Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Για την σύνθεση του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ

 Για την σύνθεση του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 5/12/21

Τόσο στην παρούσα (2019 – 2022) όσο και στην προηγούμενη (2016 – 2019) θητεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπήρχε συσχετισμός για συγκρότηση προεδρείου χωρίς καμία από τις παρατάξεις τις προσκείμενες στα μνημονιακά κυβερνητικά κόμματα εξουσίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα ο συσχετισμός αυτός είναι (και ήταν) 3 έδρες στο ΔΣ η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), επίσης 3 έδρες το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και από 1 έδρα οι δυο ανεξάρτητες παρατάξεις ΑΙΣ και ΑΙΚ. Η θέση μας ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή πως δεν ψηφίζουμε στο προεδρείο εκπροσώπους παρατάξεων προσκείμενων σε μνημονιακά κυβερνητικά κόμματα εξουσίας είναι άλλωστε γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα τόσο το 2019 που ήμασταν σε ψήφους 3η δύναμη με 2η την ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) όσο και το 2016 που ήμασταν 2η δύναμη με 3η την ΔΗΠΑΚ είχαμε δηλώσει πως αποποιούμαστε της υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου και δεχόμαστε να ψηφίσουμε εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ γι’ αυτήν την θέση (όπως ακριβώς άλλωστε πράξαμε και στην ΟΕΝΓΕ τόσο κατά την παρούσα θητεία όσο και κατά την προηγούμενη, όπου επίσης δεν ψηφίσαμε εκπροσώπους παρατάξεων προσκείμενων σε μνημονιακά κυβερνητικά κόμματα εξουσίας για τις λοιπές θέσεις του προεδρείου).

Δυστυχώς ουδέποτε εισακουστήκαμε. Τόσο κατά την προηγούμενη θητεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ όσο και κατά την παρούσα το προεδρείο συγκροτήθηκε κατόπιν συμφωνίας όλων των κοινοβουλευτικών κομματικών παρατάξεων με πρόεδρο από την παράταξη την προσκείμενη στην ΝΔ. Μένοντας συνεπείς στην διαχρονική μας θέση, και τις δυο φορές δεν συμμετείχαμε στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Με βάση τα παραπάνω :

1. Στην διαδικασία εκλογής νέου ΓΓ (που προκύπτει μετά την παραίτηση από το ΔΣ λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου ΓΓ, εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ) αυτονόητα θα απέχουμε γιατί η διαδικασία αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας 2019 μεταξύ των κοινοβουλευτικών  κομματικών παρατάξεων για την κατανομή των θέσεων του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ με την οποία διαχρονικά διαφωνούμε.

2. Η δημόσια ανακοίνωσή μας αυτή γίνεται γιατί πάντα δημόσια και προκαταβολικά ανακοινώνουμε την θέση μας για τέτοια θέματα, τα κοινοβουλευτικά κομματικά κομπρεμί πίσω από τις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών μελών της ΕΙΝΑΠ δεν μας αφορούν. Το ότι σχεδόν πάντα σε όλα τα σωματεία πρόκειται για κοινοβουλευτικά κομματικά κομπρεμί και όχι για «αρχές» αποδείχτηκε πρόσφατα και στο σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» όπου υπήρχε συσχετισμός για προεδρείο από την ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ (6 έδρες στις 13) και την Ενωτική (1 έδρα) με πρόεδρο από ΕΣΑΚ – ΠΑΜΕ όμως οι κοινοβουλευτικές κομματικές παρατάξεις ΚΚΕ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν με κοινή τους συμφωνία τις θέσεις του προεδρείου (μάλιστα η παράταξη της ΝΔ πήρε 3 από τις 7 θέσεις).

3. Επίσης δεν μας αφορά η όποια κριτική για τον τρόπο που εκπροσωπείται δημόσια (π.χ. τηλεοπτικά) η ΕΙΝΑΠ διά της προέδρου της. Η κριτική αυτή πρέπει να απευθύνεται στις κοινοβουλευτικές κομματικές παρατάξεις τις προσκείμενες σε ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που την ψήφισαν για πρόεδρο και κατά την παρούσα θητεία του ΔΣ και κατά την προηγούμενη. Ουδέποτε ψηφίσαμε την συγκεκριμένη συνάδελφο για πρόεδρο όπως ουδέποτε ψηφίσαμε γενικά για θέση στο προεδρείο εκπρόσωπο παράταξης προσκείμενης σε αστικό μνημονιακό κόμμα από αυτά που εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση της χώρας.