Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

22-3-2010 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

22-3-2010
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων Γενικών Συνελεύσεων στο Υπουργείο Υγείας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Νοσοκομεία Νίκαιας, Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμό, Ερυθρό, Λαϊκό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Θριάσιο, Σωτηρία, Αττικόν, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Μεταξά, Βούλα, Πατησίων, Α΄ΙΚΑ, ΨΝΑ,ΝΙΜΙΤΣ, Παίδων Πεντέλης, Αγ. Όλγα.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τον ΓΓ κ. Πολύζο. Οι εκπρόσωποι των γιατρών έθεσαν με επίταση τρία θέματα:
1
Την έντονη διαμαρτυρία για την προσπάθεια της κυβέρνησης να περικόψει αριθμητικά τα προγράμματα εφημέρευσης για λόγους οικονομίας. Τονίστηκε ότι η τακτική αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και δεν γίνεται δεκτή από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Συμβολικά οι εκπρόσωποι των γιατρών κρατούσαν ένα άδειο φέρετρο, ακριβώς για να τονίσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η τακτική του Υπουργείου.
2
Την έντονη διαμαρτυρία για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων. Χρωστούνται τα δεδουλευμένα τουλάχιστον από το Δεκέμβρη του 2009 και εξής.
3
Την έντονη διαμαρτυρία για την κατάφωρη παραβίαση από την κυβέρνηση της κλαδικής συμφωνίας και του σχετικού νόμου που υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά
• τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών
• τις ελαστικές σχέσεις εργασίας
• τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού
• τις αποδοχές των γιατρών
• τη φορολόγηση των εφημεριών
Συμπερασματικά τονίστηκε ότι τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν πρώτα και κύρια τους ασθενείς και τους χιλιάδες γιατρούς που ζουν από το μισθό τους και όχι αυτούς που παραοικονομούν ασύστολα εκβιάζοντας τους ασθενείς. Οι τελευταίοι ουδόλως θίγονται από τα κυβερνητικά μέτρα, γι αυτό και κατά τεκμήριο αντιτίθενται στις κινητοποιήσεις σε αγαστή συνεργασία με τον κυβερνητικό μηχανισμό. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ασυμβίβαστο με τη δημόσια περίθαλψη και πρέπει να ανατραπεί.Ο κ. Γενικός απάντησε:
1
Από την Τετάρτη οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων θα φροντίσουν για τα προγράμματα εφημέρευσης μηνός Απριλίου.
Δέσμευση για μη περικοπή εφημεριών δεν δόθηκε.
2
Η πληρωμή δεδουλευμένων έως και το Δεκέμβρη του 2009 δρομολογείται τις προσεχείς ημέρες και τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 έως το Πάσχα. Δεν υπήρξε δέσμευση για μη περικοπή δεδουλευμένων.

3
Για τα υπόλοιπα σημεία της κλαδικής σύμβασης ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται εντός των ημερών, ένας ισχυρισμός που έχει χάσει την αξιοπιστία του για έχει κατ΄ επανάληψιν αθετηθεί.
Ειπώθηκε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ θα παρέμβει προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών για τα μισθολογικά και φορολογικά θέματα των γιατρών, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

Μετά τη συνάντηση έγινε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού όπου αποφασίστηκε να προταθούν στις συνελεύσεις των Νοσοκομείων τα εξής:
α) Οι επισχέσεις εργασίας συνεχίζονται και κλιμακώνονται μέχρι να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά περικοπή. Ήδη έγιναν σήμερα νέες Γενικές Συνελεύσεις στα Νοσοκομεία. Ενδεικτικά στο ΚΑΤ σε μαζικότατη ΓΣ αποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης ως την Τετάρτη με πλήρη αναστολή της τακτικής λειτουργίας του Νοσοκομείου και νέα Γενική Συνέλευση. Η απεργιακή επιτροπή θα αποφασίζει ποια περιστατικά είναι τόσο επείγοντα ώστε να χειρουργηθούν, αλλά και ποιοι γιατροί θα τα χειρουργήσουν. Οι γιατροί του ΚΑΤ προσανατολίζονται σε πλήρη αναστολή της Γενικής Εφημερίας στις 29 Μαρτίου.
Το συντονιστικό δηλώνει ότι επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπευθυνότητα σε αντίθεση με τις ανεύθυνες ενέργειες της κυβέρνησης για τούτο και θα εξασφαλίσουν, εφόσον οι επισχέσεις εργασίας κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, ένα Νοσοκομείο ασφαλείας κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο εκ περιτροπής για τα άκρως επείγοντα περιστατικά με εθελοντική παρουσία των απλήρωτων γιατρών.
β) Την Τετάρτη 24/3 και την Παρασκευή 26/3 οι γιατροί σε κάθε Νοσοκομείο θα περιμένουν τους νέους Διοικητές στα γραφεία των Διοικήσεων για να απαιτήσουν απ΄ αυτούς τη δέσμευση ότι δεν θα επιχειρηθεί καμία περικοπή στα προγράμματα εφημεριών του Απρίλη και εξής.
γ) Ορίζουμε τη Μ. Δευτέρα 29/3 ως μέρα κοινής δράσης και εξόρμησης στην κοινή γνώμη προκειμένου να γίνουν συγκεντρώσεις στην είσοδο των Νοσοκομείων, συμβολικό κλείσιμο δρόμων και μοίρασμα έντυπου υλικού στους πολίτες.
Την ανακοίνωση υπογράφουν εκπρόσωποι από τα Νοσοκομεία Νίκαιας, Κρατικό Αθηνών, Ερυθρός, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Ιπποκράτειο, Αττικόν, ΨΝΑ, Παίδων Πεντέλης, ΝΙΜΙΤΣ, Α΄ ΙΚΑ, Πατησίων.