Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Όταν λες συνέχεια ψέματα, σου ξεφεύγουν και αλήθειες …

Όταν λες συνέχεια ψέματα, σου ξεφεύγουν και αλήθειες …
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 9-2-10

Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (9-2-10, σελ. 12), για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ :

-------------------------------------------------------------------------

ΟΕΝΓΕ
Ολοκληρώθηκε το 7ο συνέδριο
Ακόμα μία φορά η πλειοψηφία αθώωσε την πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα
Με την πλειοψηφία να περιορίζεται σε γενικές καταγγελίες χωρίς όμως - όπως πάντα - να ζητά την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, για όλους, Υγείας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Στην πολιτική διακήρυξη και το διεκδικητικό πρόγραμμα του συνεδρίου κυριαρχεί η διαχειριστική λογική, ουσιαστικά αθωώνεται η κυρίαρχη πολιτική και αφήνονται ανοιχτές οι πόρτες για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Μεταξύ άλλων αναζητείται - «εκτός απ' τις δεδομένες ευθύνες των κυβερνήσεων» - και το «δικό μας μερίδιο ευθυνών για το σημερινό χάλι της δημόσιας περίθαλψης. Είναι αναγκαίο από δω και πέρα να επισημαίνουμε ότι εκτός από μια άλλη πολιτική Υγείας χρειάζεται και μια άλλη εργασιακή κουλτούρα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για να πάει μπροστά η δημόσια περίθαλψη».
------------------------------------------------------------

Ο συντάκτης του παραπάνω σίγουρα διεκδικεί βραβείο στις σχολές πολιτικής δημοσιογραφίας, αφού πέτυχε το ακατόρθωτο : μέσα σε έναν υπότιτλο και σε 11 αράδες κειμένου κατάφερε να χωρέσει 7 χοντρά ψέματα, να κάνει μια λαθραία αποσιώπηση και ταυτόχρονα να αποκαλύψει τις κρυφές σκέψεις μερίδας στελεχών του ΚΚΕ στον χώρο των νοσοκομειακών γιατρών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ : «Πλειοψηφία» στις ψηφοφορίες του Συνεδρίου ήταν οι σύνεδροι της ΑΕΓ (ΣΥΝ), της Α.Ρ.Σ.Ι., άλλων αριστερών σχημάτων και πολλοί ανεξάρτητοι.
«Μειοψηφία» ήταν οι ηγεσίες ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) – ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) – ΔΗΚΝΙ (ΝΔ), αυτή τη φορά «εν μπλοκ» ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ (καταψήφισαν μαζί την πολιτική διακήρυξη).
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ :
1) «Ακόμα μια φορά η πλειοψηφία αθώωσε την πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα».
2) «Η πλειοψηφία περιορίζεται σε γενικές καταγγελίες»
3) «Δεν ζητά την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας»
4) «Δεν ζητά την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους»
5) «Κυριαρχεί η διαχειριστική λογική»
6) «Ουσιαστικά αθωώνεται η κυρίαρχη πολιτική»
7) «Αφήνονται ανοικτές οι πόρτες για αντεργατικές μεθοδεύσεις»
Οι χοντράδες αυτές είναι τόσο απροκάλυπτες για όποιον ρίξει μια απλή ματιά στις αποφάσεις του συνεδρίου, που δημιουργείται πραγματικά απορία για την σκοπιμότητά τους. Μία εξήγηση είναι η απελπισμένη προσπάθεια δικαιολόγησης της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ στάσης της ηγεσίας της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ την πολιτική διακήρυξη μαζί με τις ηγεσίες ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΗΚΝΙ (ΝΔ). Εμείς με την ευκαιρία αφιερώνουμε άλλη μια φορά στον συντάκτη του «Ριζοσπάστη» και στις ηγεσίες ΔΗΠΑΚ – ΠΑΣΚ – ΔΗΚΝΙ, ολόκληρο το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
-------------------------------------------------------------------

