Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΙΑΤΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ, Νίκαια, 10-2-09

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. Σ. ΙΑΤΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ, Νίκαια, 10-2-09

- Καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή εμπαιγμό από μέρους της κυβέρνησης σε βάρος ολόκληρου του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας, οι συναρμόδιοι Υπουργοί και συνολικά η κυβέρνηση αρνήθηκαν να τηρήσουν την από 2/12/2008 υπογραφή τους στην κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και κατέθεσαν προς κύρωση στη βουλή νομοσχέδιο ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟ στα σημεία των μισθολογικών αυξήσεων, αλλά και στα σημεία που αφορούν τις προσλήψεις και δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά ένα έτος. Το θέμα δεν είναι «κλαδικό» με την στενή έννοια, αλλά αφορά ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Επίσης είναι θέμα τεράστιας πολιτικής και ηθικής βαρύτητας, γιατί αποτελεί δείγμα κολοσσιαίας ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ από μέρους της κυβέρνησης.
- Απαιτούμε μέχρι τη ψήφιση του νόμου στην ολομέλεια της βουλής ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ όπως ακριβώς προέβλεπε η κλαδική συμφωνία, στο κείμενο της οποίας το μελάνι της υπογραφής του κ. Αβραμόπουλου δεν έχει ακόμα προλάβει καλά-καλά να στεγνώσει.
- Θεωρούμε ότι, επειδή δεν υλοποιείται αυτούσια η συλλογική συμφωνία υπουργείου – ΟΕΝΓΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ΚΑΙ 4 ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα. Γι' αυτό έχουμε ήδη καλέσει τη διοίκηση του νοσοκομείου εγγράφως να φροντίσει τόσο ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ από τη γενική εφημερία, όσο και για τη διακομιδή των ήδη νοσηλευομένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε ότι τυχούσα γραπτή εντολή – «επιστράτευση» των ιατρών να εφημερεύσουν πέραν των προαναφερθέντων ορίων, εγείρει το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής με βάση τη νομοθεσία περί προσβολής προσωπικότητας.
- Καλούμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία 12 και 13 / 2 που έχει προκηρυχθεί από την ΟΕΝΓΕ, καθώς και τους ιατρούς του λεκανοπεδίου στη συγκέντρωση στις 13 / 2 ώρα 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο υγείας την οποία συγκαλεί το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων ιατρών νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.
- Η πολιτεία ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.