Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 8-12-09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 8-12-09
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ : ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ …Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 3 μμ συνάντηση των εκπροσώπων νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά (συνελεύσεων και 5μελών επιτροπών) με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, μια συνάντηση που είχε αναβληθεί την περασμένη Τετάρτη με ευθύνη του υπουργείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από κοινού με το προγραμματισμένο ραντεβού της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ κάτω από την επιμονή των εκπροσώπων των νοσοκομείων και την πίεση των συγκεντρωμένων συναδέλφων (κυρίως από το ΨΝΑ), παρά το γεγονός ότι ο Τσούκαλος όπως συνήθως είχε αντιρρήσεις («δεν μπορεί να γίνει συζήτηση όταν είμαστε πολλοί»! – το χούϊ της μυστικής διπλωματίας με την εκάστοτε κυβέρνηση δεν κόβεται με τίποτα). Συμμετείχαν εκπρόσωποι από Νίκαια, Ερυθρό, Σωτηρία, ΨΝΑ, Παμμακάριστο, Αμαλία Φλέμιγκ, Παίδων Πεντέλης.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων έθεσαν τα ακόλουθα θέματα:
- Απλήρωτες εφημερίες. Σε επίσχεση εργασίας ή άλλες κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι γιατροί σε Σωτηρία, ΨΝΑ, Αμαλία Φλέμιγκ, Παίδων Πεντέλης και αντί για λύση στο πρόβλημα αντιμετωπίζουν απειλές και εκβιασμούς από διοικήσεις και αλλά και από κάποιους διευθυντές.
- Απλήρωτα αναδρομικά εφημεριών στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων.
- Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση και τον ν. 3754. Δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.
- Ειδική επισήμανση στον άμεσο κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
- Καθυστέρηση στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τις αναβαθμίσεις.
- Επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών.
- Προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής στα νοσοκομεία.
- Απαράδεκτες μεθοδεύσεις υπουργείου για μισθολογικές περικοπές στους επικουρικούς επιμελητές.
Τονίστηκε ότι οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα θεωρήσουν μετά τις γιορτές μη ισχύουσα τη συλλογική σύμβαση και θα συζητήσουν στις συνελεύσεις τους την κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με 2 και 4 για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Πολύζο ήταν συνοπτικά οι εξής :
- Εφημερίες. «Αύριο – μεθαύριο θα πάω στον υπουργό οικονομικών να δω τι θα γίνει».
- Απειλές στους γιατρούς που κάνουν επίσχεση. «Φταίνε οι διοικητές. Πρέπει να τους κάνουμε συστάσεις».
- Προσλήψεις. «Θα … 1700 νοσηλευτές, θα … γιατρούς» κλπ. Η παρευρισκόμενη στη συνάντηση κα Τσαγδή ανακοίνωσε στο σημείο αυτό άλλα νούμερα για τις κενές θέσεις στους οργανισμούς από αυτά που είχε πει την προηγούμενη φορά.
- Αναβαθμίσεις. «Έχουμε πει στα νοσοκομεία να προχωρούν κανονικά» (!) (Προφανώς εννοούσε να στέλνονται από τα νοσοκομεία και άλλοι κατάλογοι για να μην υπογράφονται και αυτοί σαν τους προηγούμενους).
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών. «Όταν τεθεί το θέμα, θα κάνουμε διάλογο».
- Υλικοτεχνική υποδομή. «Φταίνε οι διοικητές (πάλι;) και οι ΔΥΠΕάρχες».
Συμπέρασμα :
ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.
Η συνέχεια στις συνελεύσεις των νοσοκομείων …