Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΙ 6-2-10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΙ 6-2-10
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ 7Ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΣΚ – ΔΗΚΝΙ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ)
Με κοινή πρόταση ΑΡΣΙ – ΑΕΓ το Συνέδριο ψήφισε Πολιτική Διακήρυξη και κείμενο απόφασης – διεκδικητικού προγράμματος.
Το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης, λίγες μέρες μετά το διάγγελμα Παπανδρέου, αποτελεί το πρώτο «αντιδιάγγελμα» μεγάλης ομοσπονδίας εργαζομένων ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας και την πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ :

-------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 7ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Το 7ο τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο λυσσαλέας επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, της εργασιακής επισφάλειας και της ανεργίας σε όλη την υφήλιο. Πρόσχημα για την επίθεση αυτή αποτελεί η οικονομική κρίση που πυροδοτήθηκε από τις ίδιες τις επιλογές του παγκόσμιου κεφαλαίου και την αχαλίνωτη επιδίωξη υπερκερδών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ουσία αντανακλά την βαθύτερη κρίση του σημερινού καπιταλισμού και των αδιεξόδων που δημιουργεί για την πορεία της ανθρωπότητας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση , οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει πλήρως την πιο επιθετική λογική των αρπαχτικών της αγοράς, των τραπεζιτών και των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου. Σε αυτήν τη λογική προσχωρεί απροκάλυπτα και η ελληνική κυβέρνηση όπως επίσημα επιβεβαιώνεται από το διάγγελμα Παπανδρέου για το πρόγραμμα «σταθερότητας» που σκοπεύουν να εφαρμόσουν στη χώρα μέχρι το 2013. Ένα πρόγραμμα που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να χειροκροτήσει όλος ο συντηρητικός πολιτικός χώρος και οι εγχώριοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτό που στην ουσία επιδιώκεται με αυτό το σύμφωνο «σταθερότητας» δεν είναι μόνο η επιβολή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά η ολοκληρωτική πολιτική επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου πάνω στους λαούς, χρησιμοποιώντας πρώτα την Ελλάδα σαν πειραματόζωο.
Ειδικά για την υγεία, την πρόνοια, το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, το σύμφωνο «σταθερότητας» δίνει τη χαριστική βολή. Με την ακύρωση των προσλήψεων, την δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία (περικοπή των λειτουργικών κονδυλίων κατά 2/3), την μείωση αποδοχών και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και εφημέρευσης των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών πραγματοποιείται η οριστική κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Εξακολουθεί η ασύστολη πριμοδότηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, ενώ προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνολικά.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. βρίσκεται στον αντίποδα των προθέσεων και των επιλογών τους. Το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών εντάσσει όλες τις από δω και πέρα διεκδικήσεις του στον άμεσο και επιτακτικό στόχο της ανατροπής του σταθεροποιητικού προγράμματος της κυβέρνησης και του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένουμε ανυποχώρητοι στο στόχο για δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου καθολική περίθαλψη για όλους ζουν και εργάζονται στη χώρα, ένας στόχος που δεν επιτρέπουμε να θυσιάζεται στο όνομα κανενός συμφώνου σταθερότητας.
Κατηγορηματικά απορρίπτουμε :
- Την αναστολή των προσλήψεων γιατρών και το πάγωμα των κρίσεων για τις ήδη προκηρυγμένες θέσεις.
- Την αναστολή προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.
- Την μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία.
- Την μείωση των κονδυλίων για εφημερίες.
- Την περικοπή στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των υγειονομικών.
- Την διεύρυνση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα, τη νεολαία σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, αντεπίθεσης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης, επιστημονικής εξέλιξης. Για επαγγελματική προοπτική των ειδικευόμενων γιατρών μέσα στο δημόσιο σύστημα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
--------------------------------------------------------------------------------
Απαράδεκτη (με όλη τη σημασία της λέξης) ήταν στην ψηφοφορία αυτή η στάση της ηγεσίας της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), η οποία κάνοντας την δήλωση «η υποκρισία και το παλατζάρισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία» (!!;;) ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΣΚ ΚΑΙ ΔΗΚΝΙ, χωρίς να προτείνει τροποποιήσεις ή να κατεβάσει αντιπρόταση …
Τα ενδεχόμενα είναι δύο … Ή (στην πιο αισιόδοξη περίπτωση) τα αλληθωρίσματα του ΚΚΕ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο πότε προς τον έναν και πότε προς τον άλλο πόλο του αστικού δικομματισμού έχουν προκαλέσει ίλιγγο στην ηγεσία της ΔΗΠΑΚ - πράγματι, τέτοιου είδους «παλατζάρισμα» βλάπτει την πολιτική υγεία στελεχών αναγκασμένων να απολογούνται διαρκώς γι’ αυτές τις επιλογές … Ή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΡΖΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Οι επόμενες κρίσιμες εβδομάδες θα το δείξουν …

ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ !
Προσυγκέντρωση Νοσοκομειακών Συνελεύσεων Γιατρών και Σωματείου Εργαζομένων «Αττικού» 10.30 πμ στα Προπύλαια.