Τρίτη 3 Ιουλίου 2012
ΤΙ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΤΙ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ …
ΤΙ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΤΙ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ …
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών 2-7-12
Ο νέος υπουργός υγείας της «τρόϊκας εσωτερικού» κ. Α. Λυκουρέντζος προειδοποιεί για τις προθέσεις του εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων της «τρόϊκας εξωτερικού».
Με άρθρο του στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή 1-7-12, ο νέος υπουργός δείχνει πως θα βαδίσει ακριβώς στα χνάρια του παλιού … Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου (ή καλύτερα Ανδρέα μου …)
Από την εισαγωγή του άρθρου του ο κ. Α. Λυκουρέντζος ξεκαθαρίζει πως «πρέπει να περιοριστούμε μόνο στους ήδη υπάρχοντες πόρους», ενώ αμέσως παρακάτω «βασική μέριμνα του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας». Με άλλα λόγια, ο νέος υπουργός από την μία θέτει σαν βασικό στόχο της θητείας του την επιταγή της τρόϊκας για πετσόκομμα των δαπανών, και από την άλλη με τη φράση «βασική μέριμνα του υπουργείου είναι (σε παρόντα χρόνο) ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας» δικαιώνει πλήρως και «εξαγνίζει» τα «έργα και ημέρες» του προκατόχου του. Στη συνέχεια αναφέρει πως «για να βελτιωθεί ο ισολογισμός και να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου, χρειάζεται να γίνει μια στοχευμένη αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Δηλαδή επαναλαμβάνει πως μοναδικό κριτήριο της πολιτικής του θα είναι η προσαρμογή των οικονομικών δεικτών στον προκρούστη του μνημονίου. Κουβέντα για ποιότητα υπηρεσιών ή για αποτελεσματική ικανοποίηση υγειονομικών αναγκών …
Ας δούμε τώρα τι εννοεί ο νέος υπουργός όταν μιλά για «στοχευμένη αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
1) Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αφού επαναλαμβάνεται το βασικό κριτήριο της «ορθολογικής διαχείρισης των υπαρχόντων πόρων», εξαγγέλλεται η «υποχρεωτική αλλά και ελεύθερη (;) επιλογή συμβεβλημένου ιατρού από τον κάθε πολίτη». Η μοναδική λογική ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στην φράση αυτή είναι αυτό που ήδη έχει ανακοινώσει ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης από τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή πως η σύμβαση των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι ακριβώς όπως στο παλιό ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), δηλαδή ο ασφαλισμένος θα επιλέγει κάθε χρόνο τον γιατρό του για κάθε ειδικότητα από τη λίστα των συμβεβλημένων, οι επισκέψεις θα είναι απεριόριστες και η αμοιβή του γιατρού πάγια μηνιαία αντιμισθία. Άλλωστε από το τέλος του 2010 ήταν γνωστό πως η τρόϊκα απαιτεί «σύμβαση τύπου ΤΕΒΕ». Αυτή η πάγια μηνιαία αντιμισθία δεν θα είναι άλλη από τα σημερινά ψίχουλα, 1300 ευρώ καθαρά, και μάλιστα με απεριόριστο (πιθανότατα) αριθμό επισκέψεων. Άλλο νόημα από τη σιβυλλική φράση «υποχρεωτική αλλά και ελεύθερη επιλογή ιατρού» σε συνδυασμό με το «γερμανικό ύφος» περί παραπέρα περιορισμού στις δαπάνες, δεν βγαίνει … Με βάση τα παραπάνω, όσα λέγονται στη συνέχεια για την επιδίωξη ο γιατρός της πρωτοβάθμιας να «αποτελέσει ένα είδος θυρωρού για την πρόσβαση των ασθενών στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αυξάνει τη δραστηριότητά τους, (;) παράλληλα θα μειώνει τον όγκο των ασθενών προς τα νοσοκομεία και βεβαίως και τα περιττά νοσοκομειακά έξοδα» και να οδηγήσει στην «ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά, σε βάθος χρόνου, στη μείωση των δαπανών υγείας» είναι φιοριτούρες χωρίς νόημα και αντίκρισμα. Κατ’ αρχήν, πάλι μπαίνει κριτήριο για τα πάντα (για να μην ξεχνιόμαστε …), ακόμα και για την πρόληψη, η μείωση των δαπανών και όχι η αύξηση της διάρκειας και η ποιότητα της ζωής του πληθυσμού. Από την άλλη, είναι σαφές πως οι κακοπληρωμένοι και εξοντωμένοι από τον φόρτο εργασίας συμβεβλημένοι γιατροί ή δεν θα υπάρχουν καθόλου (ήδη ο κ. Βουδούρης ομολογεί δημόσια πως για τις 5000 νέες θέσεις έχουν υποβληθεί μόνο 2000 αιτήσεις, ενώ από τους νυν συμβεβλημένους κάθε μέρα όλο και περισσότεροι αποχωρούν), ή θα κάνουν βιαστική και αμυντική ιατρική σε βάρος των ασφαλισμένων λόγω χρόνου και συνθηκών. Έτσι, όχι μόνο δεν θα αποτρέπουν τη ροή προς τη γενική εφημερία και τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά ίσα-ίσα θα τους στέλνουν εκεί για «ψύλλου πήδημα» για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, αφού κανείς δεν θέλει «κέρατα δίχως κέρδος». Αν ο κ. Λυκουρέντζος και οι συν αυτώ θέλουν τον γιατρό της πρωτοβάθμιας να παίξει τον ρόλο του GP στο βρετανικό NHS όσον αφορά τον έλεγχο της ροής προς τα νοσοκομεία και την πρόληψη, ας φροντίσουν και για τα ανάλογα κίνητρα αμοιβής και αξιοπρέπειας …
2) Νοσοκομεία. Επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους ο κύριος στόχος, που είναι ο παραπέρα περιορισμός των δαπανών. Τονίζεται πως οι διαθέσιμοι πόροι (κονδύλια και προσωπικό) θα παραμείνουν ελάχιστοι, και εξετάζεται μόνο η σωστή διάθεσή τους, ενώ δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για αύξησή τους … Με βάση αυτό το κριτήριο, γίνεται λόγος για τα ακόλουθα μέτρα :
Α. «Καθιέρωση αξιολόγησης των νοσοκομειακών μονάδων και του ιατρικού προσωπικού από ειδικό φορέα». Όποτε ακούγεται η λέξη «αξιολόγηση» εδώ και 2 χρόνια, προαναγγέλλονται καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετατάξεις και απολύσεις. Από την άλλη, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί ή το έχουμε ξαναδιαβάσει. Η αξιολόγηση - βαθμολόγηση των μονάδων από τους μηχανισμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας (Λοβέρδο, Πολύζο, Μόσιαλο, Κυριόπουλο κλπ) γινόταν με μοναδικό κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα και όχι την υγειονομική – κοινωνική προσφορά. Όσο για την … «αξιολόγηση» των γιατρών του ΕΣΥ, ρωτάμε πότε ακριβώς θα τους «αξιολογήσετε» κ. Λυκουρέντζο ; Αφού τους πληρώσετε τα χρωστούμενα 6 μηνών δεδουλευμένων εφημεριών ή πριν ; Αφού τους διαθέσετε χαρτί υγείας και πετσέτες στα νυχτέρια των νοσοκομείων ή πριν ; Λίγη σεμνότητα εκ μέρους της πολιτείας προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν βλάπτει … Μην δείχνετε από την αρχή κιόλας της θητείας σας τόσο ίδιος με τον προκάτοχό σας … Αλήθεια, το μεγαλοκαθηγητικό και μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο που ενισχύθηκε από τον κ. Λοβέρδο με σκανδαλώδη προνόμια και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή παραοικονομίας και διαφθοράς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, θα το … «αξιολογήσετε» ; Ή θα το βάλετε (όπως συνήθως) να «αξιολογήσει» εμάς τους υπόλοιπους ;
Β. Προμήθειες. Αφού ξαναλέγονται για πολλοστή φορά τα (γνωστά και τετριμμένα πλέον) περί «περιορισμού των άσκοπων δαπανών», αφήνεται ο υπαινιγμός πως «ίσως» (;) κριθεί απαραίτητη η ανάθεση της διαδικασίας των προμηθειών σε «κεντρικότερο επίπεδο», πάντως με αξιοποίηση της «υφιστάμενης νομοθεσίας» σε κάθε περίπτωση … Δηλαδή, ο νέος υπουργός εξ’ αρχής ξεκαθαρίζει πως (προς Θεού …) δεν πρόκειται να θίξει στο παραμικρό το σκανδαλώδες θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο των προμηθειών.
Υπενθυμίζουμε πως εδώ και εξήμισι (6,5) χρόνια, αρχικά οι εκπρόσωποι της ΑΡΣΙ και στη συνέχεια τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, πολύ πριν την κρίση, είχαν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη των υπερτιμολογήσεων χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών. Οι προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου (Αβραμόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου και –φυσικά- Λοβέρδος) αγνόησαν προκλητικά τις προτάσεις αυτές χωρίς κανένα αντεπιχείρημα. Το «πάρτι» συνεχίζεται απρόσκοπτο, και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίζεται και με τον κ. Λυκουρέντζο. Η χούντα ΕΕ – ΔΝΤ προβλέπει λιτότητα μόνο για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, όχι για τις πολυεθνικές των υλικών και των φαρμάκων, ούτε για τους κάθε λογής μεσάζοντες …
Γ. «Τουρισμός Υγείας». Εξαγγέλλεται η προσπάθεια προσέλκυσης ασθενών από το εξωτερικό για να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ … Ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος για μια χώρα που πολλοί δικοί της ασθενείς εξακολουθούν να καταφεύγουν στο εξωτερικό με ταχείς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης υποβάθμισης των υπηρεσιών της. Για μια χώρα που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τα επείγοντα περιστατικά των νησιών κατά την τουριστική περίοδο, που οι ίδιοι οι διοικούντες αλλά και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού κάνουν εκκλήσεις για τα χάλια στα οποία έχει οδηγήσει η πολιτική της χούντας ΕΕ – ΔΝΤ τα νοσοκομεία στην Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Επτάνησα … Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει … Αλήθεια, έχει κάτσει κανένας από τους «εγκεφάλους» της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης να μετρήσει πόσα χρήματα δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για μετάβαση ελλήνων ασθενών στο εξωτερικό ή στον (κρατικοδίαιτο) μεγάλο ιδιωτικό τομέα (διαγνωστικές αλυσίδες και κλινικές) για κάλυψη αναγκών που δεν καλύπτει το ΕΣΥ ; Τέλος, πριν τον … «τουρισμό», η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα για να σταματήσει το κύμα φυγής προς το εξωτερικό των νέων γιατρών και νοσηλευτών … Αν δεν το έχετε καταλάβει κ. Λυκουρέντζο, κάθε μέρα μεταναστεύουν όχι μόνο απόφοιτοι της ιατρικής και νεοειδικευμένοι, αλλά και γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ, σαράντα ή σαρανταπέντε ετών … Αν συνεχίσετε (όπως φαίνεται δυστυχώς) την πολιτική του προκατόχου σας, οι «τουρίστες υγείας» που θέλετε να προσελκύσετε θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους και τους γιατρούς τους …
Δ. «Ανεκμετάλλευτες πτέρυγες και κλίνες». Εδώ μιλάμε μάλλον για τα αυγό του Κολόμβου … Το πως είναι δυνατόν χωρίς προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να λειτουργήσουν οι αναξιοποίητες κλίνες ώστε να μειωθεί η «αγωνία και η ταλαιπωρία» των πασχόντων, είναι ερώτημα προς απάντηση. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά : Θα πατήσετε πόδι στην τρόϊκα κ. Υπουργέ να επιτρέψει προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να αναπτυχθούν οι μη λειτουργούσες κλίνες μπας και σωθεί κανένας ανθρωπάκος από αυτούς που παραμένουν καθημερινά διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες ; Πείτε μας ένα ναι ή ένα όχι, και αφήστε και εσείς τα … «Λοβερδομουσιωνικά» !
3) Φάρμακο. Και εδώ μία από τα ίδια … Ξεκινάμε με τον «ακρογωνιαίο λίθο» των … γενοσήμων, που απ’ ότι φαίνεται αποτελούν το «άλφα και το ωμέγα» της φαρμακευτικής πολιτικής της τρόϊκας και όλων των ευρώδουλων κυβερνήσεων. Δυστυχώς και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται πως θα ακολουθήσει ακριβώς την πολιτική της προηγούμενης στην προώθηση των συμφερόντων συγκεκριμένων διεθνών ομίλων, που εκμεταλλεύονται την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας για να εισβάλλουν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω «αδύναμων κρίκων», όπως η Ελλάδα. Η αναφορά ολοκληρώνεται με το αναμάσημα των γνωστών από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιβεβαιωμένα ανούσιων περί «ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», «ηλεκτρονικών φακέλων» κλπ. Καμία αναφορά φυσικά δεν γίνεται σε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των τιμών ή στην ανάπτυξη εθνικού φορέα παραγωγής φαρμάκων με «σπάσιμο» πατεντών για λόγους εθνικής ανάγκης. Όπως και επί Λοβέρδου, φαίνεται πως αυτό που προέχει είναι η πριμοδότηση κάποιων πολυεθνικών κολοσσών σε βάρος κάποιων άλλων, στο όνομα της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας.
Η πολιτική της χούντας ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζεται με νέα πρόσωπα, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αλλάγή.
Η μόνη ελπίδα για την ανάσχεση της υγειονομικής – ανθρωπιστικής κρίσης, για την επιβίωση του ελληνικού λαού, για την στοιχειώδη αξιοπρέπεια των υγειονομικών λειτουργών, είναι η ανατροπή της πολιτικής αυτής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)