Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή           17/1/2017

Σύμφωνα και με την προηγούμενη σχετική μας ανακοίνωση, αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ επισκέφτηκε χθες (16/01) το Νοσοκομείο Ζακύνθου και πραγματοποίησε συναντήσεις με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων, τη Διοίκηση του νοσοκομείου και παρευρέθηκε σε συνέλευση των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων , στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.   

             Διαπιστώθηκε η τεράστια κωλυσιεργία που υπάρχει από όλους τους αρμόδιους (διοίκηση του νοσοκομείου, διοίκηση 6ης ΥΠΕ, πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας) εξαιτίας της οποίας, τα χειρουργεία του νοσοκομείου παραμένουν κλειστά για πάνω από 50 ημέρες.

            Η αναγκαιότητα  της δυνατότητας διενέργειας  επειγουσών  χειρουργικών επεμβάσεων  είχε  από τις πρώτες μέρες  διατυπωθεί  από το επιστημονικό προσωπικό, όταν την   7/12/16 από πλευράς της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου είχε γίνει εγγράφως στη διοίκηση συγκεκριμένη πρόταση για την ασφαλή λειτουργία μιας τουλάχιστον χειρουργικής αίθουσας, για τα άκρως επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν προλαβαίνουν να διακομιστούν εκτός του νησιού. Η πρόταση αυτή  είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα και καθόλου δεν  αποτελούσε  Διοικητική απόφαση που όμως όφειλε η Διοίκηση να  έχει εκδώσει.   Η πρόταση αυτή όχι μόνο αγνοήθηκε για 40 ολόκληρες ημέρες αλλά πρόσφατα απορρίφθηκε και από την επιτροπή διερεύνησης των συμβάντων (την οποία σημειωτέον πως την όρισε η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας) χωρίς βέβαια η επιτροπή αυτή ή κάποιος άλλος αρμόδιος να προτείνει μια οποιαδήποτε άλλη λύση στο πρόβλημα.

            Έτσι φτάσαμε μόλις χθες 16/1, μετά και από την έκταση που έχει πάρει το θέμα και αφού  έγινε  γνωστό πως στις 16/1 θα γινόταν επί τόπου παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για το ζήτημα, η ίδια η Διοίκηση του νοσοκομείου να ανακοινώνει επιτέλους την ίδια ακριβώς λύση που είχαν προτείνει οι γιατροί εδώ και 40 ημέρες !       
            Δεσμεύτηκε δηλαδή πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας  θα είναι εφικτό να λειτουργήσει ασφαλώς μια τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα στον χώρο του μαιευτηρίου.

            Όμως  ήδη πριν λίγες μέρες  (11/1) η επιτροπή που ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας είχε απορρίψει αυτή την λύση  δηλώνοντας ότι  καμία αίθουσα χειρουργείου δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ασφάλειας,  επιστρέφοντας έτσι στα δεδομένα προ μηνός …

             Παραμένει   επίσης  άγνωστο αν και πότε θα ξαναρχίσει η κανονική, πλήρης, τακτική λειτουργία του χειρουργείου.

            Είναι σαφές πως όλη αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Ήδη είναι διάχυτη η φημολογία στο νησί για την έναρξη λειτουργίας 2 ιδιωτικών διαγνωστικών  κέντρων  με μαγνητικό τομογράφο, ενώ μέχρι τώρα κανένα τέτοιο   δεν  υπήρχε .
            Φημολογείται επίσης  ότι δρομολογείται  η λειτουργία ιδιωτικού θεραπευτηρίου  τύπου  "θεραπείας ημέρας"  που με τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει  ελαφρά χειρουργικά περιστατικά   θα μπορούσε να κερδοσκοπήσει  ασύστολα  στους  ξένους επισκέπτες του νησιού που έχουν  - στην πλειοψηφία  τους  με ιδιωτική ασφάλειες -  ενω   "καμία  σημασία δεν θα έχει"  που η πλειοψηφία των  κατοίκων του νησιού - χωρίς ιδιωτικές ασφάλειες -  θα βρίσκει την  πόρτα του   κλειστή όταν  παράλληλα θα έχουν καταρρεύσει  και οι δομές του  δευτεροβάθμιου  δημόσιου Νοσοκομείου .

            Από την άλλη μεριά, η πολιτική ηγεσία το υπ.Υγείας ενώ αρέσκεται να επισκέπτεται και να φωτογραφίζεται σε διάφορα νοσοκομεία και ενώ έσπευσε με συνοπτικές διαδικασίες να «εγκαινιάσει» τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης – ΑΕΜΥ ΑΕ,   εδώ που πλήττεται καίρια η δημόσια περίθαλψη σε ένα ολόκληρο νησί,  λάμπει δια της απουσίας της 50 συνεχείς ημέρες.  Και μάλιστα, τη στιγμή που μιλάμε για ένα ολοκαίνουργιο νοσοκομειακό κτίριο, το οποίο και πριν παρουσιαστεί το συγκεκριμένο οξύ πρόβλημα, ήταν δραματικά υποστελεχωμένο και  υποχρηματοδοτούμενο     Με όλη αυτή την κάτάσταση – τα χειρουργεία τελείως εκτός λειτουργίας και με όλα τα χειρουργικά περιστατικά να διακομίζονται εκτός του νησιού - είναι πραγματικά θέμα τύχης που δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

            Θα είναι απαράδεκτο και καταγέλαστο να αναζητηθεί ριζική λύση για το πρόβλημα μόνο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου (κάτι το οποίο θα δείχνει πως η πολιτεία ουδόλως ενδιαφέρεται για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού) ή η παρατεινόμενη κωλυσιεργία να οδηγήσει στη γνωστή λογική    « η γραφειοκρατία του δημοσίου φταίει για όλα, ας παραδώσουμε και αυτό το νοσοκομείο στην ΑΕΜΥ ΑΕ ».

           Το παράδειγμα της κατάστασης του νοσοκομείου Ζακύνθου αποδεικνύει πως η πολιτική του μαύρου  μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών  κυβερνήσεων οδηγεί στην πλήρη διάλυση και κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης.          Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου  σε συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια  σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παράλληλα με το Εργατικό Κέντρο του νησιού προσανατολίζονται στην οργάνωση  αγωνιστικής κινητοποίησης  με συλλαλητήριο και πορεία  την Πέμπτη 19/1/2017  έξω από το κτίριο της Περιφέρειας  καλώντας και την τοπική  κοινωνία  να διεκδικήσει το αυτονόητο, την ασφαλή δηλαδή και αξιοπρεπή λειτουργία του Νοσοκομείου.