Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Νίκαια 24/09/2009


1. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και συνολικά της κυβέρνησης να παραβιάζεται η συλλογική σύμβαση κυβέρνησης - νοσοκομειακών ιατρών και ο ίδιος ο ισχύων νόμος 3754/09 όσον αφορά τις αμοιβές των εφημεριών των ιατρών. Η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμόζει την νομοθεσία που προβλέπει αυξήσεις στις αποδοχές των εφημερευόντων ιατρών και μάλιστα εγγράφως ισχυρίζεται ότι τα προγράμματα εφημεριών «είναι ελαστικές δαπάνες που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες»!!! Επιμένει δε όχι μόνο να μην αυξάνει τα κονδύλια εφημεριών στο ύψος που απαιτεί η υλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά θέλει να περικόψει κιόλας τα σημερινά ανεπαρκή κονδύλια περαιτέρω κατά 20%
Δηλώνουμε ότι: τα προγράμματα εφημεριών καταρτίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών οι οποίες ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο είναι αυξημένες τόσο λόγω της επιδημίας της γρίπης, όσο και λόγω αύξησης των υπόλοιπων επειγόντων περιστατικών που πάντα παρατηρείται τους φθινοπωρινούς μήνες. Αποτελεί παράδειγμα ακραίας ανευθυνότητας η στάση κυβερνητικών παραγόντων – με προεξέχοντα τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Λέγκα – να απαιτούν την περικοπή των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών σε βάρος της ασφάλειας των ασθενών.
Προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή ή καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων μας, όπως δεν έχουμε ανεχθεί μέχρι σήμερα. Επίσης δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή σε προγράμματα εφημεριών που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Απαιτούμε άμεσα από τη διοίκηση και την υπηρεσία μισθοδοσίας του νοσοκομείου την εφαρμογή της υπ’αριθμ. 1896/9-9-09 εγκυκλίου του γγ του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει την κατάργηση πλαφόν Αρεοπαγίτη στον υπολογισμό των εφημεριακών μας αποδοχών.
2. Επίσης καταγγέλλουμε την μη εφαρμογή ως σήμερα και του θεσμικού μέρους του νόμου 3754/09. Οι προσλήψεις των 2000 γιατρών που προβλέπονται από το νόμο δεν έχουν προχωρήσει με διάφορα προσχήματα (σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως την 30η 6ου 2009) με τελευταίο τέτοιο πρόσχημα την προκήρυξη των εκλογών. Επίσης, η δεύτερη φάση της διαδικασίας ατομικής εξέλιξης που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο επίσης έχει ανασταλεί πάλι με πρόσχημα τις εκλογές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αλλά και από την αρμόδια διακομματική επιτροπή να αποφασίσουν την άμεση προκήρυξη των 2000 θέσεων γιατρών και των θέσεων νοσηλευτών όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο για να αναιρεθεί το πρόσχημα των επικείμενων εκλογών. Επίσης απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου (διοίκηση και διευθυντές τομέων) να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της ατομικής εξέλιξης τις αμέσως επόμενες μέρες πριν τις εκλογές, με δεδομένο το ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (τουλάχιστον στα λόγια) συγκατατίθεται στην παραπάνω κατεύθυνση.
Δηλώνουμε ότι θα προετοιμάσουμε τα αναγκαία νομικά μέτρα ώστε οι ιατροί, θιγόμενοι από την καθυστέρηση ή αναστολή της διαδικασίας ατομικής τους εξέλιξης να προσφύγουν εξώδικα και ένδικα κατά των υπευθύνων.
3. Τέλος, σε σχέση με το τοπικό πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου μας που ανακύπτει από την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας στο νέο ΤΕΠ, θεωρούμε ότι η μεταφορά είναι αδύνατη εάν δεν ανασταλεί πλήρως τουλάχιστον για μια γενική εφημερία η λειτουργία των επειγόντων. Ειδικότερα θα δημιουργήσει κινδύνους μια τυχόν ενδιάμεση πρακτική σύμφωνα με την οποία έστω και για μερικές ώρες το νοσοκομείο θα «μισο-εφημερεύει».
4. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας – Πειραιά σε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία και εκ νέου δημιουργία συντονιστικού γενικών συνελεύσεων προειδοποιώντας την παρούσα κυβέρνηση αλλά και όποια νέα κυβέρνηση τυχόν προκύψει μετά τις εκλογές ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τον επόμενο κιόλας μήνα αν βρεθούν άλλη μια φορά εξαπατημένοι. Αυτό γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αποδείξει ότι ξέρουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία να αγωνίζονται ανυποχώρητα τόσο για το λαϊκό δικαίωμα για δωρεάν, σύγχρονη, δημόσια και ισότιμη περίθαλψη όσο και για τα επιστημονικά και εργασιακά τους δικαιώματα.