Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Συναγερμός. Το ΚΕΣΥ θέλει να πετάξει τους νέους γιατρούς στον Καιάδα.

 


Συναγερμός. Το ΚΕΣΥ θέλει να πετάξει τους νέους γιατρούς στον Καιάδα.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 31/10/21

Στην συνεδρίαση της  Ολομέλειας του ΚΕΣΥ 2/11/21 φιγουράρει πρώτο πρώτο προς έγκριση στην Ημερήσια Διάταξη το απαράδεκτο «σχέδιο» της πρώην προέδρου ΚΕΣΥ και νυν αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Γκάγκα περί “foundation year” παρά την κατηγορηματική αντίθεση της ΟΕΝΓΕ πριν λίγους μήνες όταν είχε πρωτογίνει αναφορά στο «σχέδιο» αυτό από την ίδια την κυρία Γκάγκα.

Με λίγα λόγια σύμφωνα με το «καταπληκτικό» αυτό «σχέδιο» ΚΟΒΕΤΑΙ η πρόσβαση των αποφοίτων της Ιατρικής στην υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») ή/και στην έναρξη ειδικότητας. Ο πτυχιούχος της Ιατρικής θα πρέπει πρώτα να κάνει 1 έτος … “foundation”(6 μήνες σε νοσοκομείο και 6 μήνες σε ΚΥ) όπου ΔΕΝ θα είναι ΟΥΤΕ αγροτικός ΟΥΤΕ ειδικευόμενος, δηλαδή ΔΕΝ θα είναι γιατρός αλλά θα είναι κάτι μεταξύ μεταπτυχιακού φοιτητή και λαντζέρη σκλάβου για όλες τις δουλειές. Μάλιστα ούτε καν σε αυτό το “foundation year” ΔΕΝ θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους πτυχιούχους των Ιατρικών Σχολών αλλά θα τηρείται … «ηλεκτρονική σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις κενές θέσεις». Δηλαδή εκτός από τις θέσεις ειδικευόμενων που στις περισσότερες ειδικότητες στα περισσότερα νοσοκομεία πολλές είναι κενές από χρόνια, θα δημιουργηθούν ΑΛΛΕΣ θέσεις περιορισμένου αριθμού (θέσεις … foundation) όπου θα υπάρχει λίστα αναμονής. Η επίσημη δικαιολογία για αυτές τις αντιδραστικές  καταστροφικές ανοησίες είναι πως η προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής είναι «ελλιπής». Δηλαδή κοντά σε όλα τα άλλα οι κκ (αρχι)Καθηγηταί Ιατρικής  που στο πλευρό της κυρίας Γκάγκα εμπνεύστηκαν και εισηγούνται το «σχέδιο» ομολογούν πως έχουν αποτύχει στο έργο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία (δηλαδή την προπτυχιακή Ιατρική εκπαίδευση) κάτι απόλυτα λογικό αφού συχνά απουσιάζουν διαρκώς από αυτό το έργο γιατί έχουν «άλλες ασχολίες».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου πρωτότυπα αλλά βγαλμένα από την ναφθαλίνη του 1ου μνημονίου 2010 αφού από τότε κύκλοι αρχιΚαθηγητών και διάφορων καλοθελητών τους ξεφούρνιζαν «σχέδια» για «μεταπτυχιακό έτος ΠΡΟ της έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος που θα ολοκληρωνόταν με εξετάσεις». Για να μην πάμε και νωρίτερα που πήγαιναν κι ερχόντουσαν «σχέδια» για εξετάσεις εν όψη έναρξης ειδικότητας κάτι που είχε νομοθετηθεί κιόλας επί προηγούμενου Μητσοτάκη αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω του ξεσηκωμού των τότε φοιτητών Ιατρικής και των τότε ειδικευόμενων.

Ακριβώς ένας τέτοιος ξεσηκωμός χρειάζεται και τώρα για να ξαναπέσουν στο κενό όλα αυτά τα αντιδραστικότατα «σχέδια» που ρίχνουν στον Καιάδα τους νέους γιατρούς και επιτείνουν την μετανάστευση στο εξωτερικό των πτυχιούχων της Ιατρικής.

Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της χώρας οφείλουν όχι απλά να πάρουν πάλι ξεκάθαρη θέση αλλά να διαμηνύσουν πως αν δεν αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα από την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του ΚΕΣΥ θα αρχίσει απεργιακός αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των νέων γιατρών.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Να λειτουργήσει άμεσα και ο δεύτερος αξονικός τομογράφος

 


Να λειτουργήσει άμεσα και ο δεύτερος αξονικός τομογράφος

ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά

(συμμετέχει στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή)             29/10/21

Η αναγκαιότητα δεύτερου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο μας ήταν επιβεβλημένη εδώ και αρκετά χρόνια λόγω του τεράστιου φόρτου από επείγοντα και τακτικά περιστατικά καθώς και από νοσηλευόμενους. Το νοσοκομείο μας εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο στην χώρα μακράν σε προσέλευση επειγόντων περιστατικών.  Επίσης πολλοί νοσηλευόμενοι στην ΜΕΘ, στην Νευρολογική, στην Νευροχειρουργική, στις Παθολογικές και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου συχνά χρειάζονται επαναληπτικό αξονοτομογραφικό έλεγχο. Τέλος υπάρχει μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων ασθενών που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ οι οποίοι μπορούν μόνο στο νοσοκομείο να εξυπηρετούνται ως εξωτερικοί για τακτικές προγραμματισμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ιδιαίτερα δε με την πανδημία η αναγκαιότητα για δεύτερο αξονικό τομογράφο επιβάλλεται και για λόγους αποτροπής της ενδονοσοκομειακής διασποράς της νόσου ώστε να μην συγχρωτίζονται στον ίδιο αξονικό τομογράφο ασθενείς COVID με ασθενείς λοιπών παθήσεων.

Εδώ και σχεδόν δυο μήνες δίπλα στον υπάρχοντα αξονικό τομογράφο έχει εγκατασταθεί δεύτερος, νέος και σύγχρονος αξονικός τομογράφος δωρεά του Ιδρύματος Αγγελικούση.  Οι γιατροί και οι τεχνολόγοι του τμήματος είχαν έγκαιρα ζητήσει το αυτονόητο, δηλαδή προσλήψεις γιατρών (3) και τεχνολόγων (5) ώστε να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι δυο αξονικοί τομογράφοι. Όμως η κυβέρνηση προφανώς έχει άλλα σχέδια : το αίτημα αυτό αγνοήθηκε παντελώς. Καμία θέση Επιμελητή Β’ Ακτινοδιαγνωστικής για τον αξονικό τομογράφο δεν προκηρύχθηκε και κανένας τεχνολόγος δεν προσλήφθηκε. Κι αυτό μάλιστα ενώ είναι σε γνώση των αρμοδίων πως ως το τέλος του 2022 θα υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδότησης. Προφανώς από την μία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθόλου δεν καλοβλέπει να λειτουργεί στα δημόσια νοσοκομεία σύγχρονος και επαρκής διαγνωστικός εξοπλισμός γιατί «χρωστάει γραμμάτια» στους ιδιώτες ιδιοκτήτες μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων και από την άλλη σε μόνιμη βάση δεν καλοβλέπει το νοσοκομείο μας ιδιαίτερα πράγμα που αποδεικνύεται από τα εξευτελιστικά ετήσια κονδύλια χρηματοδότησής του καθώς και από την ακύρωση εξαγγελιών εγκατάστασης δομών (π.χ. του cyber knife) επειδή σαμποτάρονται και από ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες αλλά και από το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο της Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Έτσι λοιπόν ένας σύγχρονος και πανάκριβος αξονικός τομογράφος κάθεται και κλαίει εδώ και δυο μήνες, μια αξιέπαινη δωρεά παραμένει προκλητικά αναξιοποίητη και οι ασθενείς COVID εξακολουθούν να συγχρωτίζονται με ασθενείς λοιπών παθήσεων.

Προειδοποιούμε πως θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να υπερασπιστούμε τους ασθενείς μας, το νοσοκομείο μας και την δημόσια περίθαλψη. Οι ιδιοτελείς κυβερνητικές κουτοπονηριές που κοστίζουν ζωές για την εξυπηρέτηση υπερκερδών «ημετέρων» θα πέσουν στο κενό.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Έκρυθμη η κατάσταση στο νοσοκομείο Βόλου – Κραυγή απελπισίας από τους γιατρούς

 






Έκρυθμη η κατάσταση στο νοσοκομείο Βόλου – Κραυγή απελπισίας από τους γιατρούς

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 25/10/21

Μέχρι ενενήντα (90) ασθενείς πάσχοντες από COVID νοσηλεύονται αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο Βόλου σε καθημερινή βάση. Οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και φαρμάκων είναι τραγικές. Ο ένας και μοναδικός εφημερεύων της Παθολογικής κλινικής πρέπει κάθε μέρα να φροντίζει όλους αυτούς τους ασθενείς ενώ οι αρμόδιοι αγνοούν τις εκκλήσεις για τις ελλείψεις ειδικών φαρμάκων. Και όλα αυτά Οκτώβριο του 2021 δηλαδή 19 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας. Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για την παντελή έλλειψη προετοιμασίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών της επιδημίας. Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες και όσον αφορά την παραμέληση της λοιπής νοσηρότητας : στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 2 (δυο) μόνιμοι Γενικοί Χειρουργοί και 2 (δυο) επικουρικοί σε 10 (δέκα) οργανικές θέσεις. Προπαγανδιστικά fake news όλοι οι ισχυρισμοί περί δήθεν «θωράκισης του ΕΣΥ» και περί «προσλήψεων».

Συναγερμός ΤΩΡΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούμε από την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας  την επείγουσα ενίσχυση του νοσοκομείου Βόλου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό καθώς επίσης και με τα αναγκαία φάρμακα και υλικά.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν σηκώνει άλλες επικοινωνιακές φούσκες.

Καλούμε τους κατοίκους της Μαγνησίας να ξεσηκωθούν κι αυτοί στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών του νοσοκομείου Βόλου.

Προειδοποιούμε τους αρμόδιους πως οι ευθύνες τους δεν είναι μόνο πολιτικές.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ τον αυταρχισμό και τις παρανομίες ενάντια στους γιατρούς

 


Σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ τον αυταρχισμό και τις παρανομίες ενάντια στους γιατρούς

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 24/10/21

Πυκνώνουν τα φαινόμενα εξαναγκασμού σε υπερεργασία, αυταρχισμού και άλλων παρανομιών από διοικητές νοσοκομείων ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Κάποιοι διοικητές κάνουν πως τάχα ΔΕΝ κατανοούν πως «4 ενεργές εφημερίες + 2 εφημερίες ετοιμότητας» ή «5 ενεργές εφημερίες + 2 εφημερίες ετοιμότητας» (ανάλογα με την ζώνη εφημέρευσης στην οποία ανήκει το νοσοκομείο) σημαίνει αυτό ακριβώς που προβλέπει ο νόμος και το μεταφράζουν σε 6 ή 7 ΕΝΕΡΓΕΣ εφημερίες. Επίσης επιμένουν με κουτοπόνηρο τρόπο να εμπλέκουν τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (που ουδόλως εμπλέκεται σύμφωνα με την νομοθεσία) στον εξαναγκασμό των γιατρών να υπερεφημερεύουν  ώστε να ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως αυτός/ή που δίνει την εντολή υπερεφημέρευσης είναι ο/η διοικητής/τρια αλλά τάχα είναι … ο/η Διευθυντής/ρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Όλες αυτές οι αλχημείες φυσικά πηγάζουν από τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και από την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Επίσης από την ευθυνοφοβία των διοικητών που δεν θέλουν να φαίνεται το προφανές, δηλαδή πως ΟΙ ΙΔΙΟΙ παρανομούν για να κουκουλώσουν αυτές τις ελλείψεις. Εκτός από τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση και εργασιακή υπερεξόντωση υπάρχει σαφέστατα και θέμα ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ υπερεργασίας καθώς οι πέρα από το πλαφόν εφημερίες πέφτουν στον «κουβά» των πρόσθετων και είτε δεν πληρώνονται ποτέ ή πληρώνονται με περικοπές και με πολύμηνη καθυστέρηση.

Τις τελευταίες μέρες το «φαινόμενο» αυτό παρατηρείται πλέον και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εκτός από μια σειρά νοσοκομεία της περιφέρειας (π.χ. το νοσοκομείο Δράμας) όπου υπάρχει εδώ και καιρό.

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προειδοποιούμε πως οι παρανομίες, οι αυταρχισμοί και οι κουτοπονηριές ΔΕΝ θα περάσουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα τις στείλουν στα σκουπίδια. Θα αποκρούσουν τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση και εργασιακή υπερεξόντωση που είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις αναγκαίες προσλήψεις.

