Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προς τα μέλη ΕΓ ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑΠ, 20/1/22

 


Από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προς τα μέλη ΕΓ ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑΠ, 20/1/22

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια προηγούμενων κειμένων μας που έχουμε κοινοποιήσει, υπενθυμίζουμε πως έχουμε την ακόλουθη συγκεκριμένη πρόταση για αγωνιστικές δράσεις τις επόμενες μέρες :

A.      Περιεχόμενο

Εκτός από τα αιτήματα που ήδη θέτουμε ως ΟΕΝΓΕ και ως ΕΙΝΑΠ και δεν τα επαναλαμβάνουμε εδώ για λόγους οικονομίας του κειμένου, προέκυψε ένα σοβαρότατο θέμα τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις της κ. Γκάγκα προς τους ιατρούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (https://www.in.gr/2022/01/19/greece/gkagka-erxetai-anatropi-stin-epilogi-eidikotitas-sxedio-tis-kyvernisis-gia-esy/) όπου μεταξύ άλλων επαναφέρεται το σχέδιο περί φραγμών στην έναρξη ειδικότητας, αυτή την φορά όχι με εξετάσεις αλλά με βάση τον βαθμό πτυχίου: οι απόφοιτοι με «άριστα» θα προωθούνται αμέσως στην έναρξη ειδικότητας ενώ οι απόφοιτοι με «λίαν καλώς» ή «καλώς» θα πετιούνται στον Καιάδα του “foundation year” της κυρίας Γκάγκα. Προφανέστατα πρόκειται για αίσχος κατηγοριοποίησης και  κατάτμησης της ιατρικής εκπαίδευσης  που εξυπηρετεί την επιδίωξη ιδιωτικοποίησης των πάντων και ταυτόχρονα υποταγής των νέων γιατρών στις ορέξεις του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου που αποτελεί Δούρειο Ίππο της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Πρέπει να υπάρξει ομόθυμη, κάθετη και αγωνιστική απόρριψη αυτών των αισχρών σχεδίων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φοιτητές της ιατρικής.

 

      Β.  Μορφές

Όπως ξέρετε, ήδη από πριν τα Χριστούγεννα προτείνουμε ανένδοτο απεργιακό αγώνα των υγειονομικών και όλων των κλάδων εργαζομένων με αιχμή τα θέματα υγείας εκτιμώντας ότι 1. πρέπει η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να υποχωρήσει σε συγκεκριμένα αιτήματα ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί ήδη έχουμε χιλιάδες θανάτους αδικαιολόγητους που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί και 2. η κυβέρνηση αδίστακτα προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ που η ίδια κατεδαφίζει και πάνω στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των υγειονομικών που η ίδια καταπατά.

Η πρότασή μας για 26/1 ήταν 24ωρη απεργία και το αναφέραμε στην σύσκεψη ομοσπονδιών που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 18/1. Τελικά συμφωνήθηκε για τις 26/1 στάση εργασίας  αλλά όπως προέβλεπε και η δική μας πρόταση με απεργιακή συγκέντρωση 1μμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία στην Βουλή. Επιμένουμε για κλιμάκωση μέσα στο 1ο 15θήμερο του Φεβρουαρίου με νέα απεργία που θα έχει πανεργατικό χαρακτήρα.

Προτείνουμε επίσης στήριξη από ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ όλων των συλλαλητηρίων για τα θέματα Υγείας  που έχουν εξαγγελθεί για Σάββατο 22/1. Και αυτών που έχουν εξαγγελθεί ήδη πριν δυο εβδομάδες σε Σύνταγμα, σε Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά άλλες πόλεις στα πλαίσια πρωτοβουλίας «22/1 Ημέρα Δράσης για την Υγεία» και στα οποία έχουν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σωματεία νοσοκομείων καθώς και και σωματεία και ομοσπονδίες διάφορων άλλων κλάδων, αλλά και του ΕΚΠ που εξήγγειλε συλλαλητήριο  στον Πειραιά για Σάββατο 22/1 και για το οποίο ενημερωθήκαμε στις 18/1. Θεωρούμε πως η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ πρέπει να στηρίξουν όλα τα συλλαλητήρια και για λόγους ουσίας αλλά και γιατί έτσι κάνουν πάντα (εκτός φυσικά αυτονόητων εξαιρέσεων) χωρίς να κάνουν διάκριση επιλέγοντας «χρώματα» σωματείων και πρωτοβουλιών με μικροκομματικά κριτήρια.

Συναδελφικά,

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή σε ΕΓ ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Δ. Τοσονίδου

Κ. Καταραχιάς

Π. Παπανικολάου