Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ – Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ – Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών          12-12-12
Με το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο πείνας και εξευτελισμού που ισχύει αναδρομικά από 1-8-12, η αμοιβή της ιατρικής εφημερίας μειώνεται περίπου κατά 35% (!). Αυτό γιατί μειώνονται οι βασικοί μισθοί, αλλά και ο συντελεστής του ωρομισθίου (γίνεται 0,0042 από 0,0052 – ήταν 0,0059 ως τις 31-12-11. Έτσι, δεδομένης και της δραματικής μείωσης των τακτικών αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων βιβλιοθήκης και νοσοκομειακής απασχόλησης καθώς και χρονοεπιδόματος) οι νοσοκομειακοί γιατροί πλέον έχουν υποστεί συνολική μισθολογική μείωση 55% συγκριτικά με τις αρχές του 2010, αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση των δώρων και το γεγονός πως από τον 6-2010 και μετά δεν γίνονται όλες οι φορολογικές κρατήσεις στην «πηγή», αλλά και με την εκκαθάριση. Και όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη τα νέα φορολογικά μέτρα που έρχονται αυτές τις μέρες ! Η μισθολογική καταστροφή των νοσοκομειακών γιατρών είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό θα γίνει εμφανές τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς σε πολλά νοσοκομεία θα πληρωθούν οι τακτικές εφημερίες Αυγούστου ή/και Σεπτεμβρίου οι πρώτες με τις … «νέες» τιμές, αλλά επίσης καθώς θα πληρωθεί το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου, το πρώτο με ενσωματωμένες τις περικοπές … Αποδοχές κάτω από τα όρια της φτώχειας !!!
Καθώς από 1-8-12 λόγω της δραματικής μείωσης του ωρομισθίου στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας άρχισαν να … περισσεύουν (!) λεφτά από τα κονδύλια των τακτικών εφημεριών εκεί που πριν δεν έφταναν, ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να κάνει το αυτονόητο. Δηλαδή να επιτρέψει την διάθεση των «περισσευμάτων» αυτών για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων προηγουμένων μηνών. Υπενθυμίζεται πως με αυθαίρετο τρόπο σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία γινόταν από 1-1-12 περικοπή στις πληρωμές των τακτικών εφημεριών από 10-30%, γιατί τα χρήματα δεν έφταναν. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο κ. Λυκουρέντζος προφορικά αλλά και εγγράφως έχει δεσμευθεί για την πλήρη αποπληρωμή όλων των οφειλομένων, τουλάχιστον του πρώτου εξαμήνου (άλλωστε, για το δεύτερο εξάμηνο δεν … γεννάται μεγάλο θέμα πλέον, αφού λόγω του «τσεκουρέματος» που ισχύει από 1-8-12, περισσεύουν χρήματα …). Όμως μέχρι σήμερα αυτό έχει γίνει μόνο για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι πρόσθετες εφημερίες (οι πέραν των 7 για τους ειδικευόμενους κλπ) είναι απλήρωτες στα περισσότερα νοσοκομεία από τον Μάϊο και μετά.
Έτσι, ο ΓΓ του υπουργείου κ. Καλλίρης με έγγραφό του στις 27-11-12 υποτίθεται πως «τακτοποιεί» αυτό ακριβώς το αυτονόητο: την διάθεση δηλαδή «περισσευμάτων» από 1-8-12 ως 30-11-12 που λήγει το οικονομικό έτος για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων προηγουμένων μηνών. Όμως, η σαδιστική και απαξιωτική προς τους εργαζόμενους συμπεριφορά της κυβέρνησης αυτής είναι πραγματικά απίστευτη. Μόλις κυκλοφόρησε το έγγραφο αυτό, έγινε αμέσως γνωστό πως οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών (ΥΔΕ κλπ) αρνούνται να το εφαρμόσουν με διάφορα προσχήματα … Έτσι επιστρέφουμε στην κακοπαιγμένη παράσταση που είχαμε στο παρελθόν από Λοβέρδο και Σαχινίδη : «εμείς θέλουμε αλλά το υπουργείο οικονομικών δεν αφήνει», με τη διαφορά πως πρωταγωνιστές της φαρσοκομωδίας τώρα είναι ο Λυκουρέντζος με τον Στουρνάρα ! Και τα δεδουλευμένα μας υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν οριστικά ! 

 ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΟΥ – ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 17 ΩΣ 21 / 12 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΠΡΟΒΑ» ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !