Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ – ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 2/3/17




Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  4/3/17

Την Πέμπτη 2/3/17 -μέρα πανελλαδικής απεργίας της ΟΕΝΓΕ για το ασφαλιστικό- πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ ήταν παρόντα 11 μέλη του ΓΣ (με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων) ανάμεσα στα οποία η Πρόεδρος – ο ΓΓ – ο Ταμίας της ΟΕΝΓΕ, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και η Πρόεδρος της ΕΝΙΘ. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ήταν παρόντες ο Υπουργός κ. Ξανθός, ο Αν. Υπουργός κ. Πολάκης και ο ΓΓ κ. Γιαννόπουλος.
Από την συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόσφατη εκτίμησή μας (http://arsigr.blogspot.gr/2017/02/blog-post_22.html ) πως επίκειται τους αμέσως επόμενους μήνες σαρωτική εφ’ όλης της ύλης συντηρητική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ που θα αφορά ΤΑ ΠΑΝΤΑ : οργανισμούς νοσοκομείων – αναδιάταξη ωραρίων και τρόπου εφημέρευσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ – αλλαγή στην διαδικασία προσλήψεων γιατρών ΕΣΥ – ΤΕΠ και εφημέρευση νοσοκομείων – ιατρική εκπαίδευση – ψυχική υγεία – πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Συγκεκριμένα, από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας στην συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ προκύπτουν τα ακόλουθα :
-          Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την «διαπραγμάτευση» με την ΕΕ για το θέμα του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών στη βάση της γνωστής παλιάς ευρωπαϊκής οδηγίας. Εδώ υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2006 – 2009 ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα είχε ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ τα κυκλικά ωράρια και την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ πρωινού και εφημεριακού χρόνου εργασίας, επιβάλλοντας τότε στην πολιτεία την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας τον 12/2008 – μια κλαδική συμφωνία που φυσικά η πολιτεία ΔΕΝ τήρησε την υπογραφή της σε πολλά σημεία της. Δυστυχώς φαίνεται τώρα πως επί υπουργίας Ξανθού επανέρχεται αυτό που είχε αποκρουστεί επί υπουργίας Αβραμόπουλου … Ειπώθηκε πως το πόρισμα της «διαπραγμάτευσης» αυτής θα ανακοινωθεί προσεχώς στους ενδιαφερόμενους, και πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί τους επόμενους μήνες και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2017. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο οποίο θα ενταχθούν επίσης οι διατάξεις για τους οργανισμούς και διάταξη για την αναδιάρθρωση των ΥΠΕ – έγινε λόγος πως θα «σπάσουν» οι σήμερα υδροκεφαλικές 2η και 6η ΥΠΕ. Όσον αφορά την «πρόταση σχεδίου νόμου» του ΚΕΣΥΠΕ περί νέων οργανισμών όπου περιλαμβάνονται μια σειρά σοβαρότατα θέματα (συγχωνεύσεις νοσοκομείων, συγχωνεύσεις εργαστηρίων και τομέων, συνέχιση του καθεστώτος υποταγής γιατρών ΕΣΥ στο καθηγητικό κατεστημένο, δικαίωμα πανεπιστημιακών στην ιδιωτική απασχόληση κλπ) δεν ειπώθηκε κάτι νεότερο σε σχέση με το ήδη γνωστό κείμενο του ΚΕΣΥΠΕ. Στο σημείο αυτό δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση στις επισημάνσεις μας για την προβλεπόμενη συγχώνευση εργαστηρίων και τομέων, για το προνόμιο των πανεπιστημιακών στην ιδιωτική απασχόληση και για την ανάγκη πλήρους διαχωρισμού των γιατρών ΕΣΥ που εξακολουθούν παράνομα να είναι εγκλωβισμένοι σε πανεπιστημιακές κλινικές.
-          Το σχέδιο νόμου περί Ψυχικής Υγείας στο οποίο περιλαμβάνονται πολλές σοβαρές διατάξεις θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στις 14/3. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ έχουν ήδη κληθεί να τοποθετηθούν στην επιτροπή την Τρίτη 7/3).
-          Η κυβέρνηση περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της την σημερινή ηγεσία του ΚΕΣΥ. Διαφωνεί με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ και θεωρεί πως η πρόταση της «επιτροπής εκπαίδευσης» του ΚΕΣΥ αποτελεί αξιόλογη βάση για διάλογο. Μάλιστα, αφέθηκε να εννοηθεί πως οι «συντονιστές» στις επιτροπές ειδικοτήτων έχουν ήδη οριστεί (άγνωστο με ποιά ακριβώς διαδικασία) και ήδη έχουν συνεδριάσει κιόλας ως «ολομέλεια των συντονιστών».  Δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία στις επισημάνσεις μας ότι : α. η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις δεν είναι «παρατρεχάμενοι» να εκπροσωπούνται μέσω τρίτων αλλά καταθέτουν τις θέσεις τους απ΄ ευθείας στην πολιτική ηγεσία όπως έχουν ήδη κάνει, και η κατηγορηματική θέση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ είναι πως το κείμενο των «11 σημείων» του ΚΕΣΥ απορρίπτεται και δεν αποτελεί για μας ούτε βάση για διάλογο, β. αποδοκιμάζουμε την τακτική της ηγεσίας του ΚΕΣΥ να αντιμετωπίζει την ΟΕΝΓΕ σαν έναν από τους δεκάδες «παράγοντες» της εσωτερικής του διαδικασίας και μάλιστα χωρίς ειλικρινή διάθεση ούτε καν να ακούσει τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ και γ. πως φαίνεται στην πράξη με συγκεκριμένα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα πως η ηγεσία του ΚΕΣΥ ακολουθεί την ίδια παραπλανητική τακτική ενός μόνο κατ΄ επίφαση διαλόγου και απαξίωσης όσον αφορά και επιστημονικές εταιρείες ειδικοτήτων.
Ειπώθηκε πως μόλις το ΚΕΣΥ καταλήξει στο πόρισμά του, το υπουργείο θα ανακοινώσει σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Ειπώθηκε πως δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
-          Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπαναχωρεί από την προηγούμενη εξαγγελία περί «προκήρυξης 2000 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ τους πρώτους μήνες του 2017». Ειπώθηκε πως οι θέσεις αυτές θα αρχίσουν να προκηρύσσονται «σταδιακά» : θα ανακοινωθούν τώρα 150 – 180 θέσεις σύμφωνα με επείγοντα αιτήματα διοικήσεων νοσοκομείων, και αργότερα (άγνωστο πότε ακριβώς) 200 – 250 θέσεις για τα ΤΕΠ και 200 θέσεις για τις ΜΕΘ.
-          Ειπώθηκε πως είναι ειλημμένη η απόφαση συγκρότησης αυτόνομων ΤΕΠ, και μάλιστα προχωρά η διαδικασία καθιέρωσης εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία.
-          Δεν υπήρξε σαφής ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα προώθησης του από 2ετίας σχεδόν αναγγελθέντος νέου νομικού πλαισίου περί προμηθειών.
-          Υπάρχει πρόθεση να αλλάξει ριζικά και άμεσα η διαδικασία στις προσλήψεις μόνιμων επιμελητών. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί το ΣΚΕΥΟΠΝΙ ανά ειδικότητα και νοσοκομείο, και θα γίνει ΣΚΕΥΟΠΝΙ ανά ειδικότητα και ΥΠΕ. Θα καταργηθεί ο θεσμός των εισηγητών. Το συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει τουλάχιστον 2 (δύο) φορές για κάθε θέση. Αρχικά θα κατατάσσει τους υποψήφιους σε σειρά ανάλογα με τα βιογραφικά τους, και στην συνέχεια θα καλεί σε προσωπική συνέντευξη τους 3 πρώτους της σειράς. Ειπώθηκε πως θα υπάρξει πλήρης ποσοτικοποίηση των κριτηρίων με καθιέρωση νέου αναλυτικού συστήματος μορίων. Η τελική πρόταση θα σταλθεί στην ΟΕΝΓΕ εντός των προσεχών ημερών.
Σε σχέση με άλλα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ :
-          Ειπώθηκε πως θα εξεταστεί το θέμα των επικουρικών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/9/2017.
-          Ειπώθηκε πως θα εξεταστεί το θέμα των δικαιωμάτων των επικουρικών σε εκπαιδευτικές και λοιπές άδειες, καθώς και της συμμετοχής τους στις εκλογές Επιστημονικών Συμβουλίων και εκπροσώπου γιατρών στις διοικήσεις των νοσοκομείων (υπάρχει διάταξη στο άρθρο 24 του νσχ περί Ψυχικής Υγείας που προβλέπει δικαίωμα 5 ημερών εκπαιδευτικής άδειας στην ετήσια θητεία, η ΟΕΝΓΕ στην συνάντηση επανέλαβε πως επιμένει για πλήρως ισότιμα δικαιώματα με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ).
-          Ειπώθηκε πως πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η αποπληρωμή όλων των οφειλομένων εφημεριών προηγούμενων ετών και πως οι όποιες ανακολουθίες οφείλονται σε ευθύνες των υπηρεσιών και των διοικήσεων των νοσοκομείων.
-          Όσον αφορά το θέμα των επικουρικών που είχαν υπογράψει 2ετείς και 3ετείς συμβάσεις το 2016 και τώρα καλούνται να υπογράψουν πως δέχονται να μισθοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και όχι από τα νοσοκομεία, αρχικά ειπώθηκε πως η πολιτική ηγεσία δεν το γνωρίζει, όμως στη συνέχεια ειπώθηκε πως «προφανώς αυτό γίνεται για να απελευθερωθούν πόροι από τα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να πάρουν και άλλους επικουρικούς» (με την γνωστή προπαγανδιστική γαρνιτούρα στην συζήτηση «προσπαθείτε πάλι να δημιουργήσετε θέμα εκ του μη όντος» κλπ …).
Τέλος, τέθηκαν από την ΟΕΝΓΕ μια σειρά από θέματα που καταγγέλλονται από Ενώσεις πόλεων και περιοχών, από τα οποία άλλα απαντήθηκαν και άλλα όχι.
Συμπερασματικά : τους επόμενους μήνες θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά από σοβαρότατες συντηρητικές «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν το σύνολο των ζητημάτων.
Απαιτείται άμεσα η κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης των νοσοκομειακών γιατρών.
Απαιτείται άμεσα νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία και στις Ενώσεις.
Απαιτείται άμεσα ο αγωνιστικός συντονισμός με τους φοιτητές των Ιατρικών σχολών για την αποτροπή της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στην ιατρική εκπαίδευση.

( Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα 6/3 με θέμα το ν/σχ περί Ψυχικής Υγείας. Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει την επόμενη Τετάρτη 8/3, και εκεί θα πρέπει να ληφθούν οι κατ΄ αρχήν αποφάσεις για την αγωνιστική δράση των νοσοκομειακών γιατρών σε σχέση με όλα τα παραπάνω. )