Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ …«ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΟΙ …«ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) 20-2-09
Στις 5-2-09 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας κατέθεσε –επιτέλους- στη βουλή προς ψήφιση (με μορφή νόμου) την κλαδική σύμβαση που συνυπέγραψε με την ΟΕΝΓΕ από τις 1-12-09. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 5-2-09 είχε σημαντικές διαφορές με το κείμενο της κλαδικής σύμβασης της 1-12-08. Οι διαφορές αυτές αφορούσαν α) το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων (αύξηση ΒΜ 160 αντί 210 ευρώ για τους ειδικευόμενους και αντίστοιχα για τις παραπάνω βαθμίδες, 20% φορολόγηση του συνόλου των εφημεριών αντί για αφορολόγητο στις πέραν των 4 και 6) β) τον αριθμό των προσλήψεων (αναφέρονται μόνο οι 2000 για το 2009 και όχι οι άλλες 2500 για το 2010) γ) τη διάρκεια (δεν αναφερόταν η ετήσια διάρκεια και η πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση τον 10-09). Άμεσα, όλες οι γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων που διεξήχθησαν καταδίκασαν αυτή τη «νοθεία» και αποφάσισαν κινητοποιήσεις, τόσο απεργίες όσο και εφαρμογή προγραμμάτων εφημεριών ως 2 και 4 το μήνα. Στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις αυτές υιοθετήθηκαν και κλιμακώθηκαν (απεργία 18-19/2, απόσυρση 5 νοσοκομειών από εφημερία 18/2) με ομόφωνη απόφαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ (12-2-09), η οποία μάλιστα άρχιζε με τη φράση : «Η ΟΕΝΓΕ και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χώρας δεσμεύονται από το κείμενο που έχουμε υπογράψει ως Κλαδική Σύμβαση και δεν αναγνωρίζουμε ως τέτοια το νομοθέτημα που εισήγαγε ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τιμήσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και δεν μπαίνουμε στο παζάρι προσθαφαιρέσεων γιατί δεν θα τιμούσε εμάς, όπως δεν τιμά τους αντισυμβαλλόμενους.»
Ενώ όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας οργάνωναν τις κινητοποιήσεις 17-19/2 ενθουσιασμένοι από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής της πρώτης 48ωρης απεργίας (12-13/2), φαίνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο και εν όψει εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής έπιασαν δουλειά και τα … «μαγειρεία» του «κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού». Έτσι την Κυριακή 15-2 ο πρόεδρος Σ. Τσούκαλος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ για την επομένη, γιατί επίκεινται «βελτιώσεις» από τον κ. Αβραμόπουλο. Πράγματι, την Δευτέρα 16-2-09 ανακοινώθηκε στην ΟΕΝΓΕ το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου όπως εισήχθη δύο μέρες αργότερα στην ολομέλεια της βουλής, μαζί με συνοδευτική επιστολή γεμάτη με τους συνήθεις «αβραμοπουλίστικους» βερμπαλισμούς. Σε αυτό το νέο κείμενο, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι από τη μία δίνεται κάτι παραπάνω στις αυξήσεις βασικών μισθών (185 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες), τίποτα για τη φορολόγηση, τίποτα για τις προσλήψεις, αοριστολογία για την ετήσια διάρκεια ενώ από την άλλη υπάρχουν σοβαρότατες … «επιδεινώσεις» (!!!) σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο της 5-2-09 όσον αφορά το θεσμικό μέρος. Συγκεκριμένα υπάρχει σοβαρή νόθευση στους όρους επιστημονικής δημοκρατίας που προβλέπονταν από την κλαδική σύμβαση της 1-12-08 : α) μόνο το 80% των θέσεων που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης θα προκηρύσσονται σαν θέσεις επιμελητών Β΄, ενώ δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του νοσοκομείου να προκηρύσσει το υπόλοιπο 20% στη θέση του συνταξιοδοτημένου, δηλαδή σε θέση διευθυντή με ανοικτή προκήρυξη, γι’ αυτό στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ειδικό «συμβούλιο πρόσληψης διευθυντών» β) στα συμβούλια προσλήψεων το κράτος θα έχει απόλυτη πλειοψηφία (3 από τους 5 διορισμένοι) γ) ο συντονιστής διευθυντής θα επιλέγεται από 5μελές συμβούλιο με ακόμα πιο ασφυκτικό κρατικό έλεγχο (4 από τους 5 διορισμένοι), συμβούλιο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να του ανανεώνει τη θητεία ισοβίως χωρίς επαναπροκήρυξη. Το τι ακριβώς θα σημαίνουν στην πράξη αυτά τα «πονηρά» παράθυρα, φαίνεται από την παρακάτω «υποθετική» ιστορία :
Προσοχή : το σενάριο είναι εντελώς φανταστικό, κάθε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι τελείως συμπτωματική…
Ο καθηγητής ιατρικής Α. Καμπόσος συνομιλεί με τον αναπληρωτή καθηγητή Β. Κολλαούζο :
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Ρε ξάδερφε (σημείωση : η συγγένεια των δύο ανδρών είναι και αυτή τελείως συμπτωματική …) κάτι πρέπει να κάνουμε με τον Αχρηστίδη. Τον είχαν κάνει από παλιά επίκουρο καθηγητή γιατί τους πίεσε ο πεθερός του ο Μαθουσαλέας, ο παλιός καθηγητής. Όμως ρε παιδάκι μου αυτός ο Αχρηστίδης είναι τελείως στούρνος, έχει παραγίνει το κακό του και μας εκθέτει …
ΚΟΛΛΑΟΥΖΟΣ : Κύριε καθηγητά, έχω μια ιδέα για να ξεφορτωθούμε τον Αχρηστίδη χωρίς να κακοκαρδίσουμε τον Μαθουσαλέα.
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Αλήθεια, ζει ο Μαθουσαλέας ;
ΚΟΛΛΑΟΥΖΟΣ : Ζει και βασιλεύει, αυτός θα μας θάψει όλους. Λοιπόν, συνεχίζω. Θα ξεφορτωθούμε τον Αχρηστίδη ενώ θα φαίνεται ότι τον αναβαθμίζουμε. Θα τον στείλουμε συντονιστή διευθυντή στο ΕΣΥ.
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Μπράβο Κολλαούζο, πολύ καλή ιδέα. Τώρα που το είπες θυμήθηκα ότι διοικητής στο Κρατικό Γαλατσίου διορίστηκε ένα καλό παιδί, ο Κομματοσκυλάκος, κουμπάρος του βουλευτή Γαλαζοπρασινόπουλου. Για κάτσε να τους πάρω …
(Ο Καμπόσος τηλεφωνεί πρώτα στον Γαλαζοπρασινόπουλο για να φρεσκάρει τα «κοννέ», και μετά καλεί τον Κομματοσκυλάκο).
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Τα σέβη μου κύριε καθηγητά, τι μπορώ να κάνω για σας;
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Το και το, κύριε διοικητά.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Αυτό ήταν μόνο; Σιγά τα αυγά. Μισό λεπτό να μιλήσω με μία από τις γραμματείς μου, την Νούμερο 3, γιατί ξέρει πρόσωπα και πράγματα σε αυτήν την κλινική. Είχε διοριστεί εκεί νοσηλεύτρια, αλλά την έχω φέρει στο γραφείο μου με απόσπαση γιατί είναι ανηψιά του θυρωρού του υπουργού Μαυρογιαλούρου. (Ο Κομματοσκυλάκος καλεί την γραμματέα στην άλλη γραμμή).
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Έλα Νούμερο 3, ο διοικητής είμαι. Για πές μου με τη Διεύθυνση της παλιάς σου κλινικής, τι γίνεται ;
NOYMEΡΟ 3 : O παλιός διευθυντής ο κ. Κλαδίκης φεύγει με σύνταξη και επίσημα τον άλλο μήνα, μέχρι τώρα έπαιρνε συνέχεια αναρρωτικές γιατί είναι άρρωστος ο καημένος. Όλο το νοσοκομείο ξέρει ότι συντονιστής διευθυντής θα γίνει ο κ. Ιθαγενόπουλος, αφού ο άλλος πιο παλιός γιατρός της κλινικής ο κ. Φευγάτος συνταξιοδοτείται κι’ αυτός.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : To νοσοκομείο να αφήσει αυτά που ξέρει, γιατί τέτοιες σοβαρές αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του κράτους. Άκου τι θα κάνουμε. Τη θέση του Κλαδίκη δεν θα την προκηρύξουμε σαν θέση Β΄, αλλά σαν θέση διευθυντή. Τη προκήρυξη μη την δημοσιεύσετε σε μεγάλη εφημερίδα και ξοδεύεται το νοσοκομείο, στην «Ηχώ Σαλαμεμπόρων» και στην «Φωνή της Άνω Κολοπετεινίτσας», ξέρεις τώρα …Κανονίστε να γίνει η κρίση τάκα – τάκα, γιατί έχω υποχρέωση στον Καμπόσο και στον Μαθουσαλέα. Δίνουν κάμποσους σταυρούς στον νονό μου τον Γαλαζοπρασινόπουλο. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τον Αχρηστίδη οπωσδήποτε. Θα καθυστερήσουμε λίγο τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για συντονιστή διευθυντή μέχρι να διοριστεί ο Αχρηστίδης. Ετοίμασε τα σχετικά έγγραφα από τώρα χωρίς να βάλεις ημερομηνίες για να είμαστε έτοιμοι να τα επικυρώσουμε μόλις χρειαστεί.
NOYMEΡΟ 3 : Μα κύριε διοικητά αυτοί από καιρό έχουν κάνει ένα σωρό χαρτιά ζητώντας καινούριους Β΄, γιατί είναι όλοι μεγάλοι σε ηλικία και δεν μπορούν πλέον να εφημερεύουν.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Και τι τους φταίω εγώ που είναι όλοι ραμολιμέντα ; Εγώ τώρα που ανέλαβα γέρους τους βρήκα. Κάνε αυτό που σού λέω παιδί μου. Μόλις κλείσεις γύρνα με στην άλλη γραμμή.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : (ξαναμιλά με τον Καμπόσο). Όλα εντάξει κύριε καθηγητά. Κανένα πρόβλημα. Θα το τακτοποιήσουμε το παιδί.
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Με ειρωνεύεσαι κύριε διοικητά ; Τι «παιδί» λες τον Αχρηστίδη ; Αυτός είναι εξηντατρία, πιο μεγάλος από μένα.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Αυτό λέω και εγώ, νέο παιδί. Με το νέο επερχόμενο ασφαλιστικό έχει μπροστά του τουλάχιστον 10 χρόνια να διαπρέψει σαν ηγέτης της κλινικής.
ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Αφού άκουσα πριν που λέγατε ότι οι άλλοι –που είναι νεώτεροι- είναι ραμολιμέντα και δεν μπορούν να εφημερεύουν.
ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΚΟΣ : Άλλο να εφημερεύεις, άλλο να διευθυντεύεις. Λοιπόν, μην ανησυχείτε για τίποτα κε καθηγητά. Από δω και πέρα θα τα ρυθμίσουμε εμείς όλα. Μόλις προκηρύξουμε τη θέση, θα σας πάρω εγώ τηλέφωνο για να πείτε στον κ. Αχρηστίδη να παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο και να υποβάλλει.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (για όσους έχουν περιέργεια):
Μόλις προκηρύχθηκε η κενωθείσα θέση σαν θέση διευθυντή με απόφαση της διοίκησης (και όχι σαν θέση Β΄), εκτός από τον κ. Αχρηστίδη υπέβαλλε και κάποιος κ. Ονειροπαρμένος, χρόνια γιατρός στο Χάρβαρντ που διάβασε την προκήρυξη σε εφημερίδα μικρών αγγελιών, είχε πεθυμήσει την Ελλάδα και κάποιος πολιτικάντης ομογενής πρώην μέλος του ΚΕΠ και οπαδός του κ. Αβραμόπουλου τον είχε διαβεβαιώσει ότι πλέον υπάρχει αξιοκρατία στο ΕΣΥ.
ΚΟΥΙΖ. Ποιος πήρε τη θέση ;
Όποιος πόνταρε στον Ονειροπαρμένο, φυσικά έχασε.
Μόλις διορίστηκε ο Αχρηστίδης, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για ορισμό συντονιστή. Υποψηφιότητα υπέβαλλαν ο Αχρηστίδης και ο Ιθαγενόπουλος.
ΚΟΥΙΖ Νο 2. Ποιος θα γίνει συντονιστής διευθυντής ;
Όσοι ποντάρουν στον Ιθαγενόπουλο περιμένοντας το θαύμα (δίνει 17,5 : 1), άς ποντάρουν καλύτερα ότι θα πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα …

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι οι …«βελτιώσεις» είναι της τάξης των 25 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες επιδεινώσεις σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο της 5-2-09, που αφορούν τις διαδικασίες επιλογής των συντονιστών διευθυντών. Όμως, στις 16-2-09 η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ πήρε μια απαράδεκτη απόφαση κατά πλειοψηφία (ΔΗΚΝΙ-ΠΑΣΚ-ΑΕΓ) που μιλά για «βελτιώσεις» μονολεκτικά, χωρίς να λέει τίποτα για τις αλλοιώσεις στο θεσμικό μέρος. Έτσι, ο κ. Αβραμόπουλος πήρε «αέρα» τις επόμενες μέρες για να βομβαρδίζει τη βουλή και τα ΜΜΕ με τοποθετήσεις και δηλώσεις όπως «βελτιωμένες προτάσεις», «συνεχής διάλογος», «όλα θα πάνε καλά», «συναίνεση της ΟΕΝΓΕ» κλπ. Και αυτό τη στιγμή που χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα απεργούν, επιστρατεύονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, συγκρούονται με εισαγγελείς υλοποιώντας τις μέχρι πρότινος (από 12-2-09) κατευθύνσεις και αιτήματα της ίδιας της ΟΕΝΓΕ περί σκληρών αγώνων μέχρι την κύρωση αυτούσιας της κλαδικής όπως υπογράφτηκε την 1-12-08 και τιμώντας τις αφίσες της ΟΕΝΓΕ που μιλούν για «ιστορικές στιγμές», «γράφουμε ιστορία» κλπ…
Το γεγονός ότι από την Κυριακή 15-2 άρχισαν οι ασφυκτικές κομματικές πιέσεις και οι παρασκηνιακές κοινοβουλευτικές δολοπλοκίες στα συνδικαλιστικά παρασκήνια, φαίνεται από το ότι αναβλήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βουλή (που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19-2), άγνωστο για πότε ακριβώς, ενώ από την άλλη ο κ. Τσούκαλος έσπευσε να συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για Δευτέρα 23-2 με θέμα «εκτίμηση της κατάστασης» (οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από λακωνικότητα σχίζει ο Στάθης ...)
Συμπερασματικά : οι στιγμές είναι πραγματικά ιστορικές, όμως η συνδικαλιστική ηγεσία φαίνεται ανιστόρητη για άλλη μια φορά. Δείχνει έτοιμη να αυτοεξευτελιστεί, αναγνωρίζοντας με την υπογραφή της σαν νέα κλαδική σύμβαση το νομοσχέδιο – έκτρωμα του κ. Αβραμόπουλου, και μάλιστα πριν την ψηφοφορία στη βουλή. Τα «μεγάλα λόγια» της απόφασης 12-2 κράτησαν δυστυχώς μόνο 4 μέρες …
Η απαίτηση για επιμονή στη θέση επικύρωσης με νόμο της κλαδικής σύμβασης αυτούσιας όπως υπογράφτηκε στις 1-12-08 χωρίς καμία τροποποίηση αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση φυσικά μπορεί να νομοθετήσει στη βουλή ό,τι θέλει, όμως ο κλάδος αν αυτό το νομοθέτημα δεν το αναγνωρίσει σαν κλαδική σύμβαση, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα για κινητοποιήσεις και εφαρμογή της νομοθεσίας περί 2 και 4 εφημεριών σήμερα, αύριο ή όποτε ο κλάδος το εκτιμήσει. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά ο κ. Αβραμόπουλος και η υπόλοιπη κυβέρνηση, γι’ αυτό και έχουν βάλει «λυτούς και δεμένους» να …νουθετήσουν συνδικαλιστές ποικίλων αποχρώσεων ώστε οι τελευταίοι να αναγνωρίσουν με την υπογραφή τους τον νέο νόμο σαν συλλογική σύμβαση, και μάλιστα πριν αυτός ψηφιστεί, ώστε να «συνθηκολογηθεί» από τώρα «εργασιακή ειρήνη».
Θα το επιτρέψουμε ;
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) 20-2-09