Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΒΥΣΣΟΔΟΜΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΒΥΣΣΟΔΟΜΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Από Α.Ρ.Σ.Ι. 3/8/11

Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε
όπως αυτός ο δραπέτης
ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο
απέναντί τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, Ο δούλος

Είναι πρωτοφανής ο ζήλος με τον οποίο, μες το κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο «διάσωσης της οικονομίας» και εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερη σπουδή για τη διάλυση του εναπομείναντος ΕΣΥ δείχνει ο «εργατικότατος» κ. Λοβέρδος και το (φανερό και παρασκηνιακό) επιτελείο του.

Μόνο μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, και αφού «καθάρισαν» με τις συγχωνεύσεις, ανακοινώνοντας την μείωση των νοσοκομειακών κλινών κατά 11000, συνέχισαν ακάθεκτοι ...για να ανακοινώσουν την επικείμενη διάλυση των κλινικών του ΕΣΥ (!). Οι κλινικές συνενώνονται, και δημιουργούνται στα νοσοκομεία τμήματα που θα διοικούνται από έναν συντονιστή διευθυντή που θα επιλέγεται για τη θέση από τους ομοιόβαθμους συναδέλφους του. Από την συγχώνευση αυτή, αναμένεται να προκύψουν 4 ιατρικά τμήματα-τομείς ανά νοσοκομείο. Η «ιδέα» αποδίδεται στον τραγικά ανεκδιήγητο κ. Μουσιώνη, και η παρουσίασή της συνοδεύτηκε από τεράστια αρλουμπολογία περί περιορισμού της διαφθοράς, μέσω του ελέγχου της κατανομής των ασθενών σε κλίνες!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την μεγαλύτερη συγχώνευση – σύμπτυξη υπηρεσιών που θα μπορούσε να σχεδιαστεί, αφού πραγματικός στόχος είναι, μέσω της εφημερίας τομέα, η σημαντική μείωση του αριθμού των εφημερευόντων και των νοσηλευτριών. Όσο για την διαφθορά... Ήδη διαγκωνίζονται διάφοροι «αδιάφθοροι – ημέτεροι» για τις θέσεις των υπερδιευθυντών που θα προκύψουν....

Νέα υπάρχουν επίσης από το γνωστό μέτωπο των 5ευρων που πληρώνουν πλέον όλοι οι πολίτες που προσέρχονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, γιατί ως γνωστόν, έτσι θα σωθεί η «εθνική» οικονομία.... Νέα εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου, που εφιστά την προσοχή στην τήρηση του μέτρου, και όπου αναφέρεται πως δεν έχουν υποχρέωση καταβολής 5ευρου όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά. Τί θέλει να πει ο ποιητής; Γιατί σε πολλά νοσοκομεία συνεχίζουν να χαρατσώνουν όσους προσέρχονται και στα επείγοντα; Όσοι έχουν ήδη πληρώσει, δικαιούνται τα λεφτά τους πίσω;

Φαίνεται όμως πως τα 5ευρα των επειγόντων δεν είναι πια άκρως απαραίτητα, αφού ο υπουργός μας βρήκε άλλη κατηγορία μεγαλοκαρχαριών από τους οποίους θα μαζέψει χρήματα: κυκλοφόρησε εγκύκλιο εφαρμογής προσφάτως ψηφισθείσας διάταξης (παρ.8 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011-ΦΕΚ Α΄150) που προβλέπει συμμετοχή στη δαπάνη περίθαλψης των περιθαλπομένων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης. Συγκεκριμένα και στην πράξη: βάζει χέρι στις πενιχρές συντάξεις κυρίως των ψυχιατρικών ασθενών και άλλων ΑΜΕΑ που φιλοξενούνται σε δομές του Δημοσίου! Θαυμάστε: θα παρακρατείται το 40% για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ, το 50% για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, το 60 % για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ, το 70% για σύνταξη από 1000,01 ευρώ μέχρι 1500, και το 80% για σύνταξη από 1500,01 ευρώ και άνω! Δεν τους αφήνει χρήματα ούτε για έναν καφέ την ημέρα!

Θα ήταν βέβαια παράδοξο να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά και δουλικά το διεθνές κεφάλαιο στην πιο άγρια εκδοχή του να σεβαστεί τους απόκληρους και τους αδυνάτους, όταν φαίνεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι, άν δεν σταματήσει το ολέθριο έργο της, σε λίγο καιρό, απόκληροι και αδύνατοι θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας.
Ήδη, ο κατήφορος που έχουν πάρει τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται με νέες περικοπές. Οι περικοπές των επιδομάτων, η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης-ωρίμανσης, και μάλιστα μετά την άγρια φορολόγηση για το 2010, καθιστούν ήδη την επιβίωση δύσκολη σε πολλά νοικοκυριά. Η επέλαση του ενιαίου μισθολογίου που αναμένεται, θα σηματοδοτήσει την νέα περίοδο φτώχειας και δυστυχίας για ακόμα περισσότερα. Φτώχειας και δυστυχίας που θα έλθει να προστεθεί σε εκείνην των εκατοντάδων ανέργων, υποαπασχολούμενων και μελλοντικών ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Σε εκείνην που θα βιώσουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες (ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, αλλά και φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, γιατροί, κλπ) που θα υποστούν τις συνέπειες της «απελευθέρωσης της αγοράς» στους τομείς τους.

Όποιος παραξενεύεται από την παράθεση επαγγελμάτων φαινομενικά αταίριαστων, άλλων κατασυκοφαντημένων και άλλων υπερεξιδανικευμένων, δεν έχει παρά να μελετήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στους διάφορους χώρους. Δεν έχει παρά να συνυπολογίσει την λυσσώδη εμμονή της ΕΕ στον λεγόμενο τομέα της «απελευθέρωσης» σειράς επαγγελμάτων, αλλά και την εμπνευσμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ κάθε κλάδου που εξεγείρεται. Στο βαθμό που η κατάργηση του «κλειστού» επαγγέλματος θα σημάνει την εισβολή του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο των συγκοινωνιών και τον εξανδραποδισμό των ήδη εργαζομένων σε αυτόν μικροεπαγγελματιών, στον ίδιο βαθμό η κυβερνητική απόφαση για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων των φαρμακοποιών και οδοντιάτρων και για το «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος και η κατάργηση του 51% (συμμετοχή γιατρών σε επιχειρήσεις υγείας του ιδιωτικού τομέα) ανάβει το πράσινο φως για την εισβολή ακόμη μεγαλύτερων ιδιωτικών συμφερόντων και πολυεθνικών στο χώρο της υγείας. Σε έναν χώρο όπου δεν χωράει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, καμιά επιχειρηματική λογική και δράση, ούτε από γιατρούς, αναμένεται η εισβολή εταιριών που θα νέμονται τις ανάγκες υγείας, χρησιμοποιώντας εξανδραποδισμένους γιατρούς ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Η λογική των ηγεσιών των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας ότι υπάρχει «καλή επιχειρηματική δραστηριότητα από γιατρούς και κακή από άλλους» είναι όχι μόνο αναντίστοιχη με τις λαϊκές ανάγκες της περιόδου, αλλά και ύποπτη. Άλλωστε, ακόμη περιμένουμε διαφοροποίηση από την επίσημε θέση της ΝΔ που είναι υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ουσιαστικά υπέρ του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού των ΕΕ-ΔΝΤ για τη χώρα, μόνο που θα προτιμούσαν να το εφαρμόζουν οι ίδιοι....

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλων, εισβάλλοντας στον μικρόκοσμό μας, στο σχεδιασμό για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, υποβαθμίζοντας καθημερινά τις ζωές μας αλλά και τις ζωές εκατομμυρίων γύρω μας, αυτό που έχει περιγράψει ο ποιητής όταν έλεγε : «Εγώ πάντως, εξακολουθώ να βλέπω τον επερχόμενο μεσαίωνα ....θεός αγέρας τα στοιχεία της φύσεως κλειδωμένα στην εποχή σε χάλκινα θησαυροφυλάκια». Και αυτή η καθημερινή βαρβαρότητα προβάλλεται όχι μόνον σαν μονόδρομος, αλλά και ως η νέα ηθική του μέλλοντός μας.

Στον μονόδρομο αυτόν θα πρέπει να αντιπαρατάξουμε τον δικό μας μονόδρομο. Με δεδομένη την προφανή στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μόνο με ενιαίο συντονισμό συνελεύσεων, σωματείων, μαχητικών ομοσπονδιών, πρωτοβουλιών από την βάση των εργαζομένων όλων των κλάδων, μπορούμε να οικοδομήσουμε κίνημα ανατροπής της εθελόδουλης σε ΕΕ, ΔΝΤ, διεθνές και εγχώριο κεφάλαιο κυβέρνησης εξανδραποδισμού των εργαζομένων της χώρας.

Οι υγειονομικοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση της αντίστασης και στην λαϊκή διεκδίκηση δημόσιας, υψηλής ποιότητας, δωρεάν υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της υγείας, για την διεκδίκηση της εργασιακής τους αξιοπρέπειας μαζί με όλους τους κλάδους εργαζομένων της χώρας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ!

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών