Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ξεσηκωμός τώρα ! Όλοι/όλες στην στάση εργασίας Τετάρτη 26/1 και στην συγκέντρωση 1μμ στο υπουργείο ΥγείαςΞεσηκωμός τώρα ! 

Όλοι/όλες στην στάση εργασίας Τετάρτη 26/1 και στην συγκέντρωση 1μμ στο υπουργείο Υγείας

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 23/1/22

Ήδη από αρχές Δεκεμβρίου επιμένουμε πως είναι μονόδρομος ο ανένδοτος απεργιακός αγώνας των υγειονομικών αλλά και των άλλων κλάδων εργαζομένων γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά τα πιο στοιχειώδη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα των υγειονομικών τα οποία καταπατούνται βάναυσα. Κι αυτό γιατί μόνο μια σκληρή απεργιακή σύγκρουση μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει έστω και στο παραμικρό. Άλλωστε αυτό τους τελευταίους δυο μήνες επιβεβαιώθηκε περίτρανα : το υπουργείο Υγείας υποχώρησε άτακτα και πλήρωσε μεγάλο μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των ΚΥ της 1ης ΥΠΕ μόλις αυτοί εξήγγειλαν επίσχεση εργασίας. Επίσης, ο υπουργός Υγείας έτρεξε ασθμαίνοντας να βγάλει στα δικαστήρια «παράνομη» την απεργία στο Παίδων Πεντέλης  χωρίς να περιμένει να δει ποσοστά συμμετοχής κλπ. Κι’ αυτό γιατί και οι δυο αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό : απειλούσαν να «παρακωλύσουν» λειτουργίες (πρωτίστως τον εμβολιασμό) εκθέτοντας έτσι πολιτικά την κυβέρνηση.  Αυτό ακριβώς είναι που λέμε σε όλες τους τόνους και το οποίο ως τώρα δεν κατανοούν οι κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες : πως οι συμβολικού τύπου διαμαρτυρίες έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και πως μόνο με δυναμική απεργιακή αγωνιστική σύγκρουση μπορούν να κατακτηθούν συγκεκριμένα πράγματα τόσο για την υγεία του λαού όσο και για τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των υγειονομικών. Αυτό είναι σαφέστατο ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση συνεχίζει αδίστακτα την εγκληματική πολιτική της παρά τις συνεχιζόμενες εκατόμβες απωλειών καθημερινά και που βρίσκει την ευκαιρία να στείλει το μέλλον των νέων γιατρών στον Καιάδα με τα “foundation year” και με την σύνδεση πρόσβασης στην ειδικότητα με τον βαθμό πτυχίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 26/1 που προτάθηκε από την ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμφώνησαν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να σηματοδοτήσει έναν τέτοιο μαζικό ξεσηκωμό. Έχουμε ήδη προτείνει παραπέρα κλιμάκωση μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου με νέα απεργία η οποία θα πρέπει να έχει πανεργατικό χαρακτήρα.  Επειδή ως τώρα έχουμε δει πως οι κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες αρχίζουν να υποτάσσουν τα πάντα στην προεκλογική διάταξη και σκοπιμότητα των κομμάτων τους, δηλώνουμε πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.  Οι υγειονομικοί και όλος ο λαός αυτό που χρειάζονται τώρα είναι ο μαζικός αγωνιστικός και απεργιακός ξεσηκωμός, όχι η προεκλογική αποχαύνωση και οι μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναζωντανέψει επειγόντως η οργάνωση του κινήματος από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις ώστε να ασκείται διαρκώς πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Καλούμε όλους τους γιατρούς (ιδιαίτερα τους νεότερους), τους νοσηλευτές, όλους τους υγειονομικούς, όλο τον εργαζόμενο λαό να βαδίσουν επειγόντως σε αυτόν τον δρόμο. Δεν θα δουλεύουμε μόνο με σκυμμένο το κεφάλι, πρέπει και να ζούμε !

Γιατί

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

-          Στελέχωση της δημόσιας περίθαλψης σύμφωνα με τις ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις. Να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις όλοι οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί που έχουν κάνει αίτηση σε νοσοκομεία, ΚΥ και ΕΚΑΒ μόνο με έλεγχο τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας, να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με συχνά τεστ.

-          Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

-          Άρση κάθε μισθολογικής και εργασιακής αδικίας σε βάρος των υγειονομικών

-          Επίταξη άνευ όρων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών αλυσίδων

-          Ανατροπή κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης, κλεισίματος και συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Να επανέλθει άμεσα σε 24ωρη γενική εφημερία το Παίδων Πεντέλης. Να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία το Σισμανόγλειο και κάθε νοσοκομείο που μετατρέπεται σε μονοθεματικό COVID με άνωθεν εντολές

-          Δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση με υγειονομικά κριτήρια και όχι με κριτήρια εξυπηρέτησης μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων, με έμφαση σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ

-          Ανατροπή κάθε σχεδίου υπονόμευσης του μέλλοντος των νέων γιατρών και συνολικά των νέων υγειονομικών επιστημόνων. Ελεύθερη πρόσβαση στην έναρξη ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο χωρίς φραγμούς (αποκλεισμούς με βαθμό πτυχίου, εξετάσεις, “foundation year” κλπ)

-          Τσάκισμα του χυδαίου αυταρχισμού εκ μέρους υπουργών και διοικητών ενάντια στους υγειονομικούς

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !