Κυριακή 3 Απριλίου 2011

QUIZ: ΠΟΣΟΙ ΣΟΦΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟ?

QUIZ: ΠΟΣΟΙ ΣΟΦΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟ?

Η περίφημη επιτροπή «σοφών» άρχισε να παράγει έργο: μας ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός ασθενών από την ελληνική επαρχία μετακινούνται στα μεγάλα νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και μη) των αστικών κέντρων για να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές τους ανάγκες!! Εύγε, μπράβο! Ανακαλύψατε τον τροχό! Αυτό που ο οποιοσδήποτε κάτοικος της ελληνικής υπαίθρου και των νησιών γνωρίζει από την άμεση εμπειρία του , αυτό που οι εργαζόμενοι των μονάδων υγείας γνωρίζουν χρόνια τώρα, το ανακάλυψε η περίφημη επιτροπή των σοφών! Για το λόγο αυτό της αξίζουν χίλια μπράβο...
Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε στις έρευνές σας να λάβετε υπόψη και τα εξής: τις ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της ελληνικής επαρχίας, τις ελλείψεις βασικού βιοϊατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού (βλ. Αξονικοί τομογράφοι, μηχανήματα υπερήχων κλπ), τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν σαν αποτέλεσμα σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία ένας νοσηλευτής να κάνει νοσηλεία για δύο ή περισσότερα τμήματα , για 40 και πλέον ασθενείς, το ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία πέρα από νοσηλεία καλύπτουν και ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (έως και συνταγογράφηση), τις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε μονάδες εμφραγμάτων (να μην μιλήσουμε για μονάδες πολυτραυματιών ή ΑΕΕ γιατί θα θεωρηθούμε βλάσφημοι) και πολλά άλλα.
Οι 400.000 ασθενείς λοιπόν που μετακομίζουν είναι ασθενείς με προβλήματα υγείας στα οποία αδυνατούν να δώσουν λύσεις τα νοσοκομεία της επαρχίας. Ναι έτσι είναι κε. Κυριόπουλε και κε. Λιαρόπουλε! Πέρα από αυτή την προφανή διαπίστωση που την γνωρίζει ο κάθε ταλαίπωρος ασθενής, κανείς σας δεν μας λέει ποιος ευθύνεται για τα χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης της ελληνικής επαρχίας: οι πολιτικές υγείας όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών στις οποίες κι εσείς ως πνευματική ελίτ του τόπου έχετε ευθύνη! Και κυρίως αυτό που υπονοείται σαν λύση δηλαδή το κλείσιμο των ήδη προβληματικών νοσοκομείων δεν είναι παρά η χαριστική βολή σε ένα σύστημα υγείας που χαροπαλεύει. ΑΠΟ ΠΟΥ κι ως ΠΟΥ όμως προκύπτει ότι η λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι το κλείσιμο των νοσοκομείων της επαρχίας όπως βιαστήκατε να μας ανακοινώσετε χέρι χέρι με τον γνωστό γκαουλάιτερ της τρόικα κο. Λοβέρδο;
Πείτε μας λοιπόν γιατί ένας ασθενής με σκωληκοειδίτιδα ή με χολοκυστίτιδα του νομού Λευκάδας , ή το παιδί με γαστρεντερίτιδα της Ιεράπετρας που χρειάζεται νοσηλεία, γιατί θα πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο και να νοσηλευθούν στα Ιωάννινα ή στο Ηράκλειο αντίστοιχα, υπερφορτώνοντας ακόμη περισσότερα τα νοσοκομεία εκεί. Πείτε μας τι εξυπηρετεί την πρωτοβάθμια, τι είναι δευτεροβάθμια, και που πρέπει να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που απαιτούν τριτοβάθμια ή τεταρτοβάθμια περίθαλψη.
Η πρεμούρα σας πριν ακόμη ολοκληρωθεί το ελάχιστον του υγειονομικού χάρτη (που είναι αίτημα δεκαετιών των εργαζομένων στην υγεία), να βγείτε στα ΜΜΕ με τον υπουργό υγείας κο Λοβέρδο για ανακοινώσεις και δημιουργία κλίματος υπέρ «συγχωνεύσεων»-κλεισιμάτων αποδεικνύει δυστυχώς το ρόλο που σας έχει ανατεθεί: ΟΧΙ να προωθήσετε την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ αλλά να δράσετε ως απολογητές μιας πολιτικής που αποτελεί την χαριστική βολή της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στον τόπο μας.
Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οπουδήποτε εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του ΔΝΤ είχαν σαν αποτέλεσμα περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας και τελικά αύξηση θνησιμότητας (βλ. Ρουμανία, χώρες πρώην ΕΣΣΔ, χώρες υποσαχάριας Αφρικής) κάποιοι εγχώριοι φωστήρες ήρθαν να μας πείσουν ότι είναι η ώρα να μπεί «τάξη». Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: που ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί τόσα χρόνια? Μήπως ο κος Κυριόπουλος δεν ήταν πρόεδρος και κοσμήτορας της ΕΣΔΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, ο κος Λιαρόπουλος καθηγητής οικονομικών υγείας, ο κος Μόσιαλος βασικός σχεδιαστής του νόμου «υγείας για τον πολίτη» του αποτυχημένου κου Αλέκου Παπαδόπουλου? Όλοι αυτοί δεν έχουν ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση, για τις διογκωμένες δαπάνες υγείας στις οποίες συμμετέχει κυρίως ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ περίθαλψης και η χρόνια υποβάθμιση του ΕΣΥ? Ερχονται λοιπόν ώς όψιμοι σωτήρες να εφαρμόσουν αποτυχημένα μοντέλα πολιτικών υγείας (βλ. «οιονεί αγορές»-NHS) που σε καμμία χώρα στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τα κόστη υγείας, απλά και μόνο για να νομιμοποιήσουν την κατάργηση του ΕΣΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για τους τοκογλύφους των τραπεζών?Κύριοι αν έχετε στοιχειώδη επιστημονική αξιοπρέπεια παραιτηθείτε!

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε να κάνουμε ειδική μνεία στον πρώην υφυπουργό υγείας κο.Γιαννόπουλο ο οποίος έσπευσε να τονίσει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ότι οι κινήσεις του υπουργείου είναι "άτολμες". Προτείνουμε στον πρώην υφυπουργό μιας κυβέρνησης που διακρίθηκε για την χρηματοδότηση της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων (βλ. στατιστικές ΟΟΣΑ περίοδο 2005-2009)αν δεν κάνει ΑΜΕΣΑ την αυτοκριτική του , καλύτερα να σωπάσει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!! Απλά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας πόσο ταξικά αλληλέγγυες είναι οι πολιτικές τους και πόσο εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα!

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες, τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, τους αξιοπρεπείς γιατρούς, να αντισταθούν στη λαίλαπα με επιστημονικό προσωπείο που ετοιμάζουν.

➢ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
➢ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ! ΚΑΜΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΛΙΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ! ΚΑΜΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!
➢ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

• ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ!
• ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