Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Στις 31 Μαρτίου ψηφίζουμε για εμάς, για τα δικαιώματά μας, για τη δημόσια περίθαλψη

Πάνω από δυο χρόνια φονικής πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί λυσσαλέα να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ που η ίδια κατεδαφίζει. Με την προκλητική πριμοδότηση των κλινικαρχών, τη συνειδητή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, την έλλειψη ΜΕΘ, το κλείσιμο νοσοκομείων, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Με την τοποθέτηση της καπιταλιστικής οικονομίας πάνω από την ανθρώπινη ζωή, την υποταγή στα ανορθολογικά, νεοφασιστικά, παραεκκλησιαστικά κέντρα που οδήγησαν στη δαιμονοποίηση ακόμα και του εμβολιαστικού προγράμματος. Καταβαραθρώνει αδίστακτα τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των υγειονομικών μαζί με το δικαίωμα του λαού για δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ πάει χέρι - χέρι με τη μετατροπή των ασθενών σε «πελάτες», των νοσοκομείων σε κέντρα πώλησης ιατρικών υπηρεσιών όπου το κόστος και η κερδοφορία θα καθορίζουν το ύψος των «χορηγιών» με αποτέλεσμα νοσοκομεία πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Η καθιέρωση του foundation year πάει χέρι - χέρι με τη ραγδαία χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των νέων ειδικευόμενων, που μετατρέπονται σε φθηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό χωρίς επαρκή εκπαίδευση και δικαιώματα, αλλά και με τη διαιώνιση του θεσμού των επικουρικών γιατρών, που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας και επιστημονικής απαξίωσης.

Η πολιτική αυτή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, τους νέους, τους επιστήμονες. Με τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την καθήλωση των μισθών, την τρομακτική ακρίβεια, τους ειδικούς φόρους, τη γιγάντωση των πολεμικών δαπανών, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Από την άλλη μεριά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες γεύονται όλο και περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, ύψιστα ποσοστά κερδοφορίας. Απέναντι μας έχουμε μια συμμαχία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται μνημόνια και προγράμματα δημοσιονομικής ασφυξίας. Μια σύγχρονη “ιερή συμμαχία” που καταπιέζει τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους, στερεί ελευθερίες και δικαιώματα και έχει αναγορεύσει σε απαραβίαστο Σύνταγμα τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (συλλογικότητα της αντισυστημικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, της κινηματικής αυτονομίας) έχουμε ξεκάθαρη θέση για τον ρόλο της κυβέρνησης, των προσκείμενων σε αυτήν «ειδικών» Καθηγητών και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας εναντιωθήκαμε στην υποταγή και τη συναίνεση ακόμη και όταν η κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη του συνόλου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που αναφέρονται σε αυτήν. Όπως τον Μάρτιο 2020 που υπογράψαμε και δημοσιοποιήσαμε κείμενο αμφισβήτησης των επιλογών της κρατικής επιτροπής «ειδικών» και εναντίωσης στα αστυνομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν εξυπηρετούσαν υγειονομικά κριτήρια παρά άλλες σκοπιμότητες. Καθορίσαμε επανειλημμένα με τις προτάσεις μας στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ τις αγωνιστικές αποφάσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, ιδιαίτερα από τον Απρίλιο του 2020 έως και σήμερα.

Το τραγικό εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021 αποκαλύψαμε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους με αποτέλεσμα τις εκδικητικές απολύσεις, την εκστρατεία προπαγανδιστικής λάσπης και τις διώξεις ενάντια σε νοσοκομειακούς γιατρούς που συσπειρώνονται στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Κ. Καταραχιά σηματοδότησε αυτήν την αισχρή κυβερνητική στάση και ξεσήκωσε ένα ολόκληρο κίνημα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και σε όλο τον λαό.

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε απόλυτα: από τον Νοέμβριο του 2020 έως σήμερα έχουμε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, ενώ συνεχίζεται η χυδαία κυβερνητική επίθεση ενάντια στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των υγειονομικών.

Από το φθινόπωρο 2021 επιμείναμε πως χρειάζεται πλέον απεργιακός πανυγειονομικός αγώνας διαρκείας και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για να αποτραπούν και άλλες χιλιάδες θάνατοι και η βίαιη ιδιωτικοποίηση των πάντων. Επισημάναμε πως ο απεργιακός αγώνας των υγειονομικών για προσλήψεις – μισθούς – ΒΑΕ – άρση των αναστολών εργασίας – δικαιώματα των νέων γιατρών συνδέεται με τον αγώνα όλου του λαού για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Επισημάναμε πως, όταν μια αδίστακτη κυβέρνηση ασκεί αυτή την ανάλγητη ταξική πολιτική, η μοναδική απάντηση από το υγειονομικό κίνημα και τον αγωνιζόμενο λαό πρέπει να είναι το αίτημα της ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που υιοθετεί την ίδια στρατηγική.

Επισημάναμε πως αντίπαλός μας δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά ολόκληρο το σύμπλεγμα κυβέρνησης – ιδιωτών κλινικαρχών – πανεπιστημιακού μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου. Αυτό, καθόλου τυχαία, επιμένουν να το αρνούνται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της συμπολίτευσης και σύσσωμης της κοινοβουλευτι- κής αντιπολίτευσης.

Δεν πτοούμαστε από την άρνηση τους να στηρίξουν έναν τέτοιο ανυποχώρητο αγώνα: επαναφέραμε την πρότασή μας για απεργιακή κλιμάκωση ενόψει της 13/1, που απορρίφθηκε από τις παρατάξεις ΔΗΚΝΙ – ΔΗΠΑΚ, με αποτέλεσμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις 1/2 και 23/2. Συναντάμε πάλι άρνηση από όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση μέσα στον Μάρτιο. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

Καταγγείλαμε πολλές φορές την απαράδεκτη καθημερινή τηλεοπτική παρουσία της προέδρου της ΕΙΝΑΠ η οποία, αντί να προβάλλει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών εξυπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα και τις ατομικές της επιδιώξεις προσωπικής προβολής.

Επισημαίνουμε τις ευθύνες που έχουν γι’ αυτό όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που αναφέρονται σε ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που κατά τις δύο τελευταίες θητείες του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κάνουν μεταξύ τους «κομπρεμί» για τη διανομή των θέσεων του προεδρείου, με την κ. Παγώνη πάντα πρόεδρο ενώ υπήρχαν στο ΔΣ οι συσχετισμοί για διαφορετική σύνθεση και εκπροσώπηση. Μάλιστα και τις δυο φορές (2016, 2019) δηλώσαμε πως ευχαρίστως θα ψηφίζαμε για πρόεδρο εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ, χωρίς να παρασυρόμαστε από μικροπαραταξιακές αντιλήψεις. Οι συνάδελφοι της ΔΗΠΑΚ αρνήθηκαν και τις δύο φορές, πετώντας έτσι την ευκαιρία να έχουμε ένα προεδρείο αγωνιστικό, ταξικό, ανυποχώρητα με τους έντιμους συναδέλφους και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το γεγονός πως πρόκειται για καθαρό κοινοβουλευτικό κομπρεμί ηγεσιών αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν ΔΗΚΝΙ και ΔΗΠΑΚ καταψήφισαν μαζί προτάσεις για απεργίες και στήριξη συλλαλητηρίων και όταν όλες οι παρατάξεις (ΔΗΚΝΙ – ΔΗΠΑΚ – ΜΕΤΩΠΟ κλπ) επέμειναν στον απαράδεκτο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό από την ΕΙΝΑΠ των επικουρικών και μόνιμων ΠΑΑ γιατρών των ΚΥ αστικού τύπου.

Η στάση της ΔΗΠΑΚ δε μας ξαφνιάζει. Τα μέλη της ΔΗΠΑΚ επιλέγουν μία «σύγκρουση» χαμηλής πτήσης, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός αυτοτελούς απεργιακού αγωνιστικού σχεδίου, που να συνενώνει στη δράση τη βάση των υγειονομικών και τις πιο πρωτοπόρες δυνάμεις του κινήματος.Συμβιβάζονται με τους “ειδικούς” και μέρος του πανεπιστημιακού – μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου, αφού παραμένει για τους ίδιους πρώτιστο κριτήριο η “συγκέντρωση” κομματικών κυρίως δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία. Καλλιεργούν και επιμένουν στη λογική των “αρνητικών συσχετισμών” και της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης. Έτσι, η δράση της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ το τελευταίο διάστημα εξαντλείται στα συμβολικά απογευματινά συλλαλητήρια και στην άρνηση της απεργιακής κλιμάκωσης, την ώρα που αυτές οι αγωνιστικές δράσεις έχουν πλέον εξαντλήσει τη δυναμική τους και δε δίνουν προοπτική για τη συνέχεια.

Πρωτοστατήσαμε στην αποκάλυψη των αντιδραστικών σχεδίων της κυρίας Γκάγκα για επιβολή φραγμών πριν την έναρξη ειδικότητας και στην αποκάλυψη του άθλιου ρόλου του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, για τον οποίο και πάλι οι άλλες παρατάξεις δεν θέλουν να μιλάμε. Πρωτοστατήσαμε στον αγώνα ενάντια στον χυδαίο αυταρχισμό διοικητών, ενάντια στις διακρίσεις φύλου με αφορμή την αθλιότητα με την ιατρό μητέρα δύο παιδιών σε επιλογή επιμελητών κλπ.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, τον εφιάλτη της αρρώστιας και του θανάτου ήρθε να τον συμπληρώσει ο εφιάλτης του γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που απειλεί την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο επιθετικός Ρώσικος καπιταλισμός με την απερίφραστα καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία απλά αντιγράφει τον Αμερικάνικο που έκανε επί χρόνια τα ίδια όχι μόνο στην «αυλή» του Λατινική Αμερική αλλά και σε μακρινές του χώρες όπως πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία. Οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί ανταγωνισμοί εντείνονται σήμερα λόγω της δίψας του καπιταλισμού για ενέργεια και άλλους φυσικούς πόρους. Είναι αυτονόητη η απαίτηση για ειρήνη και για καμία εμπλοκή της χώρας μας. Για έξοδο από το ΝΑΤΟ και για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες.


Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είστε ΕΣΕΙΣ: Οι ειδικευόμενοι, οι επικουρικοί, οι ειδικευμένοι.

|Εσείς που θέλετε η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ να εκπροσωπούν τα δικαιώματά σας και τα δίκαια αιτήματά σας.

Εσείς που αδιαφορείτε για την προεκλογική σκοπιμότητα ενόψει βουλευτικών εκλογών, η οποία έχει καταλάβει τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών παρατάξεων ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Εσείς που θέλετε να αποφασίζετε για τα σοβαρά ζητήματα του ΕΣΥ μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες χωρίς να περιμένετε «εγκρίσεις» από τα κομματικά - κοινοβουλευτικά επιτελεία.


Για να ανατραπεί η βαρβαρότητα που βιώνουμε, χρειάζεται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ με συνελεύσεις, απεργίες, επισχέσεις. Μαζί με τους άλλους κλάδους υγειονομικών και όλον τον λαό για:

•Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλον τον λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία - χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ.

•Χρηματοδότηση της περίθαλψης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λεφτά για τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, το ΕΚΑΒ, την πρόληψη και όχι για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για «ημέτερους» ιδιώτες «επιχειρηματίες», για «ημέτερους» μιντιάρχες.

Επιστημονική αξιοπρέπεια και εργασιακό μέλλον για τους νέους γιατρούς. Να μην περάσουν τα σχέδια υπουργείου – μεγαλοκαθηγητών – μεγαλοδιευθυντών για φραγμούς πριν την έναρξη ειδικότητας

Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Άρση των αναστολών εργασίας, καμία απόλυση από τη δημόσια περίθαλψη

•Τέρμα στην εξοντωτική υπερεργασία και στην υπε- ρεφημέρευση. Πενθήμερο – 7ωρο, μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά.

•Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ 2/2018 για επαναφορά των μι- σθών στα επίπεδα του 1/2012. Επαναφορά των συ- ντάξεων και του εφάπαξ. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς προσμέτρηση στο φορολογητέο εισόδημα.

Πλήρως αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.

Τσάκισμα του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας. Σύγκρουση με κάθε κομματοδιορισμένο διοικητή που επιδεικνύει αυταρχικές, ρουσφετολογικές συμπεριφορές.

Κάτω η κυβέρνηση των εγκληματικών ευθυνών και η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, των εργολάβων, της διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης, του δημοσιονομικού σφαγείου της ΕΕ και του επιχειρηματικού, πλουτοκρατικού παράδεισου.

Με κίνημα ανατροπής και διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και ενός κόσμου χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής.


ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΠ - ΟΕΝΓΕ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ - ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ - ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ






Οι υποψήφιοι και υποψήφιες του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή για το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ:


Οι υποψήφιοι και υποψήφιες του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ: