Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ



 ENΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

16-01-2016
ΠΡΟΣ ΔΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ο σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΚΥΜ ) σε απάντηση του εγγράφου της Διοίκησης καταθέτει επισημάνσεις και προτάσεις για την βελτίωση του οργανισμού.Είναι αδιανόητο και προκλητικό η ΕΝΙΚΥΜ, να προσκαλείται σε διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα  εκ των υστέρων και κατόπιν διαμαρτυρίας μας, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται. Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου αποτελεί πολύ σοβαρή  υπόθεση , για να την διαχειρίζεται με τόση προχειρότητα και με  έλλειψη διαφάνειας η διοίκηση και το επιστημονικό συμβούλιο. Δεν έγινε καμία διαβούλευση , σκοπίμως γιατί κάποιοι έχουν μάθει να λειτουργούν στο σκοτάδι. Αλλάζουν τον οργανισμό ,διότι δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι το ουσιαστικό για τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα, υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δίχως μόνιμο γαστρεντερολόγο επί πολλά χρόνια, δίχως μόνιμο ΩΡΛ(ακυρώθηκε η θέση), με ένα μόνιμο ψυχίατρο ,  με ένα μόνιμο οφθαλμίατρο και με ένα μόνιμο παιδίατρο. Κλινικές που αδυνατούν να εφημερεύσουν ολόκληρο το μήνα. Ιατροί που εργάζονται πλέον του ωραρίου εργασίας σε καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Νόμου . Κλινικές χωρίς ειδικευόμενους με άμεση απειλή ασφαλούς εφημέρευσης(γυναικολογία, ορθοπαιδική) .H υποστελέχωση δεν πάει άλλο. Απειλεί άμεσα τις υφιστάμενες δομές . Αποτελεί πρώτη προταιρεότητα , ζωτική σημασίας . Η ΕΝΙΚΥΜ, πιστεύει ότι είναι παγίδα  ή αύξηση κλινών και αποπροσανατολίζει από την ουσιαστιή συζήτηση για τις μεγάλες ελλέιψεις. Παρόλο που η συγκεκριμένη τακτική μας θυμίζει άλλες εποχές μιας μαύρης προηγούμενης διοίκησης. , ενώ  η ΕΝΙΚΥΜ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάσωση του νοσοκομείου, έτσι και τώρα έχει προτάσεις για τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου:
1) Συμφωνούμε απόλυτα με τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων για την διάρθρωση της Νοσηλευτικής –Τεχνικής – Διοικητικής Υπηρεσίας .Μοναδική επισήμανση είναι ο υπερβολικός αριθμός ψυχολόγων, που δεν συνάγει με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα.
2) Διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας. Μοναδικές αντιρρήσεις είναι η δημιουργία αυτόνομης Γναθοχειρουργικής Κλινικής, διότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η  Χειρουργική στόματος και τραυμάτων προσώπου να ενταχθεί στην  Γναθοχειρουργική Κλινική.
3) Αυτόνομο ΤΕΠ με θέσεις γενικών ιατρών , χειρουργών και παθολόγων.
4) Αυτόνομη Νευροχειρουργική Κλινική με στελέχωση 4 μόνιμων επιμελητών
5) Tμήμα Μαγνητικού Τομογράφου με στελέχωση 4 μόνιμων επιμελητών
6) Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με 8 κλίνες και ανάλογο προσωπικό.
Τελειώνοντας δηλώνουμε, ότι ελπίζουμε σε μη συνέχιση της απαξίωσης των θεσμικών οργάνων και σε πραγματική διαβούλευση και όχι σε προσχηματική διαδικασία. Θα θέλαμε επίσης με διαφανείς διαδικασίες να γνωρίζουμε τις αλλαγές που προτείνονται, ποιοι τις προτείνουν, τι θεσμικό ρόλο κατέχουν και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν.
Θέλουμε την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, μας την δημιουργία νέων δομών υγείας για του πολίτες της Μαγνησίας. , όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Είναι έντονος ο προβληματισμός μας και η αγωνία μας για την διάσωση των υφιστάμενων δομών που δεν είναι απλά υπσοτελεχωμένες αλλά σε πλήρη διάλυση . Τέλος ο σχεδιασμός για το Νοσοκομείο μας , χρήζει χωροταξικής μελέτης και απορούμε για μια ακόμα φορά , όταν αυτή η μελέτη αποτελούσε εμπόδιο για την δημιουργία Μαγνητικού Τομογράφου, που στερείτaι ο λαός της Maγνησίας.

  


        O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
        ΤΗΣ ΕΝΙΚΥΜ                                                 ΤΗΣ ΕΝΙΚΥΜ               
   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΥΤΟΥΡΑΣ                             ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΑΜΑΣ