μοναδική περίπτωση που θα είχε κάποιο υγειονομικό νόημα ήταν 1. να μην είχε γίνει έγκαιρα η προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αντιδραστηρίων ώστε να είναι διαθέσιμα τα μαζικά τεστ και 2. να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε αφ’ ενός να γίνει αυτή η προμήθεια και αφ’ ετέρου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Όλο το τετράμηνο μέσα Φεβρουαρίου – μέσα Ιουνίου με δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις εκπροσώπων μας ασκήσαμε συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη κριτική στο επιλεχθέν μοντέλο προληπτικής υγειονομικής πολιτικής. Μάλιστα, συντάχθηκε και ανοικτή επιστολή με ερωτήματα προς την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας η οποία υπογράφτηκε από 500 υγειονομικούς και η οποία ουδέποτε απαντήθηκε. Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε από το μοντέλο προληπτικής υγειονομικής πολιτικής που είχε επιλέξει η κυβέρνηση αλλά αντίθετα το επικρότησε με πολλαπλές σχετικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ξανθού. Το ίδιο έκανε σε γενικές γραμμές και η ηγεσία του ΚΚΕ παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις υγειονομικών στελεχών του.

Επίσης όχι μόνο αποκαλύψαμε τα ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί δήθεν «θωράκισης του ΕΣΥ» αλλά πρωτοστατήσαμε μαζί με τους συναγωνιστές του ΚΚΕ σε αγωνιστικές δράσεις εν μέσω lockdown για την διεκδίκηση πραγματικής ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Αυτό έγινε σε μια περίοδο που όλες οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες «έμεναν σπίτι» και προκάλεσε το μένος ενάντια στους γιατρούς του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή και της ΔΗΠΑΚ – ΠΑΜΕ από την κυβέρνηση, τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Δυστυχώς οι επιφυλάξεις μας επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Τώρα που έχει αρθεί το lockdown ζούμε τα αδιέξοδά του.

-        Οδεύουμε προς νέα έξαρση της επιδημίας με την (όχι τεκμηριωμένη) ελπίδα τα κρούσματα του 2ου κύματος να λιγότερο σοβαρά από αυτά του 1ου και επίσης η κορύφωση να μην επέλθει πριν τον επόμενο χειμώνα. Εμβόλιο δεν θα υπάρξει τουλάχιστον φέτος. Επίσης δεν θα υπάρξει ούτε κάποιο «μαγικό» φάρμακο. Δεν έχει τεκμηριωθεί η αξιοπιστία κάποιου από τα «γρήγορα» τεστ αντισωμάτων, θα εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στο μοριακό τεστ PCR μετά από φαρυγγική λήψη. Αυτά ακριβώς που λέγαμε εξ αρχής δηλαδή.

-        Παρά τους προπαγανδιστικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η δημόσια περίθαλψη κάθε άλλο παρά «θωρακίστηκε». Οι 430 επικουρικοί γιατροί και οι 3500 επικουρικοί λοιποί υγειονομικοί είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι πριν την πανδημία έλειπαν από το ΕΣΥ 5000 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και 25000 λοιποί υγειονομικοί σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα του 2012 – 8500 και 35000 αντίστοιχα σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Επίσης σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν οι 700 – 710 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ (το νούμερο το ομολόγησε πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Σωτηρία» σχετικά με δωρεά του ιδρύματος «Νιάρχος») οι οποίες ήδη είναι ασφυκτικά γεμάτες με περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας. Εξακολουθεί η τακτική της μετακίνησης προσωπικού από εδώ και από εκεί για να καλύπτονται τρύπες όπως - όπως ανάλογα με την συγκυρία.

-        Όσον αφορά την προληπτική υγειονομική πολιτική τα πράγματα εδώ και έναν μήνα έχουν καταντήσει γελοία αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από καθαρά οικονομικές και όχι υγειονομικές σκοπιμότητες. Ενώ ξεκαθαρίστηκε πρόσφατα πάλι από τον ίδιον τον πρωθυπουργό πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να ξαναεφαρμοσθεί lockdown και ενώ περάσαμε από την φάση «στο μετρό κολλάει – στο αεροπλάνο δεν κολλάει, από φουκαρά κολλάει – από τουρίστα δεν κολλάει, στην πλατεία κολλάει – στα τραπεζοκαθίσματα δεν κολλάει» κλπ έχουμε φτάσει στην πλήρη χαλάρωση προτάσσοντας υπέρ πάντων την τουριστική «βιομηχανία». Έτσι κοντά στα άλλα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δίνεται το μήνυμα πως «μας έκλεισαν στα σπίτια μας τρεις μήνες μόνο και μόνο για να πουλήσουν ασφάλεια στους τουρίστες και να τους φέρουν εδώ για να μας κολλήσουν» προσφέροντας έτσι εύκολο πεδίο σε ακροδεξιές αντιεπιστημονικές αντιλήψεις «κορονοϊός = απάτη» κλπ. Με απλά λόγια ο στρεβλός καθεστωτικός «επιστημονικός ορθολογισμός» (που αυτοαποκαλείται έτσι χωρίς να είναι) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στον ανορθολογισμό. Πολύ περισσότερο δε που με θρασύτητα και κουτοπονηριά η κυβέρνηση επικαλούμενη την πανδημία βρήκε την ευκαιρία να θεσμοθετήσει σωρεία αντιλαϊκών διατάξεων (ένα ολόκληρο νέο μνημόνιο επί της ουσίας) που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την πανδημία.

Με βάση τα παραπάνω είμαστε αναγκασμένοι όπως ακριβώς τον περασμένο Φεβρουάριο να «ξανακρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου» απαιτώντας

-        Επιτέλους σοβαρότητα στην πρόληψη της μαζικής μετάδοσης με πολλά τεστ τακτικά στον πληθυσμό και στους επισκέπτες δωρεάν και υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Απομόνωση των «θετικών» για 15 μέρες σε αξιοπρεπείς χώρους (π.χ. υπάρχουν άφθονα άδεια ξενοδοχεία) υπό ιατρική παρακολούθηση. Δηλαδή αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή : εντοπισμένη ιχνηλάτηση εντός κοινότητας και όχι τυφλό συλλήβδην lockdown – «κρυφτούλι» από τον ιό.

-        Πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με δεκάδες χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, στα ΚΥ, στο ΕΚΑΒ και με τις αναγκαίες υποδομές. Τέλος στα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και στα κυβερνητικά fake news.

Το υγειονομικό κίνημα θα είναι εδώ και θα διεκδικεί όπως όλο το προηγούμενο διάστημα. Γιατί για μας η Υγεία του Λαού αποτελεί την μόνη και απόλυτη προτεραιότητα.