Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Απόφαση ΓΣ γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά 24/1/18



Απόφαση ΓΣ γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά     24/1/18

1.      Συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ για όλα τα κλαδικά θέματα. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική απεργία 31/1 και στην συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας 12.30 μμ εκείνη την ημέρα, με κύριο αίτημα αιχμής το θέμα των επικουρικών συναδέλφων. Όσον αφορά το μισθολογικό, επιπρόσθετα  επισημαίνουμε πως η κατάσταση έχει γίνει τελείως απαράδεκτη : εκτός από τις νέες αξιόλογες μειώσεις καθαρών τακτικών αποδοχών  για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας αναδρομικά από 1/1/17, έχουμε φτάσει τώρα στο σημείο ενός αλαλούμ άνευ προηγουμένου με … διαφορετικούς μισθούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ( ! ).
2.      Επιμένουμε στην απόφασή μας πως δεν δεχόμαστε να ασκούμε οι ίδιοι το ελεγκτικό έργο για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Εφ όσον ο ΕΟΠΥΥ θέλει να ασκεί ελεγκτικό έργο για τους ασφαλισμένους του, να το κάνει με δικούς του μηχανισμούς. Εκτός από την επιφόρτισή μας εδώ και 5 χρόνια με έργο που δεν εμπίπτει στα καθήκοντά μας (το οποίο είναι διαδικαστικά έκνομο γιατί ένα σώμα δημοσίων λειτουργών καθίσταται ταυτόχρονα ελεγχόμενο και ελεγκτικό) η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε κάθε όριο θράσους και αμετροέπειας : ασκεί δίωξη ενάντια σε 2 γιατρούς του νοσοκομείου μας για εγκρίσεις που είχαν υπογράψει ως ελεγκτές ΕΟΠΥΥ σε εντολές υγειονομικής περίθαλψης που συντάχθηκαν από άλλους γιατρούς του νοσοκομείου. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου πρόσφατα πήρε πίσω την ίδια την δική της απόφαση που όριζε να σταματήσει από 1/1/18 η επιφόρτιση των γιατρών του νοσοκομείου με το ελεγκτικό έργο του ΕΟΠΥΥ. Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ επιμένει να μας … «εντέλλει» να κάνουμε τους ελεγκτές για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Είμαστε αποφασισμένοι να μπει ΤΩΡΑ ΤΕΡΜΑ σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Άλλωστε με δική μας παρέμβαση ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.
3.      Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία εκ μέρους του Αν. Διοικητή του νοσοκομείου να κάνει τον «απουσιολόγο» των εφημερευόντων γιατρών στο ΤΕΠ και μάλιστα να εκθέτει συναδέλφους συκοφαντικά στοχοποιώντας τους ονομαστικά με αναφορά των ονομάτων τους σε δημόσια έγγραφα που κυκλοφορούν στο νοσοκομείο μέσω του κοινού πρωτοκόλλου. Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα μόδα προσωπικής στοχοποίησης εφημερευόντων γιατρών αν λείπουν λίγα λεπτά από το ΤΕΠ για να πάνε στην τραπεζαρία, στην τουαλέττα ή οπουδήποτε. Συνιστούμε στον κ. Αν. Διοικητή αν θέλει να ασχοληθεί με ουσιαστικά προβλήματα της γενικής εφημερίας, να ασχοληθεί με τις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτή μερικές φορές διεξάγεται. Π.χ. κατά την προηγούμενη γενική εφημερία 22/1/2018 επί αρκετή ώρα ήταν εκτός λειτουργίας όλοι οι ανελκυστήρες φορείων του κεντρικού κτιρίου με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο ασθενείς. Επίσης να ασχοληθεί με τις μεσαιωνικές και απαξιωτικές καταστάσεις που βιώνουμε ως εφημερεύοντες γιατροί στους κοιτώνες εφημερευόντων για τις οποίες η διοίκηση ουδόλως έχει ποτέ ενδιαφερθεί. Οι γιατροί αυτού του νοσοκομείου επιδεικνύουμε επί πολλές δεκαετίες ακραία αυτοθυσία και υψηλότατο αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την δυσφημεί.
4.      Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας για να μπει τέρμα επιτέλους στην απαράδεκτη κατάσταση αυθαιρεσίας και αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με την στάθμευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Έχει ξεπεραστεί πλέον κάθε όριο. Οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως κανένας δεν γνωρίζει και κανενός ευθύνη δεν είναι ποιος επιτρέπεται να μπαίνει στην αυλή και ποιος όχι, ποιοί έχουν προσωπικές θέσεις στάθμευσης και ποιοί όχι, ποιοί και με ποια κριτήρια μοιράζουν αυτές τις θέσεις και σε ποιους. Παραμένει το αίσχος με την στάθμευση οχημάτων μεταγγιζόμενων και αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Παραμένει το αίσχος με το παλιό ετοιμόρροπο τολ και με το σκουπιδαριό που εξακολουθεί να συσσωρεύεται μπροστά του. Έχουν αγνοηθεί όλες οι συγκεκριμένες σχετικές προτάσεις μας χωρίς καμία δικαιολογία. Έχουν παραβιαστεί όλες οι σχετικές αποφάσεις της ίδιας της διοίκησης.
5.      Η ασφυκτικότητα στην έλλειψη κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου (παραμένουν στα ανεπαρκέστατα επίπεδα των 28 εκ. ανά έτος, προκλητικά χαμηλότερα από άλλα μεγάλα νοσοκομεία με μικρότερη ή παρόμοια κίνηση ασθενών) έχει οδηγήσει σε εξωφρενικές καταστάσεις. Πρόσφατα π.χ. διαπιστώθηκε πως επειδή το 1/12 του κονδυλίου 2018 («δωδεκατημόριο Ιανουαρίου») έχει ήδη εξαντληθεί, γίνονται παρασκηνιακές πιέσεις σε γιατρούς επιστημονικούς υπεύθυνους τμημάτων να αναβάλλουν ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ προγραμματισμένες επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις, επεμβατικές και διαγνωστικές, για τον επόμενο μήνα. Η οικονομική αυτή ασφυξία οδηγεί και σε άλλες απαράδεκτες καταστάσεις : μη ανανέωση κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. υπερηχοτομογράφων), αθλιότητα με τους ανελκυστήρες του νοσοκομείου που πλέον είναι είδηση όταν λειτουργούν και όχι όταν δεν λειτουργούν, έλλειψη οχημάτων για τα συνεργεία αιμοδοσίας, διαρκές πρόβλημα με βοθρολύμματα που η κακοσμία τους καθιστά αδύνατη την λειτουργία των απεικονιστικών εργαστηρίων στο επίπεδο -1 του κτιρίου ΤΕΠ, κλπ, κλπ.  

Μετά την λήξη της ΓΣ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου όπου απαιτήθηκε 1. η άμεση ανάκληση του εγγράφου του Αν. διοικητή που διώκει την εφημερεύουσα γιατρό για υποτιθέμενη ολιγόλεπτη απουσία της από το ΤΕΠ και 2. Η επείγουσα λύση του προβλήματος με τα βοθρολύμματα στα απεικονιστικά εργαστήρια ή σε διαφορετική περίπτωση η μη πραγματοποίηση της γενικής εφημερίας 26/1.
Ο διοικητής δεσμεύθηκε για επείγουσες ενέργειες όσον αφορά και τα 2 θέματα. Αύριο Πέμπτη 25/1 στις 2 μμ θα γίνει νέα συνάντηση με τον διοικητή για το σύνολο των ζητημάτων όπου πρέπει η συμμετοχή μας να είναι μαζική.

Καλούμε σύσκεψη επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού του νοσοκομείου την Δευτέρα 29/1, 12.30 μμ στο αμφιθέατρο για ενημέρωση και οργάνωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και αμέσως μετά στις 1.30 μμ νέα γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.