Καλούμε όσους/ες κατέχουν θέσεις ευθύνης (επιστημονικούς υπεύθυνους τμημάτων, προέδρους επιστημονικών συμβουλίων, διευθυντές τομέων, διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών) να μην δέχονται «να βγάζουν τις διοικήσεις από την δύσκολη θέση» και να μην εμπλέκονται σε παράνομες εντολές για υπερεφημέρευση. Ιδιαίτερα δε τονίζουμε πως διευθυντές τομέων και διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών ουδόλως εμπλέκονται γενικά με το πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με την νομοθεσία.

Καλούμε όλους τους γιατρούς να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ αναγκαστικές εντολές και εκβιασμούς για υπερεφημέρευση και να κοινοποιούν αμέσως τέτοιες ενέργειες.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Σε πανικό η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας καταφεύγει σε χουντικές πρακτικές για να κουκουλώσει τις ευθύνες της




Σε πανικό η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας καταφεύγει σε χουντικές πρακτικές για να κουκουλώσει τις ευθύνες της

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 17/10/21

Στις 8/10/21 αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ (η πρόεδρος και ο ΓΓ) επισκέφθηκε το νοσοκομείο Καλαμάτας και παρευρέθηκε σε συνέλευση των γιατρών. Όπως σε όλα τα νοσοκομεία καταγράφτηκαν οι αναφορές των γιατρών για τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Μεταξύ των άλλων τονίστηκε και η απαράδεκτη (πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους ασθενείς) κατάσταση που επικρατούσε από μέσα Αυγούστου ως μέσα Σεπτεμβρίου στην πτέρυγα νοσηλείας COVID την οποία ψευδέστατα είχαν προσπαθήσει να εξωραΐσουν στην κοινή γνώμη η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αλλά και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διά της αναπληρώτριας υπουργού. Έγινε συζήτηση για την κλιμάκωση στην αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων ενόψει και της πανυγειονομικής απεργίας 21/10.  Δηλαδή έγινε ακριβώς το ίδιο που γίνεται κατά τις επισκέψεις της ΟΕΝΓΕ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, π.χ. 14 και 15/10 στα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτας, Πρέβεζας, Γενικό Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) αφού άλλωστε είναι κοινές οι αναφορές και οι διαπιστώσεις για τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις ανά νοσοκομείο και ανά τμήμα στην ένταση αυτών των ελλείψεων.

Έκπληκτοι οι γιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της ΟΕΝΓΕ κι ενώ συγκλονισμένοι θρηνούσαν την αιφνίδια τραγική απώλεια συναδέλφου τους πρωτοπόρου στην περίθαλψη ασθενών της επιδημίας, έλαβαν έγγραφο από την διοίκηση του νοσοκομείου το οποίο τους … εγκαλεί ( ! ) περί νομιμότητας ή όχι της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε κατά την εκεί επίσκεψη της ΟΕΝΓΕ ( ! ! ), τους ανακρίνει για το τι ειπώθηκε στην συνέλευση ( ! ! ! ), τους ειδοποιεί πως θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ( ! ! ! ! ) και απειλεί την τοπική Ένωση Γιατρών (Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας, μέλος της ΟΕΝΓΕ) και την ίδια την ΟΕΝΓΕ με … «δικαστικές προσφυγές» ( ! ! ! ! ! ).

Δηλαδή μια διοίκηση που σαφέστατα υποτίμησε την κατάσταση στο νοσοκομείο κατά την έξαρση του 4ου κύματος της επιδημίας στην Μεσσηνία, που δεν φρόντισε για την ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό, που εκτός από την αντιμετώπιση των ασθενών της επιδημίας έχει αφήσει το νοσοκομείο ανοχύρωτο και όσον αφορά την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας, που εξαναγκάζει τους γιατρούς και τους λοιπούς υγειονομικους σε εξοντωτική υπερεργασία και υπερεφημέρευση και που έλεγε προπαγανδιστικά ψέματα στην τοπική κοινωνία μαζί με την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τώρα ζητάει … και τα ρέστα. Κάνει μια κωμικοτραγική προσπάθεια να τρομοκρατήσει και να φιμώσει ώστε να επιβάλλει «ομερτά» στους γιατρούς του νοσοκομείου και στην ΟΕΝΓΕ να μην λένε την αλήθεια. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοικήτρια του νοσοκομείου Καλαμάτας πήρε φόρα από προηγούμενες άθλιες πρακτικές ορισμένων άλλων νοσοκομείων που από πέρυσι για να κουκουλώσουν τις δικές τους τραγικές ευθύνες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν, και κλιμακώνει την αθλιότητα ακόμα παραπάνω.

Προειδοποιούμε πως ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα κάνουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ όχι μόνο για την μαζικοποίηση του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών σε όλη την χώρα στην κατεύθυνση διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων αλλά επίσης για να ΣΑΡΩΘΕΙ ο κάθε τοπικός Λουδοβίκος και η κάθε τοπική Αντουανέτα που νομίζει πως το κάθε δημόσιο νοσοκομείο όπου διορίστηκε σε διοικητική θέση από κάποια κυβέρνηση είναι ιδιοκτησία του/της και εφαλτήριο προώθησης ατομικών ιδιοτελών μωροφιλοδοξιών σε βάρος της υγείας του λαού και ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα των γιατρών και όλων των υγειονομικών.

Όλοι / όλες δυναμικά στην πανυγειονομική απεργία 21/10 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για τους Αναισθησιολόγους


Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για τους Αναισθησιολόγους

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  6/10/21

Έπεσε τάχα από τα σύννεφα η κυβέρνηση με τις ελλείψεις ειδικευμένων Αναισθησιολόγων. Έπεσε τάχα από τα σύννεφα και η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση. Πάνε βροχή τα κροκοδείλια δάκρυα χωρίς φυσικά καμία λέξη για την ουσία.

-         Από το τέλος του 2016 ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είχαμε επισημάνει την απροθυμία νέων πτυχιούχων Ιατρικής να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και είχαμε προτείνει κίνητρα μερικά εκ των οποίων μάλιστα άνευ κόστους, μεταξύ άλλων την πλήρη ισόβια απαλλαγή από υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου («αγροτικού») και την αναβολή από την στρατιωτική θητεία για τους άνδρες μέχρι και την λήψη του τίτλου ειδικότητας. Ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν μέχρι και σήμερα.

 

-         Και οι δυο κυβερνήσεις αντίθετα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διώξουν από τα δημόσια νοσοκομεία και τους λίγους Αναισθησιολόγους που έχουν απομείνει :

1.      Παραμένει ο απαράδεκτος παραλογισμός με την υποχρέωση του αγροτικού. Ο / η Αναισθησιολόγος μόλις πάρει τίτλο ειδικότητας χωρίς να έχει κάνει αγροτικό  έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία (όπου εκτελεί πλήρη καθήκοντα συνήθως χωρίς επιτήρηση λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού) όμως ΔΕΝ έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση σε προκήρυξη μόνιμης θέσης και ΔΕΝ έχει δικαίωμα να κάνει εξειδίκευση Εντατικής Θεραπείας.

2.      Συνεχίζεται η αυθαιρεσία και η υπερεξόντωση με «εντέλλεσθε» από διοικητές ΥΠΕ για υπερεφημέρευση αλλά και για συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που έχουν μετατρέψει την Αναισθησιολογία σε νομαδική ειδικότητα. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε π.χ. τον Αναισθησιολόγο της Χαλκίδας να εξαναγκάζεται να εφημερεύει επί πολλές μέρες σερί την μια μέρα στην Χαλκίδα και την επόμενη στην Λαμία εναλλάξ, επί ΝΔ έχουμε π.χ. τον Αναισθησιολόγο της Καβάλας να εξαναγκάζεται να εφημερεύει επί πολλές μέρες σερί την μια μέρα στην καβάλα και την επόμενη στις Σέρρες εναλλάξ.

3.      Συνεχίζεται η απροθυμία του κράτους για ιατρική στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει ένα ειδικό και με κατάλληλη εμπειρία σώμα γιατρών για να επιτελεί την σοβαρή ιατρική πράξη που λέγεται διακομιδή του βαρέως πάσχοντος διασωληνωμένου ασθενή. Το έργο αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ ανατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στους Αναισθησιολόγους των νοσοκομείων.

4.      Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα από Μάρτιο 2020 αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για διορισμό μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων όλων των ειδικευμένων γιατρών που έχουν υποβάλλει αίτηση για μόνιμες θέσεις και για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.

5.      Η σημερινή κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της (π.χ. το γαλάζιο προεδρείο του ΠΙΣ) εκμεταλλεύονται και από πάνω αυτές τις τραγικές ελλείψεις για να προωθήσουν σχέδια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων με ΣΔΙΤ κλπ.

Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα. ΗΞΕΡΑΝ και ΞΕΡΟΥΝ τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Απλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να το αντιμετωπίσουν. Εμείς, όλοι οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αγωνιστικά.

Όλοι/όλες στην πανυγειονομική απεργία 21 Οκτωβρίου