Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Αναισθησιολόγοι : είδος προς εξαφάνιση

 


Αναισθησιολόγοι : είδος προς εξαφάνιση

Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Ήδη από το 2016 κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελληνικής Αναισθησιολογίας. Είχαμε από τότε επισημάνει πως η Αναισθησιολογία είναι η πρώτη από τις μη εργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες που πλήττεται καίρια από τις μνημονιακές πολιτικές, πως ο αριθμός των Αναισθησιολόγων διαρκώς μειώνεται και πως σε λίγα χρόνια θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα. Η εξώθηση των νέων γιατρών προς το εξωτερικό, η επιστημονική υποβάθμιση και εργασιακή υπερεξόντωση των εδώ υπηρετούντων ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και η εξυπηρέτηση από το κράτος ιδιοτελών επιδιώξεων του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου είχαν από τότε δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση ιδιαίτερα στην Αναισθησιολογία. Δυστυχώς παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη από τότε ως σήμερα όχι μόνο δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνουν με τις μεθοδεύσεις τους επί 6 συνεχόμενα χρόνια :

-        δεν έχει θεσπιστεί κανένα απολύτως πρόσθετο κίνητρο ώστε νέοι πτυχιούχοι ιατρικής να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας

-        και οι δυο κυβερνήσεις μεταχειρίστηκαν και μεταχειρίζονται τους Αναισθησιολόγους ως αναλώσιμα σκουπίδια με εργασιακή υπερεξόντωση και αναγκαστικές μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

-        και οι δυο κυβερνήσεις επιφόρτωσαν και επιφορτώνουν στους Αναισθησιολόγους των νοσοκομείων ακόμα και το έργο των διακομιδών βαρέως πασχόντων ασθενών το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί καθήκον του ΕΚΑΒ φυσικά με την αναγκαία στελέχωση του ΕΚΑΒ.

-        η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα εκτός από τα παραπάνω είχε μεθοδεύσει μέσω ΚΕΣΥ και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εκπροσώπων του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου σε βάρος των γιατρών της ειδικότητας

-        η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμάκωσε την εργασιακή υπερεξόντωση ακόμα και με αναγκαστικές μετακινήσεις Αναισθησιολόγων Νοσοκομείων χωρίς εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία σε νέες ΜΕΘ  που πρωτολειτούργησαν την περίοδο της πανδημίας αδιαφορώντας για τα Αναισθησιολογικά τμήματα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαία και δεν εξηγούνται μόνο από την γενικότερη πολιτική μη μόνιμων προσλήψεων, ενίσχυσης της ιατρικής μετανάστευσης προς το εξωτερικό, προχειρότητας, κακοδιοίκησης κλπ. Αποτελεί σαφέστατη επιλογή η απογύμνωση των δημόσιων νοσοκομείων από την δυνατότητα εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων (π.χ. χειρουργικών επεμβάσεων) και η μετατροπή τους αποκλειστικά σε «εφημεριακά κέντρα πρώτων βοηθειών» από τα οποία θα αγρεύουν πελατεία οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες. Η εξαφάνιση της Αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ δεν είναι παράπλευρη συνέπεια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής τους, είναι συνειδητή τους επιλογή.

Γι’ αυτό ο αγώνας για το μέλλον της Αναισθησιολογίας είναι αγώνας για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης συνολικά.

Το υγειονομικό κίνημα πρέπει να προβάλλει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων τα παρακάτω αιτήματα :

1.     Κίνητρα για νέους πτυχιούχους ιατρικής

-        Πλήρης ισόβια απαλλαγή για την Αναισθησιολογία από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό). Σημειώνουμε εδώ παρενθετικά πως σήμερα επικρατεί το άκρον άωτο του παραλογισμού οι ειδικευμένοι Αναισθησιολόγοι να μην μπορούν ούτε αίτηση για θέση επιμελητή να κάνουν χωρίς αγροτικό αλλά ούτε καν αίτηση για εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία, ενώ αντίθετα μπορούν να προσλαμβάνονται ως επικουρικοί προς δόξαν της αποθέωσης από την πολιτεία της επικουρικής προσωρινής ομηρείας για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς.

-        Αναβολή στρατιωτικής θητείας μέχρι την λήξη της ειδικότητας κάτι που εξυπηρετεί και τις ανάγκες του στρατού ο οποίος χρειάζεται ειδικευμένους γιατρούς Αναισθησιολόγους για να μπορούν να προσφέρουν σε έκτακτα σοβαρά συμβάντα.

2.     Εφαρμογή και στην περίπτωση της Αναισθησιολογίας του από τον Μάρτιο του 2020 αιτήματος της ΟΕΝΓΕ που αναγκάστηκε τελικά η κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω εν μέρει από τον Νοέμβριο του 2020 στην περίπτωση της Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή πρόσληψη σε θέσεις μόνιμων επιμελητών ΕΣΥ όλων των Αναισθησιολόγων που έχουν κάνει αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων επιμελητών ΕΣΥ μόνο με γρήγορο έλεγχο των τυπικών τους προσόντων και φυσικά όχι απαραίτητα στο ίδιο νοσοκομείο στο οποίο είχε προκηρυχθεί η συγκεκριμένη θέση. Π.χ. να προσληφθούν όλοι/όλες που έχουν κάνει αίτηση σε θέσεις επιμελητών νοσοκομείων της Αττικής και να κατανεμηθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής εκούσια και μετά από συναίνεσή τους.

3.     Εφαρμογή του άλλου αιτήματος της ΟΕΝΓΕ περί μονιμοποίησης σε θέσεις επιμελητών Β’ όλων των σήμερα υπηρετούντων επικουρικών.

4.     Επαρκής στελέχωση και οργάνωση του ΕΚΑΒ ώστε να αναλάβει πλήρως το έργο της διακομιδής βαρέως πάσχοντα το οποίο σήμερα διεθνώς θεωρείται σοβαρότατη εξειδικευμένη ιατρική πράξη και όχι παράπλευρο έργο των γιατρών των νοσοκομείων.

5.     Ουσιαστικοποίηση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων χωρίς παρεμβάσεις ιδιοτελών κέντρων εξυπηρέτησης ατομικών μεγαλοκαθηγητικών συμφερόντων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η σωτηρία της ειδικότητας της Αναισθησιολογίας αποτελεί σημαντικότατη προτεραιότητα για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης στην χώρα μας αλλά και γενικά για το μέλλον της Ελληνικής ιατρικής.