Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ !


ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ,
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ  Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΥΓΕΙΑ

(Κείμενο της Α.Ρ.Σ.Ι. που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού "Ενημέρωση" του ΙΣΑ)

Μια τρομερή καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, αδικίας, αυταρχισμού και καταστολής σαρώνει τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Τέτοια κοινωνική καταστροφή είχε να δει ο τόπος από τον πόλεμο και την κατοχή. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, οι ανασφάλιστοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες, οι νεόπτωχοι εκατομμύρια. Οι μισθοί όσων εξακολουθούν να έχουν δουλειά έχουν μειωθεί στο μισό, το ίδιο και οι συντάξεις. Εργασιακά δικαιώματα και ωράρια επιστρέφουν στις συνθήκες του 19ου αιώνα. Το κεφάλαιο «προσαρμόζεται» στην κρίση υπερσυσσώρευσης με κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων αιώνων και με ραγδαία μισθολογική υποτίμηση. Ο εθνικός πλούτος ξεπουλιέται όσο – όσο στα διάφορα λαμόγια του διεθνούς και ντόπιου καπιταλισμού που κρύβονται πίσω από τους εκπροσώπους των τοκογλύφων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι αδίστακτοι παλιάτσοι της αστικής πολιτικής, του «τρικολόρ» κυβερνητικού θιάσου, όχι μόνο έχουν εκχωρήσει «γην και ύδωρ» στους ξένους πιστωτές, στο Δ΄ Ράϊχ του γερμανικού κεφαλαίου και τους δορυφόρους του, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τα βίτσια και των ντόπιων «μεγάλων αφεντικών», της ολιγαρχίας του πλούτου, των κάθε λογής κρατικοδίαιτων «μεγαλοεπιχειρηματιών». ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ – ΘΑΝΑΤΟΣ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ είναι το σύνθημα της «νέας εποχής» του παγκόσμιου καπιταλισμού, της εποχής της κρίσης. Για να περάσουν όλα αυτά, ομολογείται πλέον ανοικτά από τα πιο επίσημα χείλη των επικυρίαρχων, από την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε και τα παπαγαλάκια τους πως «η εθνική ανεξαρτησία δεν υφίσταται» και πως «η δημοκρατία είναι πολυτέλεια». Ξύλο, δακρυγόνα, αύρες, εκτοξευτήρες νερού, προσαγωγές, συλλήψεις, βασανιστήρια, επιθέσεις με μοτοσυκλέτες «στο ψαχνό», εκδικητικές απολύσεις, διώξεις, προβοκάτσιες … ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Σχεδόν καθημερινά εδώ και τρία χρόνια οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, όσοι αγωνίζονται και δεν σκύβουν το κεφάλι δέχονται ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ από την αστυνομία, την εργοδοσία, τους κρατικούς μηχανισμούς, το παρακράτος, τις ακροδεξιές συμμορίες. Παρά την καταστολή και τον αυταρχισμό, παρά την απογοήτευση από την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα μέτρων χωρίς ορατό τέλος, παρά την συστηματική πλύση εγκεφάλου και τα απίστευτα ψέματα από τους βαρόνους των ΜΜΕ, ο λαός δεν λυγίζει, εξακολουθεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί το δίκιο και την αλήθεια.
Η περίθαλψη βρίσκεται κυριολεκτικά «στο μάτι του κυκλώνα» που σαρώνει τον λαό και τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή μπήκε στο στόχαστρο των τοκογλύφων και των τοπικών πολιτικών τους εκπροσώπων. Νοσοκομεία έκλεισαν, οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από την «καρικατούρα» του ΕΟΠΥΥ, η πρόσβαση του πληθυσμού σε γιατρούς-φάρμακα-εξετάσεις έγινε αφάνταστα δύσκολη και ακριβή, ευαίσθητες ομάδες ασθενών που χρειάζονται ειδικά ακριβά φάρμακα (καρκινοπαθείς, πολλαπλή σκλήρυνση, φορείς HIV κλπ) στερούνται σχεδόν κάθε πρόσβαση σε θεραπεία … Εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι επίσης στερούνται από κάθε πρόσβαση, αφού μετά την καθιέρωση των ΚΕΝ είναι απαγορευτικές γι’ αυτούς οι τιμές νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών και υλικών. Ταυτόχρονα, τεράστιο πλήγμα έχει δεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών λειτουργών της χώρας. Η ανεργία στους νέους νοσηλευτές και τεχνολόγους έχει φτάσει σε απροσμέτρητα ύψη. Ακόμα και όσοι ψευτοβρίσκουν κάποια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συνήθως γίνονται αντικείμενο μεγάλης εξαπάτησης αφού μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ακόμα και για χρόνια … Χιλιάδες (κυριολεκτικά) νέοι γιατροί παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Στο ΕΣΥ οι μισθοί των γιατρών είναι πλέον στα όρια της πείνας. Στις γειτονιές οι πρώην συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία ιατροί οδηγούνται στην φτώχεια και στις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, οι διάφοροι χρυσοδάκτυλοι του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα σκανδαλώδη τους προνόμια σε βάρος των υπολοίπων, προνόμια τα οποία διευρύνονται με τα διάφορα πακέτα μέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και για κάποιους «ημέτερους» κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες» του ιδιωτικού τομέα διάγνωσης και περίθαλψης που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να απομυζούν αμύθητα κέρδη από «ζεστό» κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα. Από κοντά και πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων που τα συμφέροντά τους «πρακτορεύονται» σχεδόν επίσημα από τους εκπροσώπους της τρόϊκας. Για τα εκατομμύρια του πληθυσμού επιδείνωση των συνθηκών περίθαλψης σε αφάνταστο βαθμό, για την μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών φτώχεια και ανεργία, για τους λίγους επιτήδειους αμύθητα κέρδη … αυτή είναι η επιδίωξη της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των τοποτηρητών της !
ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΗΜΕΡΑ
Την κατάσταση συνθέτουν από την μία οι δραματικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και από την άλλη συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες συνεχίζεται και διευρύνεται το «πάρτι» διασπάθισης δημοσίου χρήματος υπέρ συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και επίσης συγκεκριμένων «ημετέρων τρωκτικών».
-         Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη :
1)      Καταργήθηκαν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και μετατράπηκαν σε «μονάδες ΕΟΠΥΥ». Ταυτόχρονα όμως καταργήθηκαν ΤΕΛΕΙΩΣ τα εργαστήρια του ΙΚΑ, και … «αντικαταστάθηκαν» από επώνυμες διαγνωστικές αλυσίδες, στις οποίες κατευθύνονται επιλεκτικά οι ασφαλισμένοι.
2)      Καταργήθηκαν οι συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία, και υπάρχει πλέον η εξευτελιστική σύμβαση «πείνας» του ΕΟΠΥΥ (6,44 ευρώ καθαρά x 200 επισκέψεις τον μήνα = 1300 ευρώ καθαρά, χωρίς καν τις ασφαλιστικές εισφορές του γιατρού που τουλάχιστον πλήρωνε το παλιό ΤΕΒΕ) … Οι εργαστηριακοί γιατροί στις γειτονιές είναι ακόμα σε πιο άσχημη μοίρα : καταδικάζονται ουσιαστικά να κλείσουν τα εργαστήριά τους, αφού οι οφειλές των παλιών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλονται και τα έξοδα έχουν γίνει αβάσταχτα. Φυσικά, και αυτή η καταστροφή των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών «δουλεύει» υπέρ των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων … Και το αποκορύφωμα : στο «3ο μνημόνιο» που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται η δυνατότητα στον «οποιονδήποτε» να ανοίγει ιατρείο έχοντας τον γιατρό σαν έμμισθο υπάλληλο (φυσικά οι … «οποιοιδήποτε» θα είναι κάποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που ΠΙΕΣΑΝ ΑΦΟΡΗΤΑ προς την κατεύθυνση αυτή επί χρόνια, όπως π.χ. ο κ. Σπανός της «Βιοϊατρικής» και άλλοι).
3)      Περικόπτονται δραματικά οι κοινωνικές φαρμακευτικές δαπάνες. Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη (είναι 25% κ.μ.ο. στο ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΓΕΝΟΣΗΜΟ της κατηγορίας, δηλαδή 30-40 %) και αναμένεται να διπλασιαστεί ! Η καθιέρωση αναγραφής αποκλειστικά της δραστικής ουσίας που «πέρασε» πρόσφατα στο «3ο μνημόνιο» με την επιμονή των εκπροσώπων της τρόϊκας και της ίδιας της κ. Μέρκελ προσωπικά, έγινε «κατά παραγγελία» πολυεθνικών εταιρειών γενοσήμων φαρμάκων, που θέλουν να κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά «εισβάλλοντας» μέσω Ελλάδας … Με τις καταστροφικές ρυθμίσεις Λοβέρδου τα ειδικά φάρμακα των χρονίως πασχόντων δεν χορηγούνται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία μέσω ασφαλιστικής συνταγογράφησης, αλλά μόνο στα κρατικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα την απάνθρωπη ταλαιπωρία των ασθενών αυτών.
4)      Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να παρουσιάζεται σύμφωνα με τα στοιχεία χρεοκοπημένος από την ίδρυσή του κιόλας (λόγω εισφοροδιαφυγής, ύφεσης και δραματικά μειωμένης κρατικής επιχορήγησης) και γι’ αυτό να μην αποζημιώνει τους συμβεβλημένους ιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα δημόσια νοσοκομεία, όμως από την άλλη συγκεκριμένες διαγνωστικές αλυσίδες και ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΡΕΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ. Εκμεταλλεύονται για τη χρέωση αυτή σκανδαλώδεις συμβάσεις με αποκορύφωμα τα ΚΕΝ («κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια») σύμφωνα με τα οποία στον ιδιωτικό τομέα χρεώνονται τα υπέρογκα ΚΕΝ του δημοσίου … προσαυξημένα κατά 30% ! Γι’ αυτό ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ κάθε μέρα που περνάει (6,5 δις τον Ιούνιο, 9 δις σήμερα) … Κάποιοι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ...
-         Στα νοσοκομεία :
1)      Η κατάσταση έχει προ καιρού ξεπεράσει κάθε όριο ασφαλείας σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει γίνει φανερό σε όλους πως η απόφαση για αναστολή στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ. Πολύτιμες κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, το ίδιο και χειρουργικές αίθουσες. Υπάρχει κατακόρυφη άνοδος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων οφειλόμενη κυρίως στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
2)      Αρχίζουν να σημειώνονται αξιόλογες ελλείψεις και ιατρικού προσωπικού, αφού έχουν παγώσει οι διορισμοί στο ΕΣΥ ακόμα και όσον αφορά κρίσεις επιμελητών Β΄ που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Συνεχώς κλείνουν τμήματα γιατί μένουν κενά από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα θα ενταθεί στο έπακρο με τις νέες συνταξιοδοτήσεις (στις 31-12). Ταυτόχρονα, έχει χαθεί κάθε έλεγχος με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτός από τους επικουρικούς επιμελητές (που είναι ο μοναδικός τρόπος να εργαστεί νέος ειδικευμένος γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο έστω και προσωρινά), πληθαίνουν τα … «μπλοκάκια» (γιατροί με μπλοκάκι από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα ίδια τα νοσοκομεία, ακόμα και από … ΜΚΟ), Με το κλείσιμο των νοσοκομείων του ΙΚΑ και την ενσωμάτωση του προσωπικού τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι γιατροί των νοσοκομείων πρώην ΙΚΑ (μειωμένου ωραρίου και αποδοχών με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου) εργάζονται πλέον σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
3)      Η γαλέρα των εργολαβιών επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα νοσοκομεία. Καθαριότητα, ασφάλεια, εστίαση, τεχνικές υπηρεσίες, ιματισμός κλπ, κλπ, παραδίνεται σε ιδιωτικά συνεργεία, για τα οποία περιέργως σε όλες τις συνθήκες πάντα υπάρχουν λεφτά … Έπεται η ιδιωτικοποίηση – εργολαβοποίηση των εργαστηρίων των νοσοκομείων (έχει ήδη προταθεί ανοικτά και γίνονται οι σχετικές … «προεργασίες» με την συνοδή προπαγάνδα από «παπαγάλους» των ΜΜΕ) και θα ακολουθήσει η νοσηλευτική υπηρεσία πιθανότατα …
4)      Η τραγική μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και η άρνηση ως τώρα του ΕΟΠΥΥ να δώσει στα νοσοκομεία τα οφειλόμενα νοσήλεια, καθώς και το αλλοπρόσαλλο (όχι τυχαία) σύστημα του «παρατηρητηρίου τιμών» (όπου σε πολλά υλικά οι τιμές είναι αστρονομικές και σε άλλα εξευτελιστικές), έχουν δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, συνήθως λείπουν απλά υλικά καθημερινής χρήσης (σύριγγες, ρινογαστρικοί καθετήρες, ουροκαθετήρες, φλεβοκαθετήρες κλπ).
5)      Είναι ειλημμένη και ομολογημένη η απόφαση της τρόϊκας για κλείσιμο 10000 κλινών από τις συνολικά 35500 που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ. Τα 85 περίπου «υπό συνδιοίκηση» νοσοκομεία θα κλείσουν όλα, καθώς και κάποια άλλα μεγαλύτερα (όπως π.χ. ψυχιατρικά ή νοσοκομεία με αμφισβητούμενο καθεστώς κτιριακής ιδιοκτησίας). Ταυτόχρονα, πληθαίνουν καθημερινά οι ιδιωτικές δομές που έρχονται να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες με κρατικό χρήμα (π.χ. μονάδες τεχνητού νεφρού).
6)      Οι αποδοχές του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων έχουν μειωθεί δραματικά, και οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί αφάνταστα. Το προσωπικό πλην γιατρών με το ενιαίο μισθολόγιο και το ιατρικό προσωπικό με τις διαδοχικές περικοπές (και τις τελευταίες του 3ου μνημονίου) έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη, τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου διευρύνονται από τις κυβερνήσεις της τρόϊκας. Ο κ. Λοβέρδος καθιέρωσε πλήρη ασυδοσία στην ταυτόχρονη άσκηση κλινικού έργου στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ενώ τώρα με τις μειώσεις αποδοχών του «3ου μνημονίου» εντέχνως επιχειρείται να κατοχυρωθεί οριστικά η «ιδιαίτερη» βαθμίδα του «συντονιστή διευθυντή» με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ (υψηλότερο) ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ. Τα σκανδαλώδη αυτά προνόμια διατηρούν την αδιαφάνεια και την διαφθορά στην άσκηση της ιατρικής, με ζητούμενο την άντληση ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, τόσο «φακελάκια» από ασθενείς όσο και «μίζες» από προμηθεύτριες εταιρείες, που καρπώνονται λίγοι σε βάρος των πολλών, τόσο ασθενών όσο και υφισταμένων τους. Η «κλίκα» αυτή είναι το ΣΤΗΡΙΓΜΑ της πολιτικής της τρόϊκας και των κυβερνήσεών της μέσα στους νοσο κομειακούς γιατρούς, οι «πρωτομάστορες» των περικοπών στα προγράμματα εφημεριών, οι λυσσαλέοι πολέμιοι των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι αυλοκόλακες των διοικητών και των υπουργών.
-         Στους νέους γιατρούς :
1)        Η επαγγελματική αποκατάσταση για τους νέους ειδικευμένους φαντάζει μακρινό όνειρο. Όσον αφορά την έναρξη ειδικότητας, καταργούνται  πολλές θέσεις ειδικευόμενων (π.χ. στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ). Αυτά οδηγούν χιλιάδες νέους γιατρούς στην μετανάστευση, διαδικασία που «πριμοδοτείται» από ενδιαφερόμενες χώρες υποδοχής και κυρίως από τη Γερμανία που ενδιαφέρονται να εισάγουν μαζικά φτηνή ιατρική εργασία. Όπως είναι σαφές, η διαδικασία αυτή έχει «κοντά ποδάρια», γιατί εντός ολίγου θα «μπουκώσει» από ατέλειωτες ορδές απελπισμένων γιατρών, Ελλήνων, Ισπανών, Πορτογάλων κλπ …
2)      Οι καθεστωτικές δυνάμεις δημιουργούν διαρκώς «γκρίζες ζώνες» έλλειψης δικαιωμάτων, που αποδυναμώνουν την επαγγελματική αξία των πτυχίων και των τίτλων ειδικότητας έτσι ώστε οι νέοι γιατροί να είναι διαρκώς όμηροι και υποταγμένοι. Αυτό επιχειρείται κυρίως με το νομοσχέδιο περί «ιατρικής εκπαίδευσης» του ΚΕΣΥ –που η κατάθεσή του έχει μέχρι στιγμής ματαιωθεί από τον ηρωϊκό αγώνα των νέων γιατρών- αλλά και με την καθιέρωση παρόμοιων διαδικασιών επιλογής για την λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος που έχουν προταθεί από παράγοντες όπως π.χ. οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ στον ΙΣΑ. Έτσι επιδιώκεται να έχουμε πτυχιούχους χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος, αδειούχους χωρίς δικαίωμα έναρξης ειδικότητας, ειδικευμένους χωρίς δικαίωμα άσκησης της ειδικότητας κ.ο.κ. Οι «δεξαμενές» αυτές γιατρών χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα θα τροφοδοτούν με φτηνή και υποταγμένη ιατρική εργασία τα «κάτεργα» του ιδιωτικού τομέα και αυτά που δημιουργούνται στο, κατ’ όνομα πλέον, δημόσιο.
