Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Επικουρικοί Γιατροί : Οι αγώνες μας μπορούν να νικούν !


Επικουρικοί Γιατροί : Οι αγώνες μας μπορούν να νικούν !
Κλιμακώνουμε για να τα κερδίσουμε όλα : Μαζικές  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μόνιμη αξιοπρεπής δουλειά για όλους !

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  4/1/17

Μετά από τον πολύμηνο αγώνα των επικουρικών γιατρών μαζί με τα σωματεία και όλο το υγειονομικό κίνημα το υπουργείο υγείας οδηγήθηκε σε μερική υποχώρηση! Λίγο πριν τη λήξη του χρόνου, 28-12-16 έστειλε επείγουσα εγκύκλιο προς όλες τις ΥΠΕ με την οποία παρατείνει τη μονοετή θητεία των επικουρικών που θα απολύονταν μέσα στο 2017 κατά  ένα έτος . Η μη απόλυση των συναδέλφων επικουρικών γιατρών καταρχάς είναι μια πρώτη νίκη για όλο το υγειονομικό κίνημα. Δείχνει  τη δύναμη των απεργιών μας και γενικά των κινητοποιήσεών μας, που με κλιμάκωση , διάρκεια και συντονισμό μπορούν να επιβάλουν όχι μόνο επί μέρους νίκες αλλά και συνολικές (μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση) σπάζοντας στην πράξη τις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων .
Ωστόσο προκύπτουν από την απόφαση του υπουργείου πισωγυρίσματα με σημαντικότερο την ένταξη της μισθοδοσίας των επικουρικών στα ΕΣΠΑ. Μεταφέρεται ουσιαστικά η χρηματοδότηση αυτού του θεσμού ομηρίας από τα έσοδα του νοσοκομείου σε προγράμματα ελεημοσύνης και επισημοποίησης της ελαστικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα το συγκεκριμένο είναι πρόγραμμα … «απόκτησης δεξιοτήτων» (!) Πρόκειται για τερτίπια στα ασφυκτικά πλαίσια των μνημονίων που ελαστικοποιούν ακόμα παραπάνω τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και αποσύρουν τον κρατικό προϋπολογισμό από αυτά . Ακόμα δεν διευκρινίζεται αν θα συνεχίσει να ισχύει η ίδια σύμβαση ή θα λειτουργήσει καθεστώς μπλοκάκι-εκπαιδευτικού τύπου εργασία («υψηλής εξειδίκευσης», όπως λέει η εγκύκλιος). Παράλληλα  μάλλον δεν εντάσσει στην παράταση τους Επικουρικούς όλων των νοσοκομείων της χώρας και αυτών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στα ΠΕΔΥ και στα ΚΥ) με μονοετή θητεία. Συνεχίζει τη «σαλαμοποίηση» των Επικουρικών σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, εμμένοντας στην απόλυση των συναδέλφων που η παράταση τους λήγει τον Σεπτέμβρη.
Είναι προφανές ότι όλο το επικουρικό προσωπικό, τα «μπλοκάκια» , οι συμβασιούχοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από τη άλλη οι χαώδεις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία κάνουν επιτακτική την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.

Γι΄ αυτό και ο αγώνας όλου το υγειονομικού κινήματος χρειάζεται να συνεχιστεί  με απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό για να παραταθεί η θητεία για όλους με την ίδια εργασιακή σχέση και με ισότιμο τρόπο, να μην απολυθεί κανείς,  να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμους διορισμούς.

Η πρώτη εμπειρία από την αυτενεργό αγωνιστική δράση των ίδιων των Επικουρικών (συνελεύσεις και επιτροπή αγώνα Επικουρικών σε Αθήνα – Πειραιά) είναι ιδιαίτερα θετική. Αυτή η αυτενεργός αγωνιστική δράση πρέπει να κλιμακωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.


Πανεργατικός αγώνας μέχρι να ξηλωθούν και στην υγεία και παντού όλα τα μνημόνια.  Για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.