Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Απαράδεκτη ενέργεια των αρμόδιων του «Αιγινήτειου» νοσοκομείου

 


Απαράδεκτη ενέργεια των αρμόδιων του «Αιγινήτειου» νοσοκομείου

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 26/5/22

Με αυθαίρετή τους απόφαση οι αρμόδιοι του «Αιγινήτειου» Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (προφανώς κατόπιν εντολής της εκεί διοίκησης) προσπαθούν να εφαρμόσουν διατάξεις του ν. περί ωραρίου γιατρών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4498/2017), νόμου του οποίου η εφαρμογή είχε αμέσως τότε ανασταλεί επ’ αόριστον.

Η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει ατομική δήλωση “opt out” είναι από τις πιο αισχρές και αντιδραστικές. Αναγκάζει τον γιατρό να αναλαμβάνει ο ίδιος/η ίδια κάθε ποινική και αστική νομική ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια της υπερκόπωσης του/της γιατρού όσον αφορά τους ασθενείς. Με απλά λόγια, η πολιτεία αντί να φροντίσει για την επαρκή στελέχωση και τις απαραίτητες αξιοπρεπείς για τους γιατρούς επιστημονικές και εργασιακές συνθήκες ώστε να αποφεύγεται το ιατρικό burn out (η εκσεσημασμένη υπερκόπωση λόγω υπερεφημέρευσης) «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης σε κάθε γιατρό ατομικά εκβιάζοντάς τον να συναινέσει ενυπόγραφά στην υπερκόπωσή του.

Η θέση του νοσοκομειακού κινήματος είναι ξεκάθαρη εδώ και 16 χρόνια : 5θήμερο – 6ωρο - 30ωρο πρωινό ωράριο, το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα, δικαίωμα ρεπό μετά από κάθε εφημερία, επαρκής στελέχωση ώστε να τηρείται αυτό για όλους τους γιατρούς – ειδικευόμενους και ειδικευμένους. Η συλλογική σύμβαση του 2008 που άνοιγε τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή είχε ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ στην τότε κυβέρνηση μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Από τότε ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ανεξαίρετα προσπαθούν με διάφορους δόλιους τρόπους να αποδυναμώσουν το αίτημά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή η πρόσφατη αυθαίρετη ενέργεια των αρμόδιων του «Αιγινήτειου» : ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει.

Απαιτούμε

-          Να ανακληθεί αμέσως το απαράδεκτο έγγραφο

-          Την ευθύνη για την υπερεφημέρευση και την υπερκόπωση την έχουν οι κυβερνήσεις που δεν κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, όχι οι γιατροί

-          Νέα Συλλογική Σύμβαση για επιστημονική, εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια

Καλούμε

-          Τους συναδέλφους του «Αιγινήτειου» να μην υπογράψουν καμία «υπεύθυνη δήλωση»

-          Την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να μπουν μπροστά για νέο αγώνα διαρκείας με αίτημα νέα Συλλογική Σύμβαση

-          Όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα από τα κάτω, με γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και ανά Ένωση ώστε να πιέζονται και τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα σε αυτήν την κατεύθυνση.