Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ … ΔΙΑΣΤΗΜΑ



Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ … ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    25/3/2018

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως δυστυχώς παρατείνεται η κατάφωρη αδικία από την πολιτεία σε βάρος γιατρών ΕΣΥ εγκλωβισμένων επί πολλά χρόνια σε παραμεθόρια και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας που μπορούν νε μετακινηθούν από αυτά μόνο αν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη». Μάλιστα, πολλοί από τους/τις συναδέλφους αυτούς υφίστανται διπλή κοροϊδία καθώς όταν είχαν πρωτοδιοριστεί ίσχυε άλλο νομικό καθεστώς το οποίο προέβλεπε δυνατότητα μετακίνησης μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας και το οποίο με μεταγενέστερα νομοθετήματα είχε καταργηθεί πίσω από την πλάτη των γιατρών. Άλλοι που πρωτοδιορίστηκαν αργότερα ήξεραν πως με το τότε νομικό καθεστώς που κι αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε θα είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης για άλλη θέση 2 χρόνια μετά τον διορισμό τους. Πρόσφατα επισημάνθηκε για άλλη μια φορά πως η ισχύουσα διάταξη περί μετακινήσεων γιατρών ΕΣΥ (ν. 4461/28-3-2017, άρθρο 29) είναι ατελής καθώς αφορά μόνο τις από παλιά χαρακτηρισμένες ως «Α’ άγονες» περιοχές (ενώ αντίθετα όσον αφορά π.χ. τους επικουρικούς αναγνωρίζονται πλέον ως άγονες περιοχές περισσότερες, όλων των νησιών του Αγαίου συμπεριλαμβανομένων) και επίσης πως ακόμα και αυτή η ατελής διάταξη εφαρμόζεται «α λα καρτ» με ρουσφετολογικό τρόπο ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες πως δεν τηρείται ούτε καν η σαφώς προβλεπόμενη από την διάταξη υποχρέωση της πολιτείας να πραγματοποιήσει την μετακίνηση πριν παρέλθει ένα (1) έτος από την αίτηση του/της γιατρού.
Πρόσφατα και τελείως στα μουλωχτά, σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου (αυτό του κ. Παππά περί … διαστήματος) «παρείσφρυσε» διάταξη του υπουργείου Υγείας (ν. 4508, 22-12-2017, άρθρο 49, παρ. 4) με την οποία παρατείνεται για ακόμα ένα έτος (ως 31/12/2018) η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ σε νέες προκηρυσσόμενες θέσεις. Έτσι μετά τις διατάξεις περί εκτοξεύσεων διαστημοπλοίων – δορυφόρων και περί δυνατότητας καταστροφής των διαστημικών αντικειμένων των οποίων έχει ανακληθεί η αδειοδότηση, ακολουθεί και μια … «λοιπή» διάταξη που παρατείνει τον καταναγκαστικό εγκλωβισμό των γιατρών ΕΣΥ που επί πολλά χρόνια υπηρετούν στην περιφέρεια. Και αυτό γιατί απλούστατα ούτε αυτή η κυβέρνηση εδέησε να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο, ισότιμο και δεσμευτικό για την πολιτεία καθεστώς μετακινήσεων των γιατρών ΕΣΥ αλλά διαιωνίζει την ρουσφετοκρατία : κοντά σε διάφορους παλιούς πράσινους και γαλάζιους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» έχουν προστεθεί τώρα και ροζ «μπαρμπάδες στην Κορώνη». Μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι πρώην πράσινοι και γαλάζιοι που ρόζισαν τα τελευταία χρόνια σαν χαμαιλέοντες επειδή άλλαξε απόχρωση το … γκουβέρνο.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή.
Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος των γιατρών του ΕΣΥ που έχουν επιδείξει πολυετή αυτοθυσία στην δημόσια περίθαλψη στα περιφερειακά νοσοκομεία. Να σταματήσει ο καταναγκαστικός ισόβιος εγκλωβισμός τους και η χυδαία πολιτικάντικη ρουσφετολογία σε βάρος τους.