Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Δεν θα περάσει η απαράδεκτη υπουργική απόφαση για παραβίαση της σειράς αναμονής στην έναρξη ειδικότητας

 



Δεν θα περάσει η απαράδεκτη υπουργική απόφαση για παραβίαση της σειράς αναμονής στην έναρξη ειδικότητας - όλοι/ες στην στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 27/6 9πμ – 3μμ και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας 10πμ στα γραφεία του ΚΕΣΥ (Μακεδονίας 6 - 8)

 

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 25/6/24

 

Αιφνιδιαστικά στις αρχές Μαΐου εκδόθηκε απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24), η οποία ορίζει «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές που 4 φορές τον χρόνο θα «επιλέγει» ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ στα (λίγα συνολικά) τμήματα όπου υπάρχει αναμονή. Αναφέρονται ως «κριτήρια επιλογής» ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η ίδια «επιτροπή» με την ίδια διαδικασία και τα με τα ίδια κριτήρια θα «επιλέγει» και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση. Μόνο το 20% των ειδικευόμενων που είναι στην αναμονή για την έναρξη ειδικότητας σε αυτά τα τμήματα θα ξεκινάει άμεσα: αυτοί που θα “επιλέγονται” από την “επιτροπή”. Οι υπόλοιποι καταδικάζονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής ή σπρώχνονται στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Κι αυτό την στιγμή που σε πολλά άλλα τμήματα (στα περισσότερα συνολικά) όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές γιατί λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εκπαίδευσης και εργασίας υπάρχει μαζικό ρεύμα φυγής προς το εξωτερικό των νέων πτυχιούχων ιατρικής.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ από τον επόμενο μήνα (Ιούλιο).

Το μέτρο αυτό θα μείνει στα χαρτιά όπως και πολλά παρόμοια στο παρελθόν όπου και πάλι τον ρόλο του "Δούρειου Ίππου" αντιδραστικών ρυθμίσεων ενάντια στους νέους γιατρούς τον έπαιζε το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο επί διάφορων κυβερνήσεων.

Όλοι/όλες την Πέμπτη 27/6/24 10πμ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ στα γραφεία του ΚΕΣΥ (Μακεδονίας 6 - 8).

Απαιτούμε :

- Κατάργηση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης.

- Κανένας φραγμός στην έναρξη ειδικότητας για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής. Καμία παραβίαση της σειράς αναμονής.

- Πλήρης στελέχωση με μόνιμους ειδικευμένους και λοιπό προσωπικό ώστε όλα τα τμήματα όλων των νοσοκομείων να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