Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για τους Αναισθησιολόγους


Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για τους Αναισθησιολόγους

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  6/10/21

Έπεσε τάχα από τα σύννεφα η κυβέρνηση με τις ελλείψεις ειδικευμένων Αναισθησιολόγων. Έπεσε τάχα από τα σύννεφα και η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση. Πάνε βροχή τα κροκοδείλια δάκρυα χωρίς φυσικά καμία λέξη για την ουσία.

-         Από το τέλος του 2016 ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είχαμε επισημάνει την απροθυμία νέων πτυχιούχων Ιατρικής να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και είχαμε προτείνει κίνητρα μερικά εκ των οποίων μάλιστα άνευ κόστους, μεταξύ άλλων την πλήρη ισόβια απαλλαγή από υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου («αγροτικού») και την αναβολή από την στρατιωτική θητεία για τους άνδρες μέχρι και την λήψη του τίτλου ειδικότητας. Ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν μέχρι και σήμερα.

 

-         Και οι δυο κυβερνήσεις αντίθετα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διώξουν από τα δημόσια νοσοκομεία και τους λίγους Αναισθησιολόγους που έχουν απομείνει :

1.      Παραμένει ο απαράδεκτος παραλογισμός με την υποχρέωση του αγροτικού. Ο / η Αναισθησιολόγος μόλις πάρει τίτλο ειδικότητας χωρίς να έχει κάνει αγροτικό  έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία (όπου εκτελεί πλήρη καθήκοντα συνήθως χωρίς επιτήρηση λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού) όμως ΔΕΝ έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση σε προκήρυξη μόνιμης θέσης και ΔΕΝ έχει δικαίωμα να κάνει εξειδίκευση Εντατικής Θεραπείας.

2.      Συνεχίζεται η αυθαιρεσία και η υπερεξόντωση με «εντέλλεσθε» από διοικητές ΥΠΕ για υπερεφημέρευση αλλά και για συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που έχουν μετατρέψει την Αναισθησιολογία σε νομαδική ειδικότητα. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε π.χ. τον Αναισθησιολόγο της Χαλκίδας να εξαναγκάζεται να εφημερεύει επί πολλές μέρες σερί την μια μέρα στην Χαλκίδα και την επόμενη στην Λαμία εναλλάξ, επί ΝΔ έχουμε π.χ. τον Αναισθησιολόγο της Καβάλας να εξαναγκάζεται να εφημερεύει επί πολλές μέρες σερί την μια μέρα στην καβάλα και την επόμενη στις Σέρρες εναλλάξ.

3.      Συνεχίζεται η απροθυμία του κράτους για ιατρική στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει ένα ειδικό και με κατάλληλη εμπειρία σώμα γιατρών για να επιτελεί την σοβαρή ιατρική πράξη που λέγεται διακομιδή του βαρέως πάσχοντος διασωληνωμένου ασθενή. Το έργο αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ ανατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στους Αναισθησιολόγους των νοσοκομείων.

4.      Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα από Μάρτιο 2020 αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για διορισμό μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων όλων των ειδικευμένων γιατρών που έχουν υποβάλλει αίτηση για μόνιμες θέσεις και για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.

5.      Η σημερινή κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της (π.χ. το γαλάζιο προεδρείο του ΠΙΣ) εκμεταλλεύονται και από πάνω αυτές τις τραγικές ελλείψεις για να προωθήσουν σχέδια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων με ΣΔΙΤ κλπ.

Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα. ΗΞΕΡΑΝ και ΞΕΡΟΥΝ τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Απλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να το αντιμετωπίσουν. Εμείς, όλοι οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αγωνιστικά.

Όλοι/όλες στην πανυγειονομική απεργία 21 Οκτωβρίου