Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ



ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ
 20/3/2019
Συζητήθηκε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία καθιερώνονται πανελλαδικές εξετάσεις, 4 φορές το χρόνο, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  με βαθμολόγηση (καλώς-λίαν καλώς-άριστα)  για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας.
Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας που υποκαθιστά την βεβαίωση επάρκειας θα σημαδεύει το γιατρό, θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία και θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.
Οι κκ του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας προχώρησαν σε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να λάβουν υπόψη τους την εκφρασμένη αντίθεση όλων των μεγάλων ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, αλλά και της ΟΕΝΓΕ. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις ότι θα προηγηθεί διάλογος….
Η κατηγοριοποίηση των γιατρών σε «καλούς», «λίαν καλούς» και «αρίστους» δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τις ανάγκες ενός δημόσιου, υψηλής ποιότητας συστήματος περίθαλψης. Ούτε η παρέμβαση στο εξεταστικό σύστημα υποκαθιστά την ανάγκη για υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένη ιατρική εκπαίδευση.
Η διάσπαση του ιατρικού δυναμικού (μια πλειοψηφία φτηνού επιστημονικού δυναμικού με μειωμένα δικαιώματα και μιας ελίτ με περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα – μια πλειοψηφία γιατρών για τους φτωχούς και μια μειοψηφία γιατρών για τους ολίγους) υπηρετεί το στόχο ενός πλήρως εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, με τους «ολίγους αρίστους» επιτελικά στελέχη και τους «πολλούς απλά καλούς» στην αιώνια λάντζα.
Αν πραγματικά ήθελαν να βελτιώσουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων δεν θα ξεκινούσαν από το εξεταστικό. Αν πραγματικά ήθελαν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν στη χώρα, θα ενίσχυαν ΠΡΩΤΑ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό , θα αύξαναν τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία για να υπάρχει πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός, για να υπάρχουν εκπαιδευτές και υποδομές.
         Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία. Να μην εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της


         Διεκδικούμε ουσιαστική ιατρική εκπαίδευση σε ένα πραγματικά Δημόσιο και Δωρεάν ΕΣΥ πλήρως στελεχωμένο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού – Να αποσυρθούν οι προτάσεις του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση


         Καλούμε ειδικά τους νέους συναδέλφους σε μαζικό πολύμορφο αγώνα για την υπεράσπιση της εργασιακής και επιστημονικής μας αξιοπρέπειας


         Καλούμε τους συναδέλφους των άλλων Νοσοκομείων και Ενώσεων, τους Συλλόγους φοιτητών Ιατρικής, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις


         Προτείνουμε σε πρώτη φάση, συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, 27/3, 3.00 μμ, ώρα συνάντησης της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του Υπ. Υγείας


         Καλούμε την ΕΙΝΑΠ να πάρει αγωνιστική απόφαση και να καλύψει την κινητοποίηση με στάση εργασίας


         Νέα συνέλευση την Πέμπτη 28/3, ώρα 1.00 μμ