Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΛΑÏΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Γ.Ν. ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΑÏΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Γ.Ν. ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Στις 1/7/11 το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση των μονάδων του ΕΣΥ, οι οποίες θα είναι σε διαβούλευση μέχρι 17/7/11 και μετά θα ακολουθήσει η γνωστή και από άλλα νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης συνοπτική διαδικασία στη Βουλή ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο τα 35000 λειτουργούντα κρεβάτια του ΕΣΥ θα μειωθούν κατά 2000, με απώτερο στόχο οι 46000 οργανικές κλίνες που έχει σήμερα το ΕΣΥ μέσω της δημιουργίας νέων οργανισμών νοσοκομείων να μειωθούν σε 35000. Αυτό σημαίνει οτι θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ λόγω της κατάργησης του 25% των οργανικών κλινών. Επίσης συγχωνεύονται νοσοκομεία τα οποία θα διοικούνται εξ αποστάσεως, κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε σε τι μπάχαλο θα οδηγήσει (πχ το ΓΝ Πατησίων θα διοικείται από τους «Αγίους Αναργύρους», η Παμμακάριστος και το 7ο ΙΚΑ από το Αγία Όλγα). Επίσης συγχωνεύονται κλινικές εντός του ιδίου νοσοκομείου και δημιουργούνται κλινικές-τέρατα στην Αθήνα με 44 έως 76 κλίνες, όταν το ίδιο το Υπουργείο λέει στο κειμενό του οτι «στόχος είναι οι κλινικές κατά μέσο όρο να πλησιάζουν τις 25 κλίνες χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές»! Καταλαβαίνουμε πχ ποιά θα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών στην ενιαία παθολογική κλινική των 64 κλινών του Αγία Όλγα, η οποία θα προκύψει από την ένωση των υπαρχόντων 2 κλινικών, που η καθεμία τους έχει 30 κλίνες και πληρότητα 100%. Είναι προφανές οτι οι καθηγητές Πανεπιστημίου (υπουργός και σύμβουλοί του) και οι γιατροί-σύμβουλοι της κυβέρνησης που εδρεύουν στο Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν κοπάδια ζώων.
Όσον αφορά την περιοχή μας λέει οτι το ΓΝ Πατησίων επειδή παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες παραγόμενου έργου θα μετατραπεί τελικά σε Κέντρο Υγείας, μαζί με άλλα 8 στο σύνολο των 131 νοσοκομείων της χώρας . Όμως στους πίνακες αξιολόγησης νοσοκομείων της Αθήνας που παραπέμπει, το ΓΝ Πατησίων με εξαίρεση την πληρότητα παρουσιάζει εξαιρετικά score! Εχει λοιπόν το 2010 αρκετά μεγάλο αριθμό νοσηλευθέντων και εργαστηριακών εξετάσεων ανά κλινική και το μεγαλύτερο αριθμό χειρουργείων ανά κλινική από όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας με εξαίρεση τα ειδικά νοσοκομεία Οφθαλμιατρείο, Έλενα Βενιζέλου, Ανδρέας Συγγρός! Για άλλη μιά φορά το Υπουργείο Υγείας αυτοδιαψεύδεται και γελοιοποιείται. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου είναι οτι στο ΓΝ Πατησίων παρά τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο και οι οποίες οδηγούν και σε μείωση της πληρότητας, το υπάρχων προσωπικό παράγει εξαιρετικό έργο. Άρα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και όχι να κλείσει αφού πρώτα μειωθούν οι κλίνες του κατά 26% (από 108 σε 80), όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα. Πίνακας ο οποίος αποτελεί τρανταχτό δείγμα ασάφειας και αναφέρει μεταφορά των 28 από τις 60 κλίνες του χειρουργικού τομέα στους «Αγίους Αναργύρους» και κατάργηση της Μονάδας Πόνου. Επίσης η Παμμακάριστος υπάγεται στο Αγία Όλγα και μειώνονται κατά 22% τα κρεβάττια της (από 200 σε 156). Για το 7ο ΙΚΑ δε λέει τίποτα, αφού έχει δωθεί ήδη προίκα στο Αγία Όλγα με τον τελευταίο νόμο Λοβέρδου (2/2011). Έτσι και τα 3 νοσοκομεία των Πατησίων μετατρέπονται αρχικά σε «αποθήκες» της Αγίας Όλγας και Αγίων Αναργύρων και οδηγούνται στο τελικό στάδιο λειτουργίας τους, ώστε το λουκέτο και στα 3 νοσοκομεία να είναι κάποια στιγμή στιγμή απλή υπόθεση. Τελικά αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης 1 εκατομύριο κάτοικοι της Αθήνας και πολλών γειτονικών δήμων θα στερηθούν 400 συνολικά κλινών και θα πρέπει να αρκεστούν στα 270 κρεβάτια της Αγίας Όλγας. Και βέβαια ας αναλογιστούν και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων τι συνθήκες εργασίας τους περιμένουν στα νοσοκομεία που θα μεταφερθούν. Άλλωστε για κερασάκι στην τούρτα θα έρθει το Σεπτέμβριο και το ενιαίο μισθολόγιο.
Είναι σαφές οτι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τη σημερινή κυβέρνηση, που δεν λογοδοτεί στο λαό αλλά στην τρόικα, κυβερνά με ψέματα, συκοφαντίες και τρομοκρατία και παρόλα αυτά έχει αποτύχει παταγωδώς στους στόχους της. Οι εργαζόμενοι του ΓΝ Πατησίων με μαζικότατη συνέλευση στις 16 Μαρτίου απαίτησαν την πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι στο 7ο ΙΚΑ εδώ και 4 μήνες κινητοποιούνται μαζί με κατοίκους ενάντια στην υποβάθμιση του 7ου ΙΚΑ και στα κλεισίματα των νοσοκομειών της περιοχής (κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Πρωτοβουλία Εργαζομένων του ΓΝ Πατησίων). Ήδη πολίτες κινητοποιούνται μαζικά ενάντια σε κλεισίματα νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Η πλατεία Συντάγματος δείχνει οτι τα ψέματα της κυβέρνησης δεν περνάνε πιά. Η Κερατέα δείχνει οτι μόνο η μαζική αντίσταση των πολιτών μπορεί να σταματήσει τα σχέδια της. Χρειαζόμαστε λοιπόν πολλές Κερατέες και πλατείες Συντάγματος και γι’αυτό απαιτείται κοινό μέτωπο αγώνα των πολιτών με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ώστε να αποτραπούν κλεισίματα νοσοκομείων. Επείγει στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 7/7/11 να οργανωθεί η αντίστασής μας και ο συντονισμός με τα Σωματεία του 7ου ΙΚΑ, της Παμμακαρίστου και προπαντώς με τους κατοίκους της περιοχής.
Θεωρούμε οτι πρέπει
1) να εκλεγεί επιτροπή αγωνά από τη Γενική Συνέλευση ώστε να συντονίσει αποτελεσματικότερα τον αγώνα με φορείς, σωματεία, κινήσεις, δημοτικά σχήματα της περιοχής
2) να οργανωθεί ανοιχτή συγκέντρωση την επόμενη εβδομάδα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Αγία Βαρβάρα, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 18/7/11 (προτείνουμε την Πέμπτη 14/7)
3) να τυπωθεί σχετική προκύρηξη και αφίσα
4) να διακινηθεί κείμενο υπογραφών στις γειτονιές
5) να αναρτηθεί σχετικό πανώ στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Αγία Βαρβάρα και έξω από το νοσοκομείο
6) να εξεταστούν μορφές πάλης όπως καθημερινές πρωινές συγκεντρώσεις στο προαύλιο του νοσοκομείου
7) να στηθεί τραπεζάκι με προκυρήξεις και ντουντούκα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Αγία Βαρβάρα, σε καθημερινή λειτουργία
8) να συγκαλείται Γενική Συνέλευση του Σωματείου τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ώστε να συζητούνται οι εξελίξεις και να λαμβάνονται αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. ΠΑΤΗΣΙΩΝ στις 7/7/11

ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΟ ΕΣΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ


Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΓΝ Πατησίων