Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση Διαπραγματευτικής Ομάδας ΟΕΝΓΕ

ΟΕΝΓΕ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η
Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και διεξάγουν πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνοντας σχεδόν ομόφωνα αποφάσεις για ανατροπή εδώ και τώρα στο καθεστώς εργασιακής σκλαβιάς με την εξοντωτική υπερωριακή εργασία και τις εξευτελιστικές αμοιβές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να θέσουν πλέον οριστικό φραγμό στην διάλυση που επιχειρεί η κυβέρνηση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας με το σφίξιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης και την απροσχημάτιστη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Αυτές οι μαζικές και μαχητικές Γενικές Συνελεύσεις που διεξάγονται κάθε μέρα αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των Νοσοκομείων που θα βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση λόγω έλλειψης εφημερευόντων γιατρών από τις 10 Νοεμβρίου περίπου, αυτές οι συνελεύσεις είναι που ανάγκασαν το Υπουργείο Υγείας στις πρώτες σημαντικές υποχωρήσεις. Αναγκάστηκε εσπευσμένα να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ –έναν διάλογο που με δική του ευθύνη είχε διακόψει από τον Ιούνιο. Κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διαπραγματευτική Ομάδα στις 21 Οκτωβρίου έδειξε ότι εγκαταλείπει την τακτική που ακολουθούσε επίμονα ως τώρα το Υπουργείο Υγείας για επιβολή επιδόματος εφημέρευσης, αλλά επίσης έδειξε και τη διαφαινόμενη διάθεση να πάψει η άρνηση στο αίτημα βελτίωσης των μισθολογικών μας απολαβών, οι οποίες έχουν πλέον φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο για ειλικρινή διάλογο.
Ε
νώ λοιπόν ο Γεν. Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 250 εκατ. € για αυξήσεις μισθών και εφημεριών καθώς και 1500 νέες προσλήψεις, η επιστολή που έφτασε την επομένη στην ΟΕΝΓΕ με την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνει κονδύλια που μετά βίας φτάνουν τα 100 εκατ. €. Το χειρότερο είναι πως δεν καταγράφεται στην επιστολή καμία δέσμευση ότι τα κονδύλια θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2009. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά όσα προτείνει το Υπουργείο και ζητούμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με βάση τις σαφείς προτάσεις που υποβάλλουμε και η οποία θα διεξαχθεί σε τριμερή βάση (ΟΕΝΓΕ- Υπουργείο Υγείας- Υπουργείο Οικονομικών).
Η Διαπραγματευτική Ομάδα θεωρεί ότι είναι καίριας σημασίας να συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς οι Γενικές Συνελεύσεις, ώστε κάθε Νοσοκομείο της χώρας να διαθέτει ειλημμένη απόφαση για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης με 2 εφημερίες ανά ειδικευμένο και 4 εφημερίες ανά ειδικευόμενο χωρίς περικοπές στην ασφαλή σύνθεση της κάθε μέρας, πράγμα που για τα περισσότερα τμήματα και νοσοκομεία σημαίνει ανώτατο χρονικό ορίζοντα την 10η Νοεμβρίου, πέραν της οποίας κανένα Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας δεν θα εφημερεύει, εάν ως τότε η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μαζί μας κλαδική σύμβαση εργασίας.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ κατέληξε ήδη με συντριπτική πλειοψηφία και αντιπροτείνει στα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση την αύξηση των βασικών Μισθών κατά 350 € στον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, αφορολόγητες τις εφημερίες μετά τις 2 για τους ειδικευμένους και τις 4 για τους ειδικευόμενους, ρεπό μετά από κάθε εφημερία, νέα εφημεριακά πρότυπα, κατάργηση του πλαφόν αποδοχών Αρεοπαγίτη για τις συνολικές αποδοχές και δέσμευση ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί 2000 προσλήψεις γιατρών το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2009, ενώ για το 2010 θα πραγματοποιηθούν 2500 προσλήψεις για τις οποίες θα υπάρχει γραπτή δέσμευση της κυβερνητικής επιτροπής. Οι προσλήψεις αυτές πρέπει να αφορούν γιατρούς σε κανονικές οργανικές θέσεις με κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των «επικουρικών». Αυτό συνεπάγεται ότι οι προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα σε κρίσιμες θέσεις και θα πραγματοποιηθούν από Συμβούλια Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) που θα συγκροτηθούν ανά Νοσοκομείο. Θα πρέπει το Υπουργείο να δεσμευτεί ότι σταδιακά θα μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός εφημεριών των γιατρών και πέραν της 1ης Ιουλίου 2009 δεν θα υπάρχει γιατρός της χώρας που θα πραγματοποιεί περισσότερες από 7 εφημερίες ανά μήνα. Το τελευταίο σημείο θα λειτουργεί σαν επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες.
Η
κλαδική σύμβαση με το Υπουργείο θα πρέπει να είναι αυστηρά ετήσιας διάρκειας και πριν την εκπνοή της θα πρέπει με κινηματικές διαδικασίες να έχουμε διασφαλίσει ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και τίθενται οι όροι της επόμενης σύμβασης, που θα προχωρά τα αιτήματά μας ώστε να προσεγγίζουν στους στόχους που έθεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.
Καλούμε λοιπόν τις και τους συναδέλφους να μείνουν ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση που ξεκίνησε από τη βάση και απλώθηκε σ΄ όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Να μην ενδίδουν σε απειλές και εκβιασμούς, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια νίκη που θα επηρεάσει σοβαρά τη δική μας ζωή, αλλά και την υγεία των πολιτών της χώρας.
Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2008