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 7ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Το 7ο τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο λυσσαλέας επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, της εργασιακής επισφάλειας και της ανεργίας σε όλη την υφήλιο. Πρόσχημα για την επίθεση αυτή αποτελεί η οικονομική κρίση που πυροδοτήθηκε από τις ίδιες τις επιλογές του παγκόσμιου κεφαλαίου και την αχαλίνωτη επιδίωξη υπερκερδών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ουσία αντανακλά την βαθύτερη κρίση του σημερινού καπιταλισμού και των αδιεξόδων που δημιουργεί για την πορεία της ανθρωπότητας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση , οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει πλήρως την πιο επιθετική λογική των αρπαχτικών της αγοράς, των τραπεζιτών και των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου. Σε αυτήν τη λογική προσχωρεί απροκάλυπτα και η ελληνική κυβέρνηση όπως επίσημα επιβεβαιώνεται από το διάγγελμα Παπανδρέου για το πρόγραμμα «σταθερότητας» που σκοπεύουν να εφαρμόσουν στη χώρα μέχρι το 2013. Ένα πρόγραμμα που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να χειροκροτήσει όλος ο συντηρητικός πολιτικός χώρος και οι εγχώριοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτό που στην ουσία επιδιώκεται με αυτό το σύμφωνο «σταθερότητας» δεν είναι μόνο η επιβολή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά η ολοκληρωτική πολιτική επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου πάνω στους λαούς, χρησιμοποιώντας πρώτα την Ελλάδα σαν πειραματόζωο.
Ειδικά για την υγεία, την πρόνοια, το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, το σύμφωνο «σταθερότητας» δίνει τη χαριστική βολή. Με την ακύρωση των προσλήψεων, την δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία (περικοπή των λειτουργικών κονδυλίων κατά 2/3), την μείωση αποδοχών και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και εφημέρευσης των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών πραγματοποιείται η οριστική κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Εξακολουθεί η ασύστολη πριμοδότηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, ενώ προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνολικά.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. βρίσκεται στον αντίποδα των προθέσεων και των επιλογών τους. Το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών εντάσσει όλες τις από δω και πέρα διεκδικήσεις του στον άμεσο και επιτακτικό στόχο της ανατροπής του σταθεροποιητικού προγράμματος της κυβέρνησης και του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένουμε ανυποχώρητοι στο στόχο για δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου καθολική περίθαλψη για όλους ζουν και εργάζονται στη χώρα, ένας στόχος που δεν επιτρέπουμε να θυσιάζεται στο όνομα κανενός συμφώνου σταθερότητας.
Κατηγορηματικά απορρίπτουμε :
- Την αναστολή των προσλήψεων γιατρών και το πάγωμα των κρίσεων για τις ήδη προκηρυγμένες θέσεις.
- Την αναστολή προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.
- Την μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία.
- Την μείωση των κονδυλίων για εφημερίες.
- Την περικοπή στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των υγειονομικών.
- Την διεύρυνση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα, τη νεολαία σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, αντεπίθεσης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης, επιστημονικής εξέλιξης. Για επαγγελματική προοπτική των ειδικευόμενων γιατρών μέσα στο δημόσιο σύστημα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
-----------------------------------------------------------

… ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η επόμενη παράγραφος του δημοσιεύματος όμως δείχνει ότι τα πράγματα δυστυχώς μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρά. Η φράση «αναζητείται - εκτός απ' τις δεδομένες ευθύνες των κυβερνήσεων - και το δικό μας μερίδιο ευθυνών για το σημερινό χάλι της δημόσιας περίθαλψης. Είναι αναγκαίο από δω και πέρα να επισημαίνουμε ότι εκτός από μια άλλη πολιτική Υγείας χρειάζεται και μια άλλη εργασιακή κουλτούρα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για να πάει μπροστά η δημόσια περίθαλψη», είναι από κείμενο – πρόταση των γιατρών της Ένωσης Ρεθύμνου που ενσωματώθηκε στην απόφαση του συνεδρίου, με το οποίο ουσιαστικά ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. Μάλιστα, παρακάτω επισημαίνεται : «Είμαστε κατηγορηματικοί: αγωνιζόμαστε μαζί – και όχι απλώς εκπροσωπούμε- με τους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται ευσυνείδητα και ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό και τις εφημερίες τους.» Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μια τέτοια στάση «αφήνει ανοιχτές τις πόρτες σε αντεργατικές μεθοδεύσεις» !!!
Οι μεγαλοφακελλάκηδες και μεγαλομιζαδόροι «συνάδελφοι», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», πρέπει να αφήνονται στο απυρόβλητο !!! Όταν θίγουμε την παραοικονομία μέσα στο ΕΣΥ … «ανοίγουμε τις πόρτες για αντεργατικές μεθοδεύσεις» !!!
Συγχαρητήρια, κυρίες και κύριοι της ηγεσίας της ΔΗΠΑΚ και του ΚΚΕ. Και εις ανώτερα !