Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΣ ΤΟΥ ΠΙΣ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΣ ΤΟΥ ΠΙΣ

 

Ολοκληρώθηκε η ΓΣ του ΠΙΣ στις 16/12/2023 με μια ψηφοφορία παρωδία, αποκλειστικά ηλεκτρονική (παρότι εκατοντάδες σύνεδροι ήταν παρόντες δια ζώσης στη συνέλευση) .Αποτέλεσε μια απαράδεκτη διαδικασία που δεν πήρε καθόλου υπόψη τη συζήτηση που έγινε στο ανώτατο όργανο του ΠΙΣ που είναι η Γενική Συνέλευση, πάνω στα πολλά και κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς και τη λαϊκή υγεία καθώς οι περισσότεροι ψήφοι καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά πολύ πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση !

Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΙΣ δεν είναι τυχαία. Συνάδει απόλυτα με την ταύτιση του και τη συνηγορία του υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα θέματα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και τους μισθωτούς συναδέλφους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (φορολογικό, ασφαλιστικό, clawback, επίθεση στη δημόσια υγεία και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ με ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, υπερεφημέρευση, άθλιοι μισθοί, συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη με εντέλλεσθε), την περιφρόνηση του – γι αυτό και στη ΓΣ δεν ακούστηκε καμιά σχετική πρόταση – για ένα σχέδιο μαζικής, αγωνιστικής απάντησης σε συντονισμό με τους άλλους φορείς και σωματεία του υγειονομικού κινήματος. Πως λοιπόν δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί με το νόμο Χατζηδάκη (που αποτελεί χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση επιβάλλοντας τις αμιγώς ηλεκτρονικές διαδικασίες) και στο σημείο αυτό;

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις  δεν συμμετείχε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία παρωδία για τη Γενική Συνέλευση μη θέλοντας να νομιμοποιήσει τη σχετική διαδικασία.

Η ΠΑΝΔΗΚΙ παρά τις ανούσιες φραστικές κορώνες αντιπαράθεσης με το προεδρείο του ΔΣ συμφωνεί με την ουσία των κυβερνητικών επιλογών και των θέσεων της πλειοψηφίας.

Ιδιαίτερη  εντύπωση προκαλεί η στάση της ΔΗΠΑΚ η οποία ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σωματείων και των συλλόγων, τελικά συμμετείχε κανονικά στην ψηφοφορία παρωδία, νομιμοποιώντας την. Επιπλέον δεν ακούσαμε να προτείνουν, πέρα από τις γενικόλογες καταγγελίες κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης εναντίωσης και ανατροπής των κυβερνητικών επιλογών.

Η πανιατρική, πανυγειονομική αγωνιστική απάντηση ανατροπής στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα των μαχόμενων γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στη λαϊκή υγεία με συγκεκριμένες μορφές πάλης (απεργίες, καταλήψεις όπως το 2011) που πρότεινε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στην ΓΣ του ΠΙΣ  είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της άθλιας κατάστασης.

 

ΑΘΗΝΑ 18/12/2023

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΠΙΣ

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Εξοργιστική η θριαμβολογία Μητσοτάκη περί «αυξήσεων στις εφημερίες». Μονόδρομος ο πανυγειονομικός αγώνας διαρκείας.

 


Εξοργιστική η θριαμβολογία Μητσοτάκη περί «αυξήσεων στις εφημερίες».

Μονόδρομος ο πανυγειονομικός αγώνας διαρκείας.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 18/12/23

 

Ήδη από 7/11/23 ο υπουργός Υγείας είχε ενημερώσει την ΟΕΝΓΕ σε επίσημη συνάντηση πως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο δεν συναινούσε σε αύξηση του τακτικού μισθού των νοσοκομειακών γιατρών αλλά μόνο σε μικρή αύξηση της εφημεριακής αποζημίωσης.

Με αυτό το δεδομένο η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε την 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία 29 και 30/11 που είχε βασικό αίτημα τον διπλασιασμό των ετήσιων καθαρών αποδοχών για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων.

Στις 17/12 ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από βήματος βουλής με θριαμβευτικό ύφος κάτι ακόμα μικρότερο ακόμα κι από αυτό που είχε ανακοινώσει ήδη από 7/11 ο υπουργός Υγείας στην ΟΕΝΓΕ : αύξηση κατά 20% στην (μικτή) εφημεριακή αμοιβή. Μια «αύξηση» που αν συνυπολογιστούν οι κρατήσεις και ο φόρος (στην «πηγή» και στην εκκαθάριση την επόμενη χρονιά) θα είναι μηδαμινή ή ψίχουλα στην καλύτερη περίπτωση. Μάλιστα η εξαγγελία του πρωθυπουργού ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει τις υπερωρίες του λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Το θριαμβευτικό ύφος του κ. πρωθυπουργού είναι πραγματικά εξοργιστικό. Αντί να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς της χώρας για τους μισθούς πείνας τους χαμηλότερους σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, πανηγυρίζει μέσα στα μούτρα μας και μάλιστα 5 (πέντε) μόλις μέρες μετά την σκανδαλώδη ΚΥΑ που δίνει 45 – 70 % αύξηση αποδοχών στους … διοικητές ( ! ) νοσοκομείων και ΥΠΕ.

Επιβεβαιώνεται έτσι πανηγυρικά αυτό που εκτίμησε και πρότεινε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στην πρόσφατη (14/12) συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ : η αναγκαιότητα άμεσης έναρξης απεργιακού αγώνα διαρκείας με διάφορες μορφές και με έναρξη τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου με 3ήμερη πανελλαδική απεργία. Μάλιστα αυτό που τονίζουμε είναι πως ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι πανυγειονομικός : εξευτελιστικές παραμένουν και οι αποδοχές των λοιπών κλάδων υγειονομικών, εξευτελιστική παραμένει η συμπεριφορά της κυβέρνησης και προς τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με ιατρεία στις γειτονιές ή/και με έμμισθη σχέση με ιδιωτικά θεραπευτήρια. Γι’ αυτό την ίδια ακριβώς πρόταση κάνουμε στα σωματεία των νοσοκομείων και στην ΠΟΕΔΗΝ. Γι’ αυτό την ίδια ακριβώς πρόταση κάναμε και στην ΓΣ του ΠΙΣ 16/12.

Δυστυχώς οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) απορρίπτουν αυτήν την πρόταση αγώνα και παραπέμπουν τις όποιες νέες κινητοποιήσεις από Φεβρουάριο και βλέπουμε.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς να υιοθετήσουν άμεσα την αγωνιστική μας πρόταση με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και να την ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ στις κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θεωρούμε πως η άμεση έναρξη ανένδοτου και δυναμικού αγώνα διαρκείας αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα για την αποτροπή λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και για την στοιχειώδη αξιοπρέπεια των υγειονομικών.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Για την κυβερνητική πρόκληση με τους μισθούς των διοικητών

 


 

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

14/12/23

Η προχθεσινή κοινή υπουργική απόφαση για τεράστιες αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ αποτελεί πρόκληση. Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών παραμένουν καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα, το αίτημα για αυξήσεις απορρίφθηκε άλλη μια φορά «πανηγυρικά» από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η ίδια κυβέρνηση θέλει να χρυσοπληρώνει κομματοδιορισμένους διοικητές οι οποίοι πολύ συχνά σαμποτάρουν την λειτουργία των ίδιων τους των νοσοκομείων εκτελώντας κυβερνητικές εντολές λιτότητας στην περίθαλψη του λαού, διοχετεύουν πακτωλούς δημόσιου χρήματος προς συγκεκριμένους ιδιώτες «επιχειρηματίες» με σκοτεινούς τρόπους, προωθούν την ιδιωτικοποίηση ως «γκόλντεν μπόϊς», συμπεριφέρονται αυταρχικά και έκνομα ενάντια σε ασθενείς και υγειονομικούς, κρύβονται για να μην αναλαμβάνουν ευθύνες που πηγάζουν ακριβώς από την ιδιότητα του διοικητή κλπ, κλπ.

Στο σημερινό ΓΣ της ΟΕΝΓΕ το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα επαναθέσει την πρόταση για πανελλαδικό απεργιακό αγώνα διαρκείας με πρώτο αίτημα το μισθολογικό των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών. Με γενικές συνελεύσεις και συντονισμό από τα κάτω έτσι ώστε ο αγώνας να είναι στα χέρια των ίδιων των υγειονομικών. Με πολύμορφους τρόπους και με σύσταση απεργιακού ταμείου.

Οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών παρατάξεων ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στο ΓΣ ΟΕΝΓΕ

Ερωτοκρίτου Α., Παπανικολάου Π., Σαριδάκης Γ., Τοσονίδου Δ., Τσάπας Β., Τσόχατζης Στ.