3)      Οι αμοιβές των αγροτικών γιατρών με την καθιέρωση του ενιαίου (750 ευρώ τον μήνα – 1200 μαζί με τις εφημερίες) και οι αμοιβές των ειδικευόμενων μετά το πρόσφατο «3ο μνημόνιο» είναι αμοιβές πείνας και εξευτελισμού. Κανένας δεν μπορεί να ζήσει με τα χρήματα αυτά, και πολύ περισσότερο να προμηθευτεί συγγράμματα απαραίτητα για την εκπαίδευσή του, να συμμετάσχει σε συνέδρια κλπ. Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας φυσικά γίνονται … τελείως απαγορευμένες διαδικασίες.
4)      Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι νέοι γιατροί γίνονται στη διάρκεια του αγροτικού και της ειδικότητας αντικείμενα ΑΓΡΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ και ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ από διάφορους «εξυπνάκηδες», διευθυντές, καθηγητές, διοικητές, κλπ, κλπ …        
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Τα τελευταία χρόνια το υγειονομικό κίνημα, με πρωταγωνιστές τους νέους γιατρούς, έδωσε ΗΡΩΪΚΕΣ ΜΑΧΕΣ. Από τις ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ εργασίας μέχρι την ΚΑΤΑΛΗΨΗ του υπουργείου υγείας, την συμμετοχή στις ευρύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις και στα εθελοντικά ιατρεία των διαδηλώσεων, από τις κινητοποιήσεις των νέων γιατρών για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση μέχρι τους αγώνες των γιατρών στα Πατήσια και αλλού για να μείνουν ανοικτά τα νοσοκομεία … Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ανατράπηκαν αντιλήψεις, προκαταλήψεις και πολιτικοί συσχετισμοί. Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ :
1)      Οι αξιοπρεπείς γιατροί να διακηρύξουν την ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΡΙΨΗ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ που επιχειρεί ενάντια στον ελληνικό λαό η χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.
«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ»
«ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ»
Έτσι πρέπει να απαντά το μαχόμενο υγειονομικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, και όχι με «αναμασήματα» και υπεκφυγές («τα μνημόνια θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ» κλπ, κλπ).
2)      Η αξιοπρεπής πτέρυγα ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ στον κλάδο. Πρέπει να απομονωθεί η «κλίκα» του μεγαλοδιευθυντικού – μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου και οι δορυφόροι της, που χειροκροτούν κάθε αντιδραστική ρύθμιση, που πρωτοστατούν στην απεργοσπασία, που ασχημονούν ενάντια  στους νέους γιατρούς, που στηρίζουν στα νοσοκομεία τους διοικητές και την κυβερνητική πολιτική, που εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν σε όργια χρηματισμού και διαφθοράς σε βάρος των ασθενών και των υφισταμένων τους.
3)      Η αγωνιζόμενη αξιοπρεπής πτέρυγα πρέπει να αδίστακτα να αποτινάξει κάθε τάση γραφειοκρατίας από τις διαδικασίες του κινήματος. ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ. Καμία απόφαση δεν έχει πρακτική αξία αν δεν αποτελεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ των πολλών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώκει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΧΕΤΙΣΜΟΥ σε όλα τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα.
4)      Οι αξιοπρεπείς γιατροί πρέπει να επιδείξουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΛΜΗ ΣΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ. Ακύρωση στην πράξη μέτρων και ρυθμίσεων σημαίνει ΣΚΛΗΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ του κράτους. Π.χ. η παρεμπόδιση των διοικήσεων να εκδίδουν εξιτήρια στους ανασφάλιστους απαιτεί καταλήψεις και «μπλοκάρισμα» των αρμόδιων υπηρεσιών κλπ.
5)      Η αγωνιζόμενη πτέρυγα πρέπει επειγόντως όχι μόνο  καθορίσει ένα ενοποιητικό – προωθητικό πλαίσιο αιτημάτων, αλλά και να περιγράψει τις γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Έχει γίνει πλέον ευρύτερα κατανοητό πως δωρεάν δημόσια υγεία με αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς της ΧΩΡΙΣ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ και ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, απλά δεν γίνεται και κοροϊδεύουμε τον κόσμο ανακυκλώνοντας εκλογικές και κοινοβουλευτικές λογικές στο υγειονομικό κίνημα.
6)      Με δεδομένο πως αντιμετωπίζουμε μια οξύτατη υγειονομική – ανθρωπιστική κρίση με ορατό το φάσμα του ΘΑΝΑΤΟΥ για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, απαιτούνται άμεσα ριζοσπαστικά μέτρα για τη δημόσια περίθαλψη. Το κριτήριο πρέπει να είναι πως Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, και πως η παροχή περίθαλψης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση αυτή.
-         Χρηματοδότηση του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος νοσοκομειακής περίθαλψης (δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας) αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό («κρατικοκεντρικό» και όχι «ασφαλιστικοκεντρικό» μοντέλο). Τα έξοδα από την γενική φορολογία μέσα από δίκαιο φορολογικό σύστημα, οι πλούσιοι θα πληρώνουν για την περίθαλψη των φτωχών. Ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στο σύστημα περίθαλψης. Κατάργηση έτσι της έννοιας «ανασφάλιστος».
-         Με την παραπάνω ρύθμιση καταργούνται αυτοδίκαια όλες οι σκανδαλώδεις συμβάσεις που τροφοδοτούν με «ζεστό» δημόσιο χρήμα τους «τζάμπα μάγκες» ημέτερους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα διάγνωσης και περίθαλψης.
-         Παρέμβαση στην φαρμακοβιομηχανία, με ανάπτυξη εθνικού φορέα που θα προχωρήσει στην μαζική παραγωγή σκευασμάτων και υλικών με ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΣΕ ΠΑΤΕΝΤΕΣ αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
-         Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη –και μέχρι την επαρκή ανάπτυξη δημόσιων δομών που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ «ΚΛΕΙΣΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
-         Για την άσκηση της ιατρικής να ισχύει η βασική αρχή «λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους» και η αξιοποίηση όλου του δυναμικού σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες χωρίς φραγμούς και τεχνητά εμπόδια.
-         Ειδικά στις σημερινές έκτακτες συνθήκες αποτελεί θράσος και πρόκληση η άντληση ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ από τον τομέα της περίθαλψης, γι’ αυτό αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα το πάγιο αίτημα για απαγόρευση ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Η υγεία προσφέρεται για άσκηση λειτουργήματος των υγειονομικών και όχι για άνομο πλουτισμό των διάφορων «χρυσοδάκτυλων». Πρώτο βήμα η κατάργηση όλων των «κατά παραγγελία» σκανδαλωδών διατάξεων των διάφορων μνημονίων, με αποκορύφωμα την «αντιποίηση» του ιατρικού επαγγέλματος που επικαιροποιήθηκε με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο – μνημόνιο 3». Παραπέρα χρειάζεται η πλήρης κατάργηση κάθε είδους «εργολαβίας» ιατρικής εργασίας, άσχετα αν ο «εργολάβος» είναι γιατρός ή μη γιατρός.
-         Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η αιμορραγία της ιατρικής μετανάστευσης. Κίνητρα για να μείνουν οι νέοι γιατροί στη χώρα. Πολλές νέες θέσεις ειδικότητας – το σύστημα χρειάζεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ, πολύ περισσότερους νοσηλευτές  και ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Κατάργηση κάθε σκέψης για καθιέρωση εξετάσεων ή άλλου είδους φραγμών στην λήψη άδειας άσκησης και στην έναρξη ειδικότητας. Άνοιγμα του συστήματος στους νέους ειδικευμένους, με άρση της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ απαγόρευσης προσλήψεων νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού που έχει επιβάλλει η τρόϊκα στα νοσοκομεία και ΚΥ, και με άνοιγμα των συμβάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μέτρα ουσιαστικά και όχι … «παιδαγωγικά» για την ιατρική εκπαίδευση, που θα «ελέγχουν» τους εκπαιδευτές, όχι τους εκπαιδευόμενους.
-         Απαιτείται η κατάργηση του κατακερματισμού στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και η άρση κάθε ανισοτιμίας και αναξιοπρέπειας. Αυτή τη στιγμή μέσα στο ίδιο νοσοκομείο μπορεί να βρει κάποιος τις ακόλουθες κατηγορίες ειδικευμένων γιατρών : γιατρούς ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επικουρικούς επιμελητές ορισμένου χρόνου, γιατρούς με «μπλοκάκι» μέσω του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρούς με «μπλοκάκι» - εξωτερικούς ιδιώτες μέσω διοίκησης νοσοκομείου, πανεπιστημιακούς με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρικού έργου, γιατρούς πρώην ΙΚΑ μειωμένου ωραρίου και αμοιβής επίσης με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρικού έργου, στρατιωτικούς κλπ !!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ ΠΟΥ ΟΞΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ. Όσοι εργάζονται στο δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ακριβώς ίδιες (αξιοπρεπείς) αμοιβές, ίδιες εργασιακές σχέσεις, ίδια ωράρια, ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις.
-         Απαιτείται κεντρικός έλεγχος και σχεδιασμός της διάταξης της νοσοκομειακής περίθαλψης, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Αυτές και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ πρέπει να καθορίζουν πόσες κλίνες απαιτούνται συνολικά (σίγουρα περισσότερες από τις 35500 που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ), πόσες από τις κλίνες αυτές πρέπει να είναι ΜΕΘ και ΜΑΦ (σίγουρα πολλαπλάσιες από τις σημερινές), ποιες ειδικότητες πρέπει να αναπτυχθούν και πού κλπ. Τα τελευταία χρόνια το κριτήριο αυτό έχει αγνοηθεί και έχουν πρυτανεύσει από την μία οι δραστικές περικοπές της τρόϊκας και από την άλλη η εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων «ημετέρων» μεγαλοδιευθυντάδων και μεγαλοκαθηγητάδων. Ο νέος, σύγχρονος αυτός κεντρικός έλεγχος και σχεδιασμός θα πρέπει σταδιακά να επιλύει και το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα του συστήματος κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου τα πολλά μικρά παλιά κτίρια πρέπει να αντικατασταθούν από μεγαλύτερα και σύγχρονα. Επίσης πρέπει να επιλύει το πρόβλημα στην εργασιακή εξόντωση και την εργασιακή ανισοτιμία στο ιατρικό δυναμικό, π.χ. δεν νοείται αυτοδύναμο εφημεριακά τμήμα με λιγότερους από 6  ειδικευμένους γιατρούς ώστε να τηρούνται τα στοιχειώδη διεθνή όρια ασφαλούς εργασίας.
-         Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια για άντληση υπερκερδών από διάφορους «επιχειρηματίες» και διάφορα λαμόγια της περίθαλψης, με τον ίδιο τρόπο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ … «ΚΛΩΤΣΙΕΣ» όποιος εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να αναιρέσει κατακτήσεις και να εξυπηρετήσει ταπεινά και ιδιοτελή μικροσυμφέροντα σε βάρος των υπολοίπων. Π.χ. με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο – 3ο μνημόνιο» εκτός από τις δραματικές περικοπές στις αποδοχές, κάποιοι πέτυχαν με κουτοπόνηρο τρόπο να «χώσουν» την διαφοροποίηση στον βασικό μισθό του συντονιστή διευθυντή από αυτόν του «απλού» διευθυντή … Το 1 ευρώ διαφορά του Λοβέρδου (πρώτου διδάξαντα όπως πάντα σε τέτοιου είδους αλητείες) έγινε τώρα … 85 ευρώ (επίτηδες μεγαλύτερη από τη διαφορά διευθυντή – Α΄που είναι 67 ευρώ), ώστε να κατοχυρώνεται οριστικά η «αυτοτέλεια» της βαθμίδας του συντονιστή διευθυντή, που είχε αναιρεθεί από την συλλογική σύμβαση της ΟΕΝΓΕ.
Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους εκβιασμούς της δόσης και την ψήφιση του «3ου μνημονίου» από τον τρικομματικό θίασο, το νοσοκομειακό κίνημα – και το λαϊκό κίνημα ευρύτερα- πρέπει να διακηρύξει την έναρξη ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή των μνημονίων, της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, της τρικομματικής κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Να διακηρύξει πως χωρίς τις παραπάνω πολιτικές προϋποθέσεις, και πρώτα και κύρια χωρίς κατηγορηματική απόκρουση (και όχι «παράκαμψη») του εκβιασμού «δόση – ευρώ» δεν μπορεί να οργανωθεί μαζικός και αποτελεσματικός αγώνας για την λαϊκή περίθαλψη και για τα δικαιώματα των γιατρών και λοιπών υγειονομικών